1. Ekologiškas namas

Namas sudarytas iš ekologiškų viena su kitu susijungiančių modulių ir jame galima gyventi visiškai nenaudojant elektros iš elektros tinklų – veikia nuo atsinaujinančių šaltinių. Šį namą lengva surinkti bet kurioje vietoje, ji galima pritaikyti įvairiose vietose bei prie besikeičiančios aplinkos. Trikampės iš anksto surinktos dalys lengvai išardomos, jeigu panorėtumėte persikelti į kitą vietą.

Kodėl šis namas nekenkia gamtai ir yra ekologiškas? Kadangi elektrą ir šildymą jis gauna iš saulės, turi lietaus vandens kaupimo rezervuarus bei gali perdirbti buityje naudojamą vandenį, kuris vėliau gali būti panaudotas pievos laistymui ir pan. Be to, pats namas yra pagamintas iš perdirbtų šiukšlių. Šį namą suprojektavo Alberto Lara ir Paula Noguron.

2. Namas-drugelis

„TYIN Tegnestue“ – ne pelno siekianti studentų architektų grupė, kuri neseniai Tailande suprojektavo šiuos neįprastus surenkamus namus. Namas vadinamas Soe Ker Tie Hias (arba Drugelio namas) dėl savo naujoviško pasikeliančio stogo, kuris suteikia ne tik galimybę natūraliai vėdinti patalpas, bet ir rinkti lietaus vandenį. Šie ekologiški namai pastatyti iš čia augančių bambukų, kurie sujungiami naudojant tradicinius metodus.

3. Kupolo formos namas

Kupolinis namas, vadinamas „21-ojo amžiaus būstu“ ir suprojektuotas japonų firmos „Dome House Co.“, primena eskimų trobelę. Tiesa, šios trobelės sienos pagamintos iš polistirolo putų. Galima pasirinkti įvairių formų ir dydžių namą, o pačias dalis surinkti nėra sunku. Be to, namas nepus ir jame neapsigyvens vabzdžiai, o jo sienos veikia kaip izoliacija. Nors sienos nėra atsparios ugniai, tačiau įvykus nelaimei, degantis namas į aplinką neišmes nuodingų dūmų.

4. Konteinerinis namas

Mažomis erdvėmis negali būti pateisinamas prastas skonis. Geru pavyzdžiu gali būti šis nedidelis namas Slovėnijoje, dar vadinamas „ConHouse“ (Konteinerinis namas). Tai dviejų aukštų namas, sudarytas ir vienas ant kito (skersai) pastatytų jūrinių konteinerių.

5. Organinis namas

„Youmeheshe“ architektai Londone vykusiame renginyje pristatė savo nedidelį, bet aukštą „organinį namą“ – šis surenkamas medinis prototipas yra firmos atsakas į britų vyriausybės mestą iššūkį architektams: sukurti gyvenamą ir prieinamą namą, kuris kainuotų mažiau nei 60 tūkst. svarų. Šis biodegalais palaikomas medinis namas statomas keliais lygiais. Vienas lygis gali būti visas aukštas arba iš kelių lygių galima padaryti lofto tipo būstą. Aukščiausias modelis – 4 aukštų, 4 kambarių namas.

6. Angaro tipo namas

Tai nuo elektros tinklų nepriklausantis namas, pagamintas iš perdirbto plieno. Projektuotojas – Michaelis Jantzenas. Namas pastatytas iš standartinių fabrikuose gaminamų plieno lapų, dėl ko jis nėra brangus ir nėra sunku formuoti norimą formą. Be to, jis labai tvirtas ir gali būti visiškai perdirbtas, o vėliau pastatytas naujoje vietoje.

7. Apversto laivo namas

Arktyje namą galima pasistatyti iš apversto žvejų laivo – tradicinis eskimų būdas. „Covey Island Boatwork“ (jachtų, greitaeigių ir būriavimo laivų gamintojai) pasinaudoję šia idėja bei pritaikę pagrindinius laivų statybos principus sukūrė nuotraukose matomą namą. Namas buvo statomas beveik trejus metus. Rezultatas – gerai izoliuotas modulinis namas, kurį galima surinkti vietoje. Ekstremalios (Arkties) gyvenimo sąlygos reiškia gyvenimą be elektros tinklų, dėl to name sumontuotos saulės, vėjo ir vandens energijos sistemos.

8. „Maison evolutiV“

70 m2 namas, dar vadinamas „Maison evolutiV“ pastatytas iš dviejų vienas ant kito užkeliamų modulių. Dizaineriai pasuko viršutinę dalį tam, kad galėtų sukurti įvairių ir įdomių eksterjero ir interjero erdvių. Šis namas taip pat ekologiškas: per metus sunaudoja 48 kWh/m2. Saulės energija panaudojama karšto vandens gamybai, o iš vilnos pagaminta sienų izoliacija leidžia tinkamai reguliuoti vidaus temperatūrą. Lietaus vanduo panaudojamas tualetuose ir lauke (laistymas ir pan.).

9. 58 m2 surenkamas namas

Šį Arizonoje esantį namą suprojektavo architektas Rocio Romero. Namo statyba užtruko tris mėnesius. Namas priklauso Aaronui Jonesui ir jis pastarajam atsiėjo 22 tūkst. 50 dolerių (namo karkasas ir keletas interjero dizaino pasiūlymų).

10. Savaitgalio namas

Jens Risom surenkamas savaitgalio namas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją