Sutarties pokyčiai

Kitais metais, kai Europos Parlamentas pasipildys 18 naujų narių, bendras parlamentarų skaičius nuo 736 išaugs iki 754. Papildomi nariai bus priimti dėl Lisabonos sutarties pakeitimo. Praėjusių metų lapkričio mėn. EP pakeitė procedūrines taisykles, siekiant, kad papildomiems nariams būtų leista dalyvauti stebėtojų teisėmis visą laikotarpį nuo ratifikavimo proceso pradžios iki kol įsigalios sutarties pakeitimai. Būdami stebėtojais, jie neturėtų teisės pasisakyti, balsuoti ir ruošti pranešimų.

Valdininkų teigimu, šiuo metu keletas Parlamente esančių politinių grupių mano, kad nėra prasmės leisti naujiems nariams dalyvauti stebėtojų teisėmis, jei šalių parlamentai nepatvirtins sutarties pokyčių iki kitų metų.

Tradiciškai stebėtojai parlamentarai yra deleguojami iš šalių, kurios ruošiasi įstoti į ES, vyriausybių. Taip buvo, kai dešimt centrinės ir rytų Europos šalių įstojo į Europos Sąjungą 2004 m. Panaši tvarka buvo nustatyta prieš Bulgarijos ir Rumunijos įstojimą į Sąjungą 2007 m. Tais atvejais atlyginimus jiems mokėjo šalių parlamentai, o kelionių ir pragyvenimo išlaidas mokėjo Europos Parlamentas. Tačiau šį kartą ne visi būsimi Europos Parlamento nariai yra šalių parlamentarai, todėl parlamentai jiems nemokės atlyginimo.

Nėra finansavimo

2011 m. biudžete Parlamentas sukūrė 9,4 milijono eurų (32,4 milijono litų) rezervą, skirtą sumokėti už naujuosius Parlamento narius, tačiau, parlamentarai teigia, kad šių metų biudžete nėra papildomų lėšų, skirtų stebėtojams. Kelios iš 12 šalių, kurios atsiųs papildomus Europos Parlamento narius, išrinko juos praėjusių Europos rinkimų metu. Teoriškai dėl Parlamento plėtros buvo sutarta 2008 m.

Oficialus pasiūlymas buvo pateiktas kaip prie sutarties esančio protokolo pakeitimas, kuris buvo patvirtintas trumpos 27 valstybių narių ambasadorių konferencijos metu birželio 27 d. Iš pradžių padidintą Parlamentą sudarys 754 parlamentarai, bet po 2014 m. rinkimų Europos Parlamente bus mažiau narių iš Vokietijos ir jį sudarys 751 nariai.

Iš kur atvyks 18 Europos Parlamento narių:
Keturi iš Ispanijos, po du iš Prancūzijos, Austrijos ir Švedijos, po vieną iš Bulgarijos, Italijos, Latvijos, Maltos, Lenkijos, Slovėnijos, Nyderlandų ir Didžiosios Britanijos.