Prašymus iškelti drausmės bylą N. Venckienei TEDK svarstys pirmadienį. Žinoma, jeigu į komisijos posėdį atvyks N. Venckienė, kuriai drausmės bylą prašė iškelti ne tik teisėjos brolio Drąsiaus Kedžio buvusi draugė Laimutė Stankūnaitė, bet ir jau paslaptingai miręs mergaitės tvirkinimu kaltintas Andrius Ūsas. Prašymą įvertinti teisėjos elgesį yra pateikusi ir Kauno apygardos prokuratūra.

Nuo komisijos sprendimo gali priklausyti N. Venckienės likimas – ar ji toliau galės dirbti teisėja.

Prezidentės patarėjas teisės klausimais Ernestas Rimšelis sakė, kad šalies vadovė N. Venckienės neatleis, kol nebus teismų savivaldos institucijų nepalankių išvadų. Tiesa, ir jos nesaisto šalies vadovės, bet pastaruoju metu ne vieną teisėją iš pareigų nusprendusi atleisti Dalia Grybauskaitė, DELFI žiniomis, gali priimti Garliavoje gyvenančiai teisininkei nepalankų sprendimą.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį ketino Nacionalinei teismų administracijai perduoti dar vieno tyrimo išvadas dėl N. Venckienės elgesio. Teisėją apskundusi L. Stankūnaitė siekia, kad jai būtų iškelta drausmės byla dėl teismo sprendimo nevykdymo – esą N. Venckienė neįvykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo, kai buvo nurodyta mažametę D. Kedžio dukrą nedelsiant perduoti jos motinai.

Pasak L. Stankūnaitės, teisėja dirbanti N. Venckienė žino įstatymus, dėl jų nevykdymo kylančias pasekmes, ir privalėjo vykdyti teismo sprendimą, tačiau to nepadarė – neperdavė mergaitės.

Be to, mažametės motina piktinasi, kad Kauno apygardos teismo teisėja viešino informaciją apie mergaitę bei leido ją filmuoti prie namų žurnalistams.

N. Venckienė patikrinimą atlikusiam Lietuvos apeliaciniam teismui privalėjo pateikti savo paaiškinimą, tačiau iš anksto tai pažadėjusi padaryti paskutinę dieną paštu atsiuntė prašymą terminą pratęsti. Jis nebuvo patenkintas, todėl TEDK negaus N. Venckienės pasiaiškinimo – greičiausiai teisėją išklausys žodžiu arba bus priversta jos drausmės bylos iškėlimo klausimą atidėti. Tiesa, jau baigiasi terminas teisėją patraukti atsakomybėn.

Civilines bylas nagrinėjančiai teisėjai taip pat teks aiškintis dėl dokumentų, kurie buvo rasti jos kompiuteryje.

Įvairius skundus brolio vardu rašiusi N. Venckienė juos pavadino įvairiais keiksmažodžiais: kalės skundas, piz...os skundas. Kliuvo ir A. Ūso bei L. Stankūnaitės advokatei, kurios kontora buvo pavadinta „Kalių biuru“.

Jeigu N. Venckienei bus iškelta drausmės byla, ji bus perduota Teisėjų garbės teismui, kuris spręs, kokią nuobaudą teisėjai skirti.