Vyrai ir moterys, palaikantys ilgalaikius santykius yra laimingesni už vienišius, tik vyrai geriau jaučiasi gyvendami kartu nesusituokę, o moterims naudingesnė santuoka.

Tačiau jei tokie ilgalaikiai ryšiai žlunga, moterys tai išgyvena sunkiau. Kuo daugiau išsiskyrimų jos patiria ir kuo daugiau naujų santykių užmezga, tuo dažniau kenčia nuo depresijos ir nerimo.

Vyrams, kaip pasirodė, viskas yra atvirkščiai. Geriausiai iš vyrų, kurie po nutrūkusių ilgalaikių santykių vėl pradėjo dairytis partnerių, jaučiasi tie, kurie buvo užmezgę du ar daugiau trumpų romanų, nurodo mokslininkai, kurie priduria, jog tokie rezultatai juos nustebino.

Mokslininkai naudojosi duomenimis, kuriuos 2000-aisiais pateikė 4430 suaugusių Didžiosios Britanijos piliečių iki 65 metų amžiaus.

9 procentai šių žmonių visą gyvenimą buvo vieniši, o daugiau kaip pusė palaikė nuolatinius santuokinius ar partnerystės ryšius.

35 proc. kartą išsiskyrė su ilgalaikiu partneriu. Trečdalis šių žmonių vis dar buvo vieniši, o du trečdaliai susirado naują partnerį; tarp pastarųjų buvo "nedaug" žmonių, kurie po išsiskyrimo buvo užmezgę kelis romanus.

Tyrimo rezultatai skelbiami mokslo žurnale "The Journal of Epidemiology and Community Health".

Kiti šio tyrimo rezultatai patvirtina ankstesnes mokslines išvadas, kad moterų, kurios visą gyvenimą lieka vienišos, dvasinė sveikata daug geresnė už vyrų, kurie visą gyvenimą lieka viengungiai.

Jei moteris palaiko santykius su vyru, psichologiškai ji jaučiasi daug geriau susisaisčiusi vedybiniais ryšiais. Pasak mokslininkų, taip greičiausiai yra todėl, kad ištekėjusi moteris turi daugiau teisių nuosavybės ir finansų srityse, taigi jaučiasi saugesnė.

Jų nuomone, reikėtų keisti įstatymus, kad netekėjusios moterys turėtų tokias pačias teises, kaip ir ištekėjusios.

O vyrams psichologinių problemų santuokoje kyla dėl to, kad jie jaučiasi patekę į žabangus ir mano, jog nebeišsikapstys. Tuo tarpu neįpareigojantis gyvenimas kartu juos psichologiškai ramina.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją