Tik kompleksiškai priimami sprendimai įtvirtinant lyčių lygybę Lietuvoje ir visoje ES duos norimų rezultatų, atidarydama konferenciją sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, daugiametė ES šalių statistika rodo, jog spręstinų problemų šioje srityje daug. Skaičiuojant valandinį atlygį, moterys uždirba beveik 18 proc. mažiau už vyrus. Nors aukštąjį mokslą studijuoja daugiau moterų, baigus studijas jų užimtumo lygis yra mažesnis nei vyrų. Darbų ir pareigų naštos pasiskirstymas šeimose yra neproporcingai didelis moteriai.

Pasak D. Grybauskaitės, smurtas šeimoje, skurdo rizika paliečia abejas lytis, tačiau moteris labiau.
Dėl ligos į Vilnių neatvyko renginio garbės viešnia, Europos Komisijos (EK) viceprezidentė Viviane Reding. Perskaitytoje jos sveikinimo kalboje teigiama, kad institutas padės didinti lyčių lygybės problemų matomumą. „Vilnius yra ta vieta, į kurią prireikus ekspertizės lyčių lygybės klausimais atsigręš Europa. EK iš instituto tikisi gauti visą reikalingą techninę pagalbą“, - sakoma V. Reding kalboje. 

V. Reding
Vilnius yra ta vieta, į kurią prireikus ekspertizės lyčių lygybės klausimais atsigręš Europa. EK iš instituto tikisi gauti visą reikalingą techninę pagalbą

Instituto vadovė Virginija Langbakk žadėjo siekti, kad institutas ne tik pats skleistų žinias apie lyčių lygybę, bet ir bendradarbiavimui pritrauktų lygybės problemoms neabejingų visuomenės veikėjų.

„Tikimės daug nuveikti lyčių lygybės srityje, taip pat raginame ir visus neabejingus žmones prisidėti prie lyčių lygybės skatinimo veiklos, rodyti iniciatyvą kasdieniniame gyvenime. Kiekvienas, bent maža dalele prisidėjęs prie lyčių lygybės skatinimo, pradės kurti naują visuomenę, kurioje nebeegzistuos senieji stereotipai apie vyrus ir moteris“, - kalbėjo V. Langbakk.

Konferencijos dalyviai nagrinėja lyčių lygybės klausimus, analizuoja esamas ir ateityje iškilti galinčias problemas, aptaria lyčių lygybės pažangą bei geriausias šios srities patirtis.

DELFI primena, kad Europos lyčių lygybės institutas remia ES ir valstybių narių pastangas skatinti lyčių lygybę, kovoti su diskriminacija dėl lyties bei ugdyti ES piliečių sąmoningumą lyčių lygybės klausimais.

Instituto atidarymo šventėje Vilniuje vyko sekmadienį vakare

Oficialiai Vilniuje Europos lyčių lygybės institutas atidarytas praėjusių metų gruodžio 16 dieną. Institutą tuomet iškilmingai atidarė prezidentė D. Grybauskaitė ir Latvijos valstybės vadovas Valdis Zatleras. Jo atidaryme dalyvavo už užimtumą, socialinius reikalus ir lygias galimybes atsakingas Europos Komisijos narys Vladimiras Špidla.