Dažnai šie pavadinimai painiojami, mat kiekviena rūšis turi ne vieną vardą, o kelis sinonimus. Pastaruoju metu plinta labai dekoratyvios hibridinės veislės, kurių nurodoma tik gentis ir veislė, pavyzdžiui, Brugmansia ‘Rosa Traum’ dideliais rožiniais žiedais. Botanikai žino apie l0 brugmansijų rūšių. Jos, kaip ir durnaropės, priklauso bulvinių (Solanaceae) šeimai.

Brugmansijų ir daturų nuodai žinomi nuo senų laikų

Brugmansijas, natūraliai paplitusias Pietų ir Centrinėje Amerikoje, po kitas pasaulio šalis išplatino tyrinėtojai. Nuo seno Pietų Amerikos indėnai su baime sėsdavosi po šiais augalais. Sakoma, kad būnant po jais, jiems pasirodydavo erelis, kuris praskrisdavo virš aukštai galvų ir išnykdavo. Indėnai šį vaizdinį laikė gija su anapusiniu pasauliu.

Tačiau brugmansijos sukelia nemalonius pojūčius ir labai pavojingos sveikatai, nes jose esantys toksinai kenkia visam organizmui. Nuodingi alkaloidai sukelia haliucinacijas, o didesnės jų dozės gali tapti mirties priežastimi. Stiprus žiedų aromatas sukelia galvos skausmus. Kai kuriems žmonėms pakanka prie šių augalų prisiliesti, ir jų odą išberia, todėl visus priežiūros darbus patariama atlikti mūvint pirštines.

Europoje labiau ir seniau paplitusios durnaropės. Viduramžiais jos buvo siejamos su raganyste. Manyta, kad šie augalai suteikia raganoms galios skraidyti. Visose dalyse (lapuose, šaknyse, stiebuose ir kt.) randama nuodingų alkaloidų. Nors durnaropės vaistingos (naudojamos gydant astmą, neuralgiją, reumato sukeltus skausmus, tinka spazmams slopinti), gydytojai jų preparatus, išskyrus homeopatinius vaistus, reikalauja vartoti labai atsargiai.

Sode brugmansijas verta auginti dėl gražių žiedų ir malonaus kvapo. Kodėl tokiems nuodingiems augalams suteiktas romantiškas angelų varpų arba angelų trimitų vardas, galima tik spėlioti. Žiedai iš tiesų panašūs į varpus ir trimitus, bet kažin, ar angelai saugo nuodus.

Priežiūros ABC

*Brugmansijos auga visžaliais krūmais arba medžiais, nors dėl auginimo sąlygų gali trumpam numesti lapus. Dažniausiai sodinamos į didelius vazonus, kubilus. Taip lengviau kontroliuoti augalų dydį, kilnoti iš vienos vietos į kitą. Šiltnamiuose ir oranžerijose galima sodinti į gruntą, kur augdamos brugmansijos pasiekia įspūdingą dydį.

Įsigytą augalą iš karto pasodinkite į didelį, ne mažesni kaip l0 l talpos indą. Reikalingas geras drenažas iš žvyro ar keramzito.

*Augalai sodinami į derlingą žemę. Labiausiai tinka kompostas, taip pat durpių substratas, gera daržo žemė.

*Pavasarį ir vasarą brugmansijos laistomos gausiai, bet padėkluose negalima palikti vandens, nes pradeda pūti šaknys.

*Brugmansijos greitai auga, sulapoja ir jau pirmaisiais metais ūgiu susilygina su žmogumi. Praėjus šalnoms, jas geriausia laikyti lauke, saulėtoje užuovėjoje.

*Dideli augalai karštomis dienomis išgarina labai daug vandens, tad juos reikia laistyti beveik kasdien. Perdžiūvę, nuvytę atsigauna gan greitai.

*Tręšti būtina kas savaitę. Tinka pomidorams skirtos arba universalios kompleksinės trąšos.

*Gausiausiai brugmansijos žydi liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

*Rudenį augalus įneškite į patalpą. Per vasarą suvešėjusius didelius krūmus būtina apgenėti.

*Per žiemą brugmansijas galima laikyti šviesioje arba mažai apšviestoje l0o C ir šiltesnėje patalpoje. Čia jos nenumes lapų, bet ir neaugs pernelyg greitai. Vėsesniame rūsyje numes lapus. Gali žiemoti ir tamsoje. Augalai, kurie buvo laikomi aukštesnėje temperatūroje ir nenumetė lapų, pavasarį pradeda anksčiau augti ir žydėti.

Šiltame kambaryje jų laikyti neverta, nes ims vystytis, ūgliai ištįs ir vėliau teks stipriai nugenėti. Žiemą brugmansijos laistomos mažai, tik tiek, kad neperdžiūtų žemė. Nebetręšiamos nuo rugsėjo.