„Bendrovė „Sky Italia“ galės varžytis aukcione dėl antžeminės televizijos su sąlyga, kad dažnius jie naudos nemokamų kanalų transliavimui, o ne mokamai televizijai“, – pasakė Komisijos atstovas.
Tikimasi, kad šis sprendimas padės didinti konkurencingumą Italijos televizijos rinkoje, kurioje dominuoja viešasis transliuotojas RAI ir S. Berlusconio imperija „Mediaset“. ES konkurencingumo komisaras Joaquinas Almunia jau balandžio mėn. suteikė leidimą itališkai R. Murdocho pasaulinės imperijos šakai įžengti į Italijos rinką.

Ankstesnio ES antimonopolinio įstatymo sprendimo, priimto 2003 m., pataisa leido R. Murdochui įsteigti monopoliją tuo metu kylančioje komercinės Italijos televizijos rinkoje su sąlyga, kad paslaugos iki 2011 m. pabaigos bus išskirtinai palydovinės.

2003 m. sprendimas, kurį priėmė Italijos antimonopolijų komisaras Mario Montis, turėjo panaikinti dvipoliją Italijos televizijos padangėje, kurioje dominavo viešoji televizija RAI ir S. Berlusconiui priklausantys kanalai.

Vyriausybės spaudimas

Antradienį, per Komisijos posėdį, J. Almunia gavo pakankamai paramos, kad galėtų suteikti leidimą bendrovei „Sky Italia“. Tačiau vidinis svarstymas buvo daug audringesnis nei tikėtasi, teigia „EurActiv“.
Šaltinių teigimu, Italijos eurokomisaras Antonio Tajanis išsakė abejones dėl šio sprendimo. Jį palaikė Maltos eurokomisaras Johnas Dallis ir Graikijos eurokomisarė Maria Damanachi.

Tačiau Komisija tai paneigė. „Kiek žinau, sprendimas buvo priimtas vienbalsiai“, – pasakė Europos Komisijos atstovas.

Likus keliems mėnesiams iki Komisijos posėdžio, Italijos vyriausybė pradėjo kampaniją ir pareiškė Europos Komisijai, kad Italijos transliuotojai nepritaria „Sky Italia“ įžengimui į skaitmeninės antžeminės televizijos rinką. Valstybinis transliuotojas RAI ir maži transliuotojai pasakė, kad Italijos rinka dar nėra tam pasirengusi. Pranešama, kad artėjant Komisijos posėdžiui Italijos vyriausybė didino spaudimą, užversdama Komisija telefono skambučiais ir laiškais.