Kaip BNS sakė KVSC Sveikatos stebėsenos skyriaus sveikatos edukologė Evelina Serovaitė, vėžinių susirgimų Kauno apskrityje pradėjo daugėti 2000 metais ir dabar šis rodiklis yra didesnis nei visoje šalyje.

Prieš trejus metus Kauno apskrityje onkologinėmis ligomis sirgo 405 gyventojai iš 100 tūkst., 2001 metais - 423 iš 100 tūkst., o pernai - jau 441 iš 100 tūkst.

"Šalies rodiklis per tą patį laikotarpį keitėsi nuo 379 tūkst. iki 417 tūkst. ligonių 100 tūkst. gyventojų", - teigė E.Serovaitė.

Specialistės teigimu, pernai didžiausias sergamumo rodiklis onkologinėmis ligomis apskrityje buvo užregistruotas Prienų rajone, kur iš 100 tūkst. gyventojų sirgo 470. Nemažas sergamumas užfiksuotas ir Kauno mieste - 460 ligonių iš 100 tūkst. gyventojų.

Pasak E.Serovaitės, moterys onkologinėmis ligomis dažniausiai suserga būdamos 15 - 34 metų, vyrai - 35 - 49 metų.

"Kai vyrai kreipiasi į gydytojus, jų sveikata dažniausiai jau būna gana prasta, o liga įsisenėjusi, o štai moterys labiau rūpinasi sveikata, joms dažniausiai išaiškinamos 1 stadijos onkologinės ligos", - kalbėjo specialistė.

KVSC duomenimis, onkologinėmis ligomis Lietuvoje serga 1,2 proc. Lietuvos gyventojų, sergamumas kasmet 1 proc. padidėja. Piktybiniai navikai šalies mirtingumo nuo ligų struktūroje užima antrąją vietą ir lemia 20 proc. visų mirčių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją