"Abu vaistai išbraukti lapkričio 21 dieną ir nuo tada jų prekyba neteisėta. Negalima platinti Lietuvoje neregistruotų vaistų, nebent tik gavus laikinus leidimus išparduoti turimus minėtų medikamentų likučius", - sakė A.Vitkauskienė.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos specialistai tvirtino, jog validolis ir korvalolis neatitinka Europos Sąjungoje galiojančių GMP (geros gamybos praktikos) standartų, todėl ir negali būti perregistruoti. "Europos Sąjunga saugo savo rinką nuo trečiųjų šalių - Rusijos ir kitų - vaistų, kurių gamyba neatitinka GMP standartų", - teigė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Vytautas Basys.

V.Balsio teigimu, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Vaistų registravimo skyrius validolį laiko ne vaistu, o tradicine į vaistą panašia priemone.

"Tokias tradicines priemones mes registruojame įvairiu pavidalu - kaip maisto papildus ir panašiai. Validolis - šios grupės. Jau esame gavę paraišką būtent tokiai validolio registracijai. Jei atitiks keliamus reikalavimus, validolis bus įregistruotas jau ne kaip vaistas. Lietuvoje platinamas labai panašus į korvalolį, Vokietijoje gaminamas vaistas valakardinas", - tvirtino V.Basys.

Ilgai paieškojus, vienur kitur dar galima šių vaistų rasti, tačiau vaistininkės pirkėjus perspėja: "Jeigu reikia, pirkite bent porą, nes daugiau jų nebeturėsime".

Žmonės stebisi, kodėl dingsta iš vaistinių bene pusę amžiaus Lietuvos gyventojų vartoti validolis ir korvalolis. Tai pirmas vaistas vyresnio amžiaus žmonėms, besiskundžiantiems nesunkiais širdies negalavimais. Medikai pastebi, kad nemažai reikšmės turi ir psichologinis momentas: žmonių įsitikinimas, kad šie vaistai padeda, taip pat prisideda prie savijautos pagerėjimo juos pavartojus.

Farmacininkai validolį ir korvalolį netgi vadina socialiniais vaistais. Jie pigūs: tik rugsėjo mėnesį tapęs receptiniu vaistu korvalolis kainuoja 1 litą 8 centus, o nereceptinis validolis - šiek tiek brangiau, apie 2 litus.

Korvalolį rekomenduojama vartoti, kada spazmuoja širdies kraujagyslės, taip pat kaip raminamąjį preparatą, padedantį užmigti, vidaus organų nervinei reguliacijai normalizuoti. Validolis tinka raminamajam poveikiui sukelti ir refleksiniu būdu lygiųjų raumenų spazmui šalinti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją