Pastaruoju metu sostinėje padaugėjo atvejų, kai architektai ir statybų užsakovai nepaiso įstatymų nustatytos tvarkos ir miesto valdžiai sklypų detaliuosius planus pateikia tvirtinti jau po to, kai juose būna pradėtos nelegalios statybos. Konkretus nelegalių statybų atvejis aptartas ir Miesto plėtros departamento antradienio posėdyje.

Departamentui buvo pateiktas derinti sklypo, esančio Vilniuje, Švitrigailos g. 40a, detalusis planas, šiame sklype numatant 5 aukštų komercinio pastato statybą. Tačiau, dar nepatvirtinus detaliojo plano, šiame sklype jau pradėta nelegaliai statyti turgavietę.

Iki šiol nesuderintas turgavietės projektas, negauti leidimai statybai. Meras nurodė Miesto plėtros departamento vadovybei kreiptis į Lietuvos architektų sąjungos Etikos komisiją, kad būtų apsvarstytas turgavietę projektavusio architekto poelgis. Įsigalinti nelegalių statybų praktika bus stabdoma griežtomis priemonėmis, sakė Eltai savivaldybės atstovė spaudai.

Vilniaus savivaldybė inicijuos, kad architektai, sąmoningai klaidinantys statybų užsakovus ir nesuteikiantys jiems tikslios informacijos, kada ir kokį statinį konkrečiame sklype leista pradėti statyti, būtų svarstomi Lietuvos architektų sąjungos Etikos komisijoje. Bus siekiama, kad iš savavaliaujančių architektų, taip pat ir iš įstatymų nesilaikančių statybų vykdytojų būtų atimamos licencijos.

Siekiant laiku užkirsti kelią nelegalioms statyboms, Miesto plėtros departamentas įpareigotas kiekvieną mėnesį iki 15 dienos surinkti ir pateikti merui visų Vilniaus seniūnijų architektų pažymas apie praėjusį mėnesį jų teritorijose vykdytas statybas. Kas penkiolika dienų bus tikrinami vykdomų statybų leidimai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją