Europos Sąjungos (ES) institucijose ir su ja susijusiose organizacijose dirba apie 50 tūkst. žmonių, daugiausia užsieniečių. Pridėjus ir šeimos narius šis skaičius išauga iki 105 tūkst., arba 10 proc., visų Briuselio gyventojų. Vietiniai Europos kvartalą paprastai vadina "administracine zona be sielos", "tarnautojų getu" arba "sociaekonominiu apartheidu", o eurokratus - "atitrūkusiais nuo tikrovės" žmonėmis.

Retas kuris užsienietis susidraugauja su belgu. "Sunku susipažinti su belgais, jei su jais nedirbi. Briuselis labai stipriai pasidalijęs", - pasakojo vienas suomis. Jo tėvynainis antrina: "Juokinga, bet aš neturiu nė vieno draugo belgo. Net neturiu užsieniečio draugo, kuris turėtų draugų belgų."

"Europiečiais" nesižavi ir vietiniai. Anot jų, ES institucijų tarnautojai gyvena tarsi paraleliniame pasaulyje. Jie turi savo ritualus, mėgstamas pasimatymų vieteles, padėties simbolius, vaikų mokyklas ir net pažinčių tinklalapius. Eurokratai net kalba savo žargonu, dažnas jų, visą gyvenimą praleidęs Belgijos sostinėje, net nesivargina išmokti vietos kalbos.