Kaip pabrėžė "Baltrel" vykdomojo komiteto pirmininkas, buvęs Švedijos bendrovės "Vattenfall" prezidentas Carlas Erikas Nyquistas, Baltijos regiono šalių energetikos bendrovėms svarbu pasikeisti informacija apie naują nereguliuojamą elektros rinką.

Ateityje Baltijos jūros regiono šalis turi sujungti bendra energetikos sistema, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Metinio susitikimo metu kalbėta apie tai, kad Baltijos jūros regione yra pakankamai generuojančių pajėgumų, galinčių užtikrinti poreikius 5-10 metų. Dujų tiekimo infrastruktūros pajėgumų pakaks 15 metų. Numatoma, kad gamtinės dujos ateityje taps svarbiausiu elektrinių kuru.

Rusijos elektros tiekimo bendrovės "Jedinaja energetičeskaja sistema Rosii" vadovas, buvęs Rusijos pirmasis vicepremjeras Anatolijus Čiubaisas teigė, kad Rusijos energetikos sektoriaus restruktūrizavimas prasidės dar šią vasarą. Vyriausybė numačiusi baigti reformą per 6-8 metus.

Pasak A.Čiubaiso, su "Lietuvos energija" planuojama pasirašyti sutartį dėl lietuviškos elektros tranzito per Baltarusiją į Lenkiją. Paklaustas apie terminus, jis atsakė, kad laukti metų ar mėnesių tikrai nereikės.

A.Čiubaisas gana kritiškai įvertino Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių numatytą įgyvendinti elektros energijos perdavimo sistemų sujungimo projektą, paminėjęs, kad yra komercinių šio projekto problemų.

Lenkijos bendrovės "Polskie Sieci Elektroenergetyczne" atstovas Zbigniewas Kedzierskis teigė, kad dėl elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos dar bus daug problemų, ypač finansinių, tačiau jis pabrėžė, kad šios problemos turės būti išspręstos.

Vilniuje vakar vyko ir "Jedinaja energetičeskaja sistema Rosii" dukterinės įmonės "Inter RAO JES" vadovų derybos su "Lietuvos energija" dėl elektros eksporto į Baltarusiją atsiskaitymo garantijų. Kaip žinoma, ši Rusijos įmonė į Baltarusiją per metus žada parduoti 5 mlrd. kilovatvalandžių lietuviškos elektros.

"Lietuvos energijos" sutartyje su "Inter RAO JES" taip pat numatytas 2 mlrd. kilovatvalandžių elektros eksportas į Kaliningradą. A.Čiubaisas "Lietuvos rytui" tvirtino, kad ši eksporto idėja svarstoma, bet galutinio atsakymo, ar Kaliningradas pirks iš Lietuvos elektrą, dar nėra.

Tuo tarpu "Lietuvos energijos" bendrovės vadovas Dangiras Mikalajūnas tryško optimizmu. Jis teigė, kad lietuviška elektra į Kaliningradą pradės tekėti per mėnesį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją