Deja, ne paslaptis, kad Lietuvos gyventojų mažėja, mažėja norinčių gimdyti, didžiulė emigracija. O šiuo metu mokančių mokesčius dar mažiau, nes turime didžiulę armiją bedarbių.

Dabar „Sodra“ lėšų išmoka daugiau negu surenka, o trūkumą, kitaip tariant, deficitą (apie penktadalį lėšų) dengiame skolindamiesi pinigus. Akivaizdu, kad labai ilgai tiek skolintis negalėsime.

Kadangi artimiausiu metu žymiai pagerinti gimstamumo (po 3-4 vaikus šeimoje) vargu ar sugebėsime, iš esmės pagerinti „Sodros“ padėtį ir artimiausiais metais padidinti pensijas galime štai tokiais keturiais būdais: pirma, didindami „Sodros“ mokestį (ko niekas nenori), antra, sugražindami žmones iš emigracijos, trečia, mažindami nedarbą ir ketvirta, ilgindami pensinį amžių.

Kiti tautoje populiarūs sprendimo būdai mažai gali pagelbėti. Pavyzdžiui, jeigu nustotume valstybės tarnautojams iš viso mokėti atlyginimus, to pensijoms ir kitoms „Sodros“ išmokoms pakaktų tik trims mėnesiams.

Ką pamiršo Vėsaitė

Visa tai visiems politikams gerai žinoma. Siekdama, kad ateityje pensininkai gautų didesnes pensijas, mūsų Vyriausybė patvirtino dar socialdemokratams valdant 2005 m. prisiimtą Lietuvos įsipareigojimą Europos Sąjungai pradėti ilginti pensinį amžių nuo 2012 metų, kasmet pridedant po kelis mėnesius.

Deja, dalis pigaus populizmo siekiančios opozicijos pasinaudojo galimybe apjuodinti valdančiuosius ir sukiršinti visuomenę. Tenka apgailestauti, kad politikai taip neatsakingai ir ciniškai politikuoja bei skatina žmonių nusivylimą.

Šis sprendimas ilginti pensinį amžių buvo dar kartą patvirtintas Gedimino Kirkilo vyriausybės 2007 m. gruodžio 19 d.

Dabartinė aršiausia kritikė Birutė Vėsaitė tuomet užėmė svarbų Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkės postą. Todėl man dabar keista skaityti Vėsaitės užsipuolimus neva konservatoriai sugalvojo kažkokią „inovaciją“.

Inovacija visa jūsų, miela kolege. Jei praradote atmintį, paklauskite savo partietės Vilijos Blinkevičiūtės, tuometinės socialinės apsaugos ir darbo ministrės.

O dar geriau – pažvelkite į savo sąžinę giliau, pakratykite atmintį. Pernai balandžio 17-19 dienomis Palangoje vyko Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos ir Frydricho Eberto fondo organizuota konferencija “Moterys ir politika: socialinis teisingumas ir solidarumas krizės sąlygomis”. Joje sąjungos pirmininkė B. Vėsaitė pasakė kalbą dėl moterų pensinio amžiaus prailginimo. Kaip byloja renginį pristatęs socialdemokratų tinklapis, „Atsižvelgiant į augančią gyvenimo kokybę, siūloma moterų pensinį amžių atitolinti iki 62 m. Šį siūlymą palaikė ir jam nepritarė po vienodą skaičių konferencijos dalyvių.“ Kalbą amžiaus ilginimo tema sakiusi Vėsaitė dabar, kaip žinome, kaltina konservatorius neva sugalvojus „socialines inovacijas“.

2012-uosius įsirašė patys

Tiek to – sakykime, kas buvo prieš metus, tas pražuvo. Ką dabar siūlo Vėsaitė? Pastatykite darželių, konservatoriai, kodėl per 20 metų nepastatėte, sako ji, taip neva rūpindamasi mamomis. Belieka priminti, kad per Nepriklausomybės dvidešimtmetį socdemai buvo valdžioje su pertraukomis ne mažiau kaip 12 metų. Ir pasitraukė nei nepasirūpinę rezervais, nei padarę dar ką nors, kad pasaulinė krizė kirstų Lietuvai ne taip skaudžiai. Atvirkščiai – Vilijos Blinkevičiūtės „palikti rezervai“ ministerijoje jei ir buvo, tai su minuso ženklu. Pamenu, kad pradėjus darbą ministro poste (2008 m. pab.) teko spręsti einamojo Sodros mokumo problemas, nes Vėsaitės kolegė lyg specialiai viską taip ištaškė, kad paliktų naujai valdžiai kuo sunkesnę būklę, nors puikiai žinoję, kad „Sodrai“ jau vasaros pabaigoje trūko beveik milijardo litų O už lango, priminsiu, buvo žiema ir įaudrinti demonstrantai prie Seimo.

Tačiau demagogijos viršūnė – teiginiai neva Permainų koalicijos vyriausybė sugalvojo specialiai ilginti pensijų amžių nuo 2012 metų, kad neva potencialiai kitai ateinančiai vyriausybei būtų sunkiau. Kaip minėjau, sprendimą 2005-aisiais priėmė patys socdemai, paskui 2010-aisiais apkaltina, kad tą daro jų politiniai oponentai, pritaikę neva datą kaip tik tam laikui, kai gal vėl panorės grįžti tie socdemai valdyti. Ar galite įsivaizduoti didesnį absurdą???

Melas, melas, ir vis melas. Nieko daugiau kaip melas ir apgaulė. Štai kokia Birutės Vėsaitės žodžio kaina.