Trečiadienį Vyriausybė pritarė Ūkio ministerijos parengtoms Akcinių bendrovių "Būtingės nafta", "Mažeikių nafta" ir "Naftotiekis" reorganizavimo įstatymo pataisoms, kurios buvo parengtos atsižvelgiant į 2000 metų spalio 18 dienos Konstitucinio Teismo nutarimą dėl kai kurių šio įstatymo nuostatų neatitikimo Konstitucijai.

Kaip žinoma, Konstitucinis Teismas nustatė, kad Konstitucijai prieštarauja įstatymo nuostatos, kuriomis Vyriausybei suteikiamos teisės valstybės vardu prisiimti esminius turtinius įsipareigojimus, atlyginti nuostolius, kurie susidaro dėl strateginio investuotojo ar "Mažeikių naftos" kaltės, bei nuostolius, kurie susidaro priėmus įstatymus, kuriais įgyvendinamos Konstitucijos normos ir saugomos Konstitucijoje įtvirtintos vertybės. Prieštaraujančia Konstitucijai taip pat buvo pripažinta įstatymo nuostata, suteikianti valstybei pirmumo teisę įsigyti ne tik parduodamas, bet ir kitaip perleidžiamas "Mažeikių naftos" akcijas.

Ūkio ministerijos parengtose pataisose siūloma palikti Vyriausybei teisę sutartyse su strateginiu investuotoju ("Williams International" - BNS) bei "Mažeikių nafta" teisę prisiimti turtinius, tačiau ne esminius įsipareigojimus valstybės vardu.

Taip pat siūloma iš įstatymo išbraukti nuostatą, suteikiančią Vyriausybei pirmumo teisę įsigyti ne tik kitų akcininkų parduodamas, bet ir kitaip perleidžiamas "Mažeikių naftos" akcijas.

Be to, pateiktose pataisose siūloma nustatyti, kad Vyriausybė sutartyse su "Williams International" negali prisiimti įsipareigojimo atlyginti nuostolius, kurie susidaro dėl šios bendrovės ar "Mažeikių naftos" kaltės, taip pat nuostolių, susidariusių priėmus įstatymus, kuriais įgyvendinamos Konstitucijos normos ir saugomos Konstitucijoje įtvirtintos vertybės.

Ūkio ministerijos pateiktame aiškinamajame rašte teigiama, jog siūlomi įstatymo pakeitimai gali turėti neigiamų pasekmių, nes 1999 metais Lietuvos Vyriausybės ir "Williams International" pasirašytoje Investicijų sutartyje numatyta, kad šiai sutarčiai taikoma Anglijos teisė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją