Per Nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje įvyko 7 pasaulio reitingo turnyrai, paskutinis – 2006-ais Tauragėje. Nustota juos organizuoti, kai Pasaulinė badmintono federacija (IBF) sugriežtino tvarką ir reikalavimus, taip turnyrų organizavimo sąnaudas padidindama 3-4 kartus.

Tiesa, Lietuvoje niekuomet nevyko pasaulio reitingo turnyras su priziniu fondu. Nors federacijos vadovai dar prieš keletą mėnesių kalbėjo apie ketinimus į badmintono varžybų kalendorių grįžti su vienos žvaigždutės turnyru, tai yra – be prizinio fondo, dabar planuojama 2011 metų rugsėjį Lietuvoje surengti iškart dviejų žvaigždučių turnyrą.

Badmintono turnyrai pagal lygį būna iki šešių žvaigždučių, o turnyrai nuo dviejų žvaigždučių privalo turėti prizinį fondą.

Turnyras vyktų trečią rugsėjo savaitgalį – tuo pat metu Lietuvoje vyktų ir 2011 metų Europos krepšinio čempionatas. Kol kas tik neaišku, kuriame mieste – Vilniuje ar Kaune – turnyras vyktų.

Kuo svarbus šis turnyras? 2011 m. gegužės 1 dieną prasidės atranka į Londono olimpines žaidynes, truksianti 12 mėnesių. Visų reitinginių turnyrų, patenkančių į šį periodą, rezultatai užskaitomi skaičiuojant taškus, pagal kuriuos bus išdalinti olimpiniai kelialapiai.

J. Špelveris neabejoja, kad būtent šis faktorius, nes prizinis fondas nebus itin solidus, leidžia tikėtis Lietuvoje išvysti pakankamai daug aukšto lygio badmintonininkų.

„Tikrai atvažiuos stiprių žaidėjų. Sulauksime mažiausiai 30-ies šalių atstovų. Tai bus vienas masiškiausių olimpinio sporto, ne tik badmintono, įvykių Lietuvoje per nepriklausomybės laikotarpį“, - teigė J. Špelveris.

Pasak trenerio, turnyras Lietuvoje – puiki proga tarptautinėje arenoje pasirodyti jauniesiems Lietuvos badmintonininkams.

„Be abejo, tikimės, kad Kęstutis Navickas, pajėgiausias mūsų badmintonininkas, šiame turnyre nebus tarp statistų, o kitiems žaidėjams tai bus gera mokykla. Aišku, be K. Navicko ir Akvilės Stapušaitytės ko gero niekas nepateks į pagrindinį turnyrą, tačiau kvalifikaciniame turnyre keletą lietuvių tikrai išvysime“, - sakė J. Špelveris.

Lietuvoje - trys jauni ir perspektyvūs badmintonininkai

Lietuvoje šiuo metu išsiskiria trys jauni žaidėjai, kurių tarpusavio kovos papuošia daugelį vietinės reikšmės turnyrų. Tai – vilnietis Alanas Plavinas, kretingiškis – Edgaras Slušnys ir tauragiškis Povilas Bartušis.

„Būdamas rinktinės treneris esu labai patenkintas šių trijų vaikinų tobulėjimu. Šiokia tokia pamaina K. Navickui išties auga. Aišku, viskas priklausys nuo jų darbo. Kur kas liūdnesni reikalai su merginomis, pamaina A. Stapušaitytei nelabai matosi. Turime savotišką prarastą kartą.

Tiesa, džiugina tai, kad Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje ir Tauragėje turime visą būrį gabių mergaičių, gimusių 1996-98 metais. Nors treniruojasi tik kelerius metus, yra gabios, techniškos ir motyvuotos.

Jei federacijai pavyks įgyvendinti savo tikslus ir pritrauks daugiau lėšų, reikalingų gabiausių jaunų badmintonininkų treniruočių stovykloms organizuoti, ateityje turėsime ne tik A. Stapušaitytę ir Kristiną Dovydaitytę“, - kalbėjo J. Špelveris.

Centralizuotas talentingiausių badmintonininkų ruošimas, pasak trenerio, svarbiausia, ko trūksta šiai sporto šakai Lietuvoje.

„Kai badmintonas buvo įtrauktas į 1992 m. olimpinių žaidynių programą, netrukus, maždaug 1988-ais, keliolikoje Europos šalių atsirado dideli pinigai badmintonui ir specializuoti bei visus metus veikiantys treniruočių centrai gabiausiems žaidėjams. Tos šalys nuėjo toli į priekį, o mes likome stovėti“, - kalbėjo J. Špelveris.

Niekas Lietuvoje dabar nesitreniruoja po du kartus per dieną,

Tie laikai baigėsi su K. Navicko perėjimu į suaugusiųjų sportą. Dabar vaikai treniruojasi po 2-3 kartus per savaitę. Tai ne treniruotės, o „fizkulūra“.

Svajojame apie specializuotą centrą, bet esant dabartiniam valstybiniam požiūriui, džiaugtumėmės, jei bent galėtume gabiausiems vaikams per metus surengti 5-6 bendras treniruočių stovyklas ir išvežti juos į keletą tarptautinių turnyrų. Tai duotų tam tikrą rezultatą“, - pabrėžė J. Špelveris.

Europos U-17 čempionato dvejetų varžybose P. Bartušio ir A .Plavino pora šiais metais sugebėjo patekti į šešioliktuką. Pirmenybėse lietuviai įveikė škotų ir lenkų poras.

Pekino olimpinių žaidynių dalyvis K. Navickas taip pat labai atsargiai vertina jaunųjų badmintonininkų - P. Bartušio, A. Plavino, E. Slušnio – potencialą, tačiau jis kalba apie pačių vaikinų nusiteikimą siekti aukščiausių rezultatų.

„Badmintone konkurencija milžiniška ir labai daug priklauso nuo žmogaus charakterio savybių bei noro. Niekas nežino, kaip jie sureaguos, kai susidurs su sunkiomis treniruotėmis ir nuožmia konkurencija. Kad iš jų galima kažką daryti – taip, bet apie aukštus rezultatus dar labai anksti kalbėti“, - sakė K. Navickas.

„Taip neturėtų būti, bet, deja, Lietuvoje toks valstybinis požiūris į sportą. Viskas gula ant tėvų pečių...“, - apgailestavo J. Špelveris. - Beje, P. Bartušis kartu su K. Navicku ir Klaudijum Kašinskiu jau klasifikuojamas pasauliniame reitinge (716-a vieta)“.