"Nuo 1995 metų užsikrėtusių niežais kasmet užregistruojama apie 17 proc. mažiau", - sako J.Miliūnas. Pasak jo, prieš aštuonerius metus Kaune buvo didžiausias sergamumas niežais per visą šimtmetį - tada užfiksuota apie 1,9 tūkst. užsikrėtusių niežų erkėmis kauniečių.

"Šios ligos sergamumo mažėjimas rodo, kad pradėjome gyventi tvarkingiau - keleiviniame transporte, bendrabučiuose, kareivinėse labiau laikomasi higienos taisyklių", - mano J.Miliūnas. Iš sirgusių niežais šiemet 73 proc. sudarė suaugusieji. Pusė jų yra jaunimas, kurių amžius - nuo 16 iki 30 metų.

"Nemažai jaunuolių užsikrečia gyvendami profesinių mokymo centrų bendrabučiuose", - kalbėjo specialistas. Jis minėjo, kad nėra duomenų apie asocialius asmenis, tarp kurių ši liga greičiausiai ir plinta.

"Jie paprastai nesikreipia į medikus, tad jei būtų įmanoma registruoti asocialiųjų sergamumą niežais, šios ligos rodikliai, aišku, būtų didesni", - kalbėjo J.Miliūnas.

Niežais užsikrečiama lytinio suartėjimo metu, gyvenant nehigieniškoje aplinkoje. Siekiant išvengti niežų, rekomenduojama vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju, nedėvėti jo rūbų, nesinaudoti jo rankšluosčiais, patalyne, daiktais.

Niežulį sukelia į odą įsiskverbusios erkutės, kurių išskiriamos medžiagos sukelia alergines reakcijas. Vaikams erkutės neretai išsisėja po visą kūną, veisiasi net paduose ir delnuose. Iš odos iškasyta erkutė aplinkoje išgyvena 7 valandas, patalynėje - 24 valandas, sergančiojo odoje - iki mėnesio.

Susirgusįjį niežais reikia guldyti į atskirą lovą, duoti individualius higienos reikmenis, patalpas plauti karštu vandeniu, kuriame yra sodos ir skalbimo muilo mišinio, drėgnai valyti sergančiojo daiktus, patalynę bei apatinius rūbus virinti 2 proc. sodos ir vandens mišinyje.

Neskalbtini daiktai turėtų būti nukenksminami dezinfekcinėje kameroje arba sudėjus į polietileninį maišą išnešami į negyvenamą patalpą, kurioje per 2 savaites erkutės žūva.

Susirgus niežais būtina kreiptis į gydytoją dermatologą, profilaktiškai gydytis visiems šeimos nariams, nelaukiant ligos požymių, kurie gali atsirasti po kelių savaičių.

Specialistai pataria nesigydyti naminėmis priemonėmis: netepti niežtinčių vietų ūkišku muilu, skalbimo milteliais, žibalu, nes tai tik pablogina ligonio būklę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją