Eltos žiniomis, Valstybės turto fondas už Vyriausybę avansinėms Tarptautinių prekybos rūmų arbitražo teismo išlaidoms apmokėti jau pervedė 40 tūkst. JAV dolerių (160 tūkst. litų). Sėkmės atveju šie pinigai Lietuvai bus grąžinti, tačiau jei ne - mūsų valstybė juos praras, be to, turės padengti ne tik dvigubai didesnę 80 tūkst. JAV dolerių (320 tūkst. litų) švedų kompanijos įmoką, bet ir visas kitas teismo išlaidas.

Vyriausybės Teisės departamento vadovė Ramutė Ruškytė pripažįsta, kad šis procesas valstybei gali kainuoti labai brangiai. "Ir 40 tūkst. JAV dolerių yra labai menka sumelė, lyginant su tuo, kas gali būti priteista", - sakė pareigūnė Eltai, pažymėdama, kad Lietuva vis dėlto turi nemažai šansų bylą laimėti.

Švedų kompanija pretenduoja į Kretingos bei Nausodžio naftos telkinius, kuriuose jau devintus metus dirba "Geonafta". Jai, kaip ir Vyriausybei, irgi yra pateiktas ieškinys.

Šio mėnesio viduryje Tarptautinių prekybos rūmų arbitražo teismas Kopenhagoje ketina apsispręsti, ar jo kompetencijoje yra Švedijos naftos kompanijos ieškinio nagrinėjimas.

Arbitražui atsisakius tai daryti, avansinė įmoka Lietuvai būtų grąžinta, o "Svenska Petroleum Exploration" su savo ieškiniu galėtų kreiptis į mūsų šalies teisminę instanciją. Antraip reikėtų laukti, ar galutinis šio teismo sprendimas bus palankus mūsų šaliai.

Lietuva kategoriškai nesutinka, kad būtų revizuojama suverenios valstybės Vyriausybės teisė pačiai spręsti, kam ir kokiomis sąlygomis skirti licencijas eksploatuoti žemės gelmių resursus, kurie yra išimtinė valstybės nuosavybė. Vyriausybės Teisės departamento vadovė mano, kad ginčas kilo dėl nekvalifikuotai anuomet įformintos sutarties ir dėl to atsirado galimybė ginčytis.

Užsienio kompanija reikalauja, kad Lietuvos Vyriausybė panaikintų atitinkamą licenciją "Geonaftai" ir suteiktų ją "Genčių naftai", kurioje valdo pusę akcijų. Tuo tarpu Vyriausybė remiasi įrašyta nuostata, kad "Svenska" ir "Geonafta" galės kartu eksploatuoti minėtus du telkinius, "jeigu susitars".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją