KVSC specialistai kartu su Kauno ir Kaišiadorių rajonų savivaldybėmis, Lietuvos žemės ūkio universitetu, remiant Atviros Lietuvos fondui, vykdė programą "Kauno ir Kaišiadorių rajonų ūkininkų profesinė sveikata ir saugos gerinimas". Vykdant projektą apklausta daugiau kaip 100 Kauno ir Kaišiadorių rajonų ūkininkų.

Nustatyta, kad 89 proc. jų turimos technikos yra pasenusi, netvarkinga, nepatikrinta ir neįteisinta specialistų.

33,8 proc. apklaustų ūkininkų, purkšdami laukus chemikalais, neturėjo asmeninių apsaugos priemonių, daugiau kaip pusė visiškai nieko apie jas nežinojo arba buvo tik girdėję tokias esant, o ir turintieji apsaugos priemones, retai jomis naudojasi.

Tik pusė apklaustų žemdirbių teigė, kad profilaktiškai tikrinasi sveikatą. Dauguma jų nežino saugaus darbo taisyklių, nesisaugo kenksmingų, profesines ligas sukeliančių rizikos veiksnių.

Pavyzdžiui, beveik penktadalis traktorininkų nemano, jog didelis triukšmas skatina vibracinės ligos vystymąsi, o 65 proc. neįvertina, kad dažnas galūnių sušalimas bei alkoholis skatina vibracinės ligos vystymąsi.

Susirgus vibracine liga pirmiausia nukenčia klausa ir centrinė nervų sistema, atsiranda koordinacijos sutrikimų. KVSC duomenimis, Kauno rajone yra 709 privatūs ūkiai ir 22 veikiančios bendrovės, Kaišiadorių rajone atitinkamai 913 ir 20.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją