Į Vilniaus apygardos teismą antradienio popietę atvežta įtariamoji terorizmu pareiškė, kad prokurorų įtarimai esą prasilenkia su realybe, o jos duoti parodymai buvo iškreipti į priešingą pusę. Maža to, mergina suabejojo, ar jai kalėjime nebuvo duodamos psichotropinės medžiagos.

„Mane tardė trys rusai nedalyvaujant advokatei“, - gausiai į teismo posėdį susirinkusiems žurnalistams ir įvairiems visuomenės veikėjams bei piketą prie prokuratūros į teismo posėdį iškeitusiems kauniečio Drąsiaus Kedžio pasekėjams skundėsi E. Kusaitė.

20 metų klaipėdietė į Vilniaus apygardos teismą buvo atvežta iš Lukiškių kalėjimo, nes mėnesio pabaigoje jai baigiasi suėmimo terminas. Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius teismo prašė įtariamajai pratęsti kardomąjį kalinimą maksimaliam įstatyme numatytam terminui – trims mėnesiams.

Baudžiamojoje byloje jau baigtas ikiteisminis tyrimas, šiuo metu yra rašomas kaltinamasis aktas, nuo trečiadienio įtariamajai ir jos atstovams bus leista susipažinti su bylos medžiaga.

Turėjo susisprogdinti bazėje, kurioje laikomi Čečėnijoje kariavę asmenys

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras pareiškė, kad viešas Valstybės saugumo departamento, prokuratūros ir tyrimui vadovaujančio prokuroro „dergimas, niekinimas ir žeminimas“, jog atliekant ikiteisminį tyrimą Lietuvos Respublikoje gali būti nesilaikoma žmogaus teisių, „nėra suderinimas su demokratinės visuomenės principas, turi nusikalstamų požymių, dėl to atitinkamai turi būti įvertintas“.
Justas Laucius

Prokuroro teigimu, pirmadienį E. Kusaitei pareikštas galutinis įtarimas dėl dalyvavimo kuriant ir dalyvaujant organizuotoje teroristinėje grupėje teroro aktui padaryti, taip pat teroro akto padarymas itin kvalifikuotomis aplinkybėmis. Jo teigimu, tyrimo metu nustatyta, kad klaipėdietė ketino susisprogdinti Rusijoje ir sukelti paniką.

„Pagal pateiktą galutinį įtarimą, tai buvo Rusijos Federacijos strateginis objektas – Rusijos karinės bazės, kuriose buvo laikomi asmenys, kariavę Čečėnijos Respublikoje“, - J. Laucius pabrėžė, kad įtariamosios ketinimai buvo rimti.

Jis kategoriškai neigė, kad E. Kusaitė buvo vežama į VSD bei kad prieš įtariamąją buvo naudojamas fizinis smurtas. Tai, pasak jo, patvirtino ir Generalinė prokuratūra, atsisakiusi pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo E. Kusaitės sužalojimo.

Prokuroras atskleidė, kad E. Kusaitės motina dukrai liepė pakeisti parodymus

Prokuroras sakė, kad ikiteisminio tyrimo metu E. Kusaitė buvo vežama tik į teismą bei į tyrimą atliekančio prokuroro tarnybinį kabinetą Generalinėje prokuratūroje ir neigė, kad bent kartą ji buvo išvežta į VSD.

J. Laucius neslėpė, kad tyrimo metu buvo nustatyta, jog E. Kusaitės motina ir teta bandė paveikti E. Kusaitę, kai savo laiškuose liepė jai rašyti skundus dėl galimai neteisėtų pareigūnų veiksmų. Tiesa, kaltintojo duomenimis, E. Kusaitė ne iš karto norėjo sutikti su artimųjų pozicija, todėl šios įtariamajai tuomet parašiusios: „Tu tylėk, mes tave ištempsime, mes esame kreipęsi į įtakingus asmenis. Neparašius tokių skundų, tavo byla baigsis blogai ir visas triukšmas nueis perniek“.

Iš tikrųjų, pasak kaltintojo, netrukus kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasipylė publikacijos ir reportažai, kuriuose buvo ginama E. Kusaitė, bandoma kištis į prokuroro veiklą.

Prokuroras: E. Kusaitė išpažįsta tik vieną rasę – musulmonus

Su prokuroro pozicija kategoriškai nesutiko E. Kusaitė. Ją teisme palaikė ne tik motina bei teta, bet ir visuomenės veikėja Nijolė Sadūnaitė bei D. Kedžio kovą su pedofilija palaikantys ir šiuo metu prie Generalinės prokuratūros piketuojantys jo pasekėjai.

Kai prokuroras paprašė surengti ne viešą teismo posėdį, E. Kusaitė pratrūko, bet jai buvo leista kalbėti tik po kelių akimirkų, kai buvo suteiktas žodis. „Aš noriu, kad būtų viešas posėdis. Čia yra mano nuomonė, čia yra mano pozicija“, - teismui pareiškė E. Kusaitė.

Teisėja Teresėlė Kazlauskienė nusprendė prašymą dėl kardomosios priemonės pratęsimo nuo liepos 26-osios nagrinėti viešai, o sprendimą žada paskelbti jau ketvirtadienį.

Prašydamas pratęsti suėmimą E. Kusaitei prokuroras J. Laucius pabrėžė, kad E. Kusaitei gresia įkalinimas iki gyvos galvos, nes jai pareikšti labai sunkūs įtarimai – dėl teroristinės grupuotės subūrimo ir dalyvavimo jos veikloje.

Pasak prokuroro, E. Kusaitė išpažįsta tik vieną rasę – musulmonus, turi ryšių įvairiose užsienio valstybėse, todėl paleista į laisvę gali sutrukdyti procesui arba nuosprendžio įvykdymui.

„Bylos duomenyse yra užfiksuota, kad E. Kusaitė ne kartą yra bėgusi nuo savo artimųjų, motinos, dėl to yra skelbtos jos tarptautinės paieškos“, - teisme sakė J. Laucius.

E. Kusaitė: įtariu, kad man davė psichotropinių vaistų

Tuo tarpu E. Kusaitė teisme pareiškė, kad neturėtų būti toliau laikoma kalėjime, nes esą tiek ji, tiek jos motina yra ir psichiškai, ir fiziškai išsekusios.

„Jeigu aš būsiu paleista, labai intensyviai ieškosiu darbo, norėčiau įsidarbinti „Carite“, kuriame esu dirbusi“, - sakė E. Kusaitė. Kad mergina yra teigiamai charakterizuojama, yra rašoma ir „Carito“ teismui pateiktoje charakteristikoje.

Kalbėdama apie ikiteisminio tyrimo duomenis, ji pabrėžė kad iš karto po sulaikymo prieš ją buvo vartojamas tiek psichologinis, tiek fizinis smurtas. Maža to, ji pareiškė įtarianti, kad galėjo būti naudojamos ir psichotropinės medžiagos, nes „pasikeitė mano mąstymas“.

„Todėl viso to, kas yra surašyta mano parodymuose, negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, - sakė terorizmu įtariama klaipėdietė.

Pasak jos, VSD pareigūnai jai grasino, kad jeigu ši neprisipažins dėl nusikaltimų padarymo, tuomet bus sulaikyti du jos draugai Maskvoje.

„Kai kurie mano parodymai iškraipyti iš esmės, pakeista pati žodžių prasmė arba pridėti žodžiai, kurių aš nesakiau“, - bandė įrodinėti mergina.

E. Kusaitės motina kaltino VSD pareigūnus

Tuo tarpu po teismo posėdžio E. Kusaitės teta ir motina aiškino, kad su įtariamąja bando susidoroti VSD pareigūnai, kurie esą ir sukūrė šią bylą.

„Saugumiečių agentai apsimetinėjo musulmonais, gadino jų įvaizdį“, - aiškino įtariamosios motina.

„Prokuroras yra pažįstamas su saugumiečiu, kuris tą košę užvirė, ir toliau šią bylą kuria, - sakė E. Kusaitės motina. – Dukra nė vieno sykio nebuvo pabėgusi iš namų, išskyrus tą laikotarpį, kai ji išvažiavo į Vokietiją apsvaiginta psichotropinėmis medžiagomis. Ją apsvaigino ir neaišku kokiais tikslais į Vokietiją išsiuntė saugumiečiai. Šiaip taip ją parsigabenome namo, o tada šie vėl ją įtraukė į tą tinklą – išnuomojo butą, apsupo saugumo agentais ir orientavo į tokias kalbas. Aš dar jai sakau, kad ji šaunuolė – ilgą laiką sugebėjo jiems atsispirti. Dabar ilgą laiką ji slėpėsi nuo jų, nes jie tiesiog lipo ant kulnų, kad ši išvažiuotų“.

Klaipėdietės motina sakė, kad E. Kusaitė autobusu į Maskvą vyko norėdama pamatyti Rusijos sostinę bei susitikti su internetine susirašinėjimo drauge.

„Iš jos dabar lygiai tą patį lipdo, ką ir iš Eglės“, - aiškino Virginija Kiesienė.

Pasak jos, dukra du mėnesius buvo sumušta, tačiau iš kur apie tai sužinojo, nenorėjo atskleisti.

Sulaikė prieš kelionę į Maskvą

Generalinės prokuratūros įtarimuose nurodyta, kad E. Kusaitė įtariama nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24-osios, „veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu, siekdama kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje šių asmenų nurodymu susisprogdinti, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, vykdė parengiamuosius veiksmus šio sunkaus nusikaltimo padarymui“.

Pasak prokurorų, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti, gavusi iš Rusijoje veikiančių nenustatytų asmenų lėšų kelionei į Rusiją teroro aktui vykdyti, tuo tikslu įsigijo Lietuvos Respublikos piliečio pasą, kreipėsi į Rusijos ambasadą vizai gauti ir šią vizą gavusi 2009 m. spalio 24 d. pasikėsino išvykti į Rusiją teroro akto susisprogdinant vykdymui. Tačiau, pasak prokurorų, savo tikslų klaipėdietė nespėjo įgyvendinti, nes ją sulaikė Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Byloje įtarimai yra pareikšti ir dviems Rusijos piliečiams, jie už grotų yra uždaryti Rusijoje. Su jais E. Kusaitė bendravo internetu.

31 metų Apti Magmadovas ir 22 metų Aišat Magmadova sausio 19 dieną sulaikyti Maskvos srityje, Kratovo mieste. Jie esą įtariami verbavę Baltijos šalių gyventojus teroristinei veiklai.

Antradienį vykusį teismo posėdį stebėjo buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės patarėjas Jonas Kronkaitis, Seimo narys, konservatorius Rytas Kupčinskas, tremtinė Nijolė Sadūnaitė, signataras Algirdas Endriukaitis bei būrys D. Kedžio kovą su pedofilija palaikančių asmenų.