Nuo gimimo iki 2 metų

Kaip auklėti tokio amžiaus vaiką? Žinant, kad kūdikiai yra natūraliai smalsūs, geriausias auklėjimo būdas yra pašalinti pagundas. Tegul jo aplinkoje nebūna neliestinų dalykų – video, audio aparatūros, papuošalų, o ypač valymo priemonių ir vaistų. Kuomet ropinėjantis ar po truputį vaikščiojantis vaikas patrauks link neleistino ar pavojingo žaidimams objekto, ramiai ištarkite “Ne” ir nukreipkite jį kita linkme arba pritraukite dėmesį tinkama veikla.

Kai nesuveikia dėmesio nukreipimas, kūdikius labai efektyviai gali paveikti atskyrimas. Jei vaikas mušėsi, kandžiojo ar mėtė maistą, jam turėtų būti pasakyta, kodėl toks elgesys yra nederamas, ir jis turėtų būtų nuvestas į pamąstymui skirtą vietą – kėdę virtuvėje ar laiptų apačią, kur jis galėtų vieną kitą minutę nusiraminti (ilgesnės pertraukos kūdikiams nėra veiksmingos).

Niekuomet nemuškite ir nesuduokite jokio amžiaus vaikui. Kūdikiai ypač nesupras, kaip susijęs jų elgesys ir fizinė bausmė. Jie tejaus skausmą po smūgio.

Jokiu būdu nepamirškite, kad vaikai mokosi stebėdami jus. Stebėkite, kad jūsų elgesys būtų tikras pavyzdys. Vaikui bus padarytas žymiai didesnė įtaka, jei matys jus į vietą padedant daiktus, o ne tik girdės, kaip jam liepiama susirinkti žaislus, nors jis regės, kaip po visą virtuvę išmėtyti rakandai.

3-5 metai

Vaikui augant ir imant suprasti veiksmų ir pasekmių sąsają, būtina šeimoje įvirtinti tam tikras taisykles. Būtina paaiškinti vaikams, ko iš jų tikimasi prieš nubaudžiant juos už tam tikrą elgesį. Pavyzdžiui, trimečiui pirmąkart išpaišius svetainės sienas kreidelėmis, būtina pasikalbėti su juo, kodėl tai neleistina ir kas atsitiks, jei tai pasikartos. Paaiškinkite, kad jis turės padėti nuvalyti sieną ir negalės paišyti kreidelėmis visą dieną. Jei jis dar kartą išpaišytų sienas po kelių dienų, būtina priminti, kad kreidelės skirtos tik piešimui ant popieriaus ir kad bus atinkamos pasekmės.

Kuo anksčiau tėvai sugeba imti įgyvendinti tokius principus, kuomet nustatomos taisyklės ir tikimasi paklusnumo bei sutinkama su pasekmėmis, tuo viesiems geriau. Nors kartais tėvams lengviau ignoruoti laikas nuo laiko pasitaikantį nederamą elgesį ar netaikyti sutartos bausmės, taip sukuriami blogi precedentai. Pastovumas yra disciplinos paslaptis. Tėvams būtina drauge nustatyti taisykles ir tuomet laikytis jų.

Paraleliai su atitinkamomis bausmėmis, taikomomis už tam tikrą elgesį, būtina nepamiršti atlgynimo už gerą elgesį. Disciplina neapsiriboja bausmėmis. Tėvams būtina prisiminti, kad būtina atpažinti gerą elgesį. Tarkim, galima sakyti “aš džiaugiuosi, kad žaidimų aikštelėje dalinaisi žaislais”. Paprastai tai efektyviau nei bausti už priešingą elgesį – nesidalijimą. Ir būkite detalūs pagirdami vaiką, neapsiribokite pasakydami “šaunuolis!”

Jei vaikas nuolat nederamai elgesi, nežiūrint jūsų pastangų, sudarykite tam tikrą lentelę. Ant sienos pakabinkite lentelę, kurioje yra vietos kiekvienai savaitės dienai, ir nutarkite, kiek kartų suteiksite vaikui galimybę elgtis nederamai prieš taikant bausmę, arba kiek kartų reikės elgtis tinkamai, kad būtų pademonstruotas atlygis. Tiesiog kasdien sekite įvykius. Taip ir vaikas, ir jūs galėsite detaliai matyti, kaip jam sekasi. Kartą suveikus tokiai sistemai nepamirškite pagirti vaiko, kad jis išmoko kontroliuoti elgesį, o ypač, kad buvo įveiktas užsispyrimas.

Tokio amžiaus vaikus trumpas atskyrimas taipogi veikia teigiamai. Raskite pertraukėlėms skirtą vietą, kurioje nebūtų dėmesį nukreipiančių detalių ir kur vaikas galėtų apmąstyti savo elgesį. Atminkite, kad anksčiau būdavo liepiama eiti į savo kambarį, tačiau ten tuomet dar nebuvo kompiuterių, televizorių ir video žaidimų.

Nepamirškite nusistatyti laikotarpio, kuris geriausiai tiks vaikui. Ekspertai teigia, kad vieneriems metams pakanka vienos minutės, tačiau kiti sako, jog vaiką atskirti reiktų tol, ko jis nusiramina (taip jis išmokomas savitvardos).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją