Šviežių kopūstų salotos

100 g kopūstų, truputis žiedinių kopūstų, 0,5 nedidelio agurko, 1 pomidoras, 5–6 špinatų lapai (nebūtina), 0,25 mėlynojo svogūno.

Padažui: 5 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas obuolių acto, druskos, cukraus, pipirų.

Agurką perpjaukite pusiau, žievelėje išpjaukite dekoratyvinius griovelius, tuomet agurką supjaustykite griežinėliais. Pomidorą supjaustykite į keturias dalis, svogūną – smulkiais šiaudeliais. Susmulkinkite kopūstus, suplėšykite špinatų lapus. Viską sumaišykite su paruoštu padažu.

Sveikuolių salotos

2 stiklinės avižinių dribsnių, truputis aliejaus, 1 šaukštas cukraus, 0,5 stiklinės saulėgrąžų, 2 obuoliai, 2 bananai, 15 džiovintų abrikosų.

Padažui: 200 g natūralaus jogurto, 2 šaukštai sutirštinto pieno, 3 šaukštai kviečių gemalų.

Avižinius dribsnius sumaišykite su cukrumi ir pakepkite su trupučiu aliejaus. Tada įmaišykite saulėgrąžas, skiltelėmis supjaustytus obuolius, bananų griežinėlius, susmulkintus abrikosus. Paruoškite padažą ir juo užpilkite salotas.

Saldžios grikių salotos

1,5 stiklinės virtų grikių kruopų, 2 šaukštai medaus, 2 šaukštai vandens, 2 kiviai, 0,5 banano, truputis migdolų plokštelių.

Medų sumaišykite su vandeniu, užpilkite ant grikių ir išmaišykite. Grikius sumaišykite su supjaustytais vaisiais, pabarstykite migdolų plokštelėmis. Šioms salotoms tinka ir kitokie vaisiai bei uogos.

Keptų morkų užkandėlė

500 g morkų, 25 g sviesto arba margarino, 1 šaukštas aliejaus, 1 svogūnas, 1 česnako skiltelė, truputis imbiero šaknies, 200 g konservuotų ananasų, 2 šaukštai ananasų sulčių (iš konservų), druskos, pipirų, krapų arba petražolių.

Morkas supjaustykite griežinėliais ir plikykite verdančiame vandenyje 2 minutes. Sviestą ir aliejų pakaitinkite keptuvėje, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, sugrūstą česnako skiltelę, susmulkintą imbiero šaknį ir kepkite 2–3 minutes. Tuomet sudėkite morkas, prieskonius, padidinkite ugnį ir kepkite dar 5 min. nuolat pamaišydami.

Paskui suberkite gabalėliais supjaustytus ananasus, supilkite sultis ir kepkite 5–6 min., kol morkos apsitrauks minkšta plutele. Užkandėlę patiekite šiltą, apibarstytą susmulkintais krapais arba petražolėmis.

Daržovių košė su sūrio padažu

300–400 g brokolių, 3 česnako skiltelės, 1 morka, 1 svogūnas, 0,5 nedidelės cukinijos, 1 geltonoji paprika, truputis cukraus, druskos, 1–2 šaukštai vyno acto, maltų gvazdikėlių, pipirų, kalendrų, 0,5 arbatinio šaukšto garstyčių.

Padažui: 4 šaukštai grietinės, 100 g fermentinio sūrio, 1 šaukštas miltų, truputis daržovių sultinio.

Paruoštas daržoves sudėkite į verdantį vandenį ir išvirkite. Atvėsusias daržoves sumalkite arba sutrinkite elektriniu trintuvu, įberkite prieskonių. Pagaminkite padažą: grietinę pašildykite, suberkite miltus, išmaišykite ir maišydami sudėkite sutarkuotą fermentinį sūrį. Jeigu padažas per tirštas, įpilkite truputį daržovių sultinio ir maišykite, kol padažas pasidarys vienalytis. Daržovių košę pašildykite įpylę truputį sultinio. Patiekdami užpilkite sūrio padažo.

Manų košė su obuoliais

2 stiklinės pieno, 5 šaukštai manų kruopų, 2 obuoliai, 1 sauja razinų, cukraus.

Išvirkite tirštą manų košę. Baigdami virti, įdėkite stambiai sutarkuotus obuolius. Razinas 1 min. pavirkite cukraus sirupe ir užpilkite ant košės.

Grikių košė su daržovėmis

1 stiklinė grikių, 40 g kopūstų, 1 morka, 0,5 l pieno, druskos.

Daržoves supjaustykite. Pusę jų dėkite į puodo dugną, ant jų supilkite nuplautas kruopas, o ant viršaus – likusias daržoves. Atsargiai, kad nesusimaišytų sluoksniai, įpilkite karšto sūdyto vandens tiek, kad apsemtų produktus, ir virkite ant silpnos ugnies 20 minučių. Paskui supilkite pieną, užvirkite ir palaikykite, kol jis susigers į kruopas.

Žuvų kepsniukai

500 g šaldytų žuvų, 2 batono riekelės, 1 kiaušinis, 6 šaukštai miltų, 75 g grietinėlės, truputis druskos, žuvų prieskonių, džiūvėsėlių.

Padažui: 1,5 stiklinės žuvų sultinio, 1 šaukštas miltų, 5 g sviesto, druskos, pipirų, krapų.

Šaldytas žuvis sumalkite kartu su grietinėlėje išmirkytu batonu, įmaišykite kiaušinį, miltus, įberkite prieskonių. Masę dalimis dėkite į džiūvėsėlius. Iškepkite mažus kotletukus. Paruoškite padažą: miltus pakepkite keptuvėje su sviestu, supilkite sultinį, įberkite druskos, pipirų, įmaišykite susmulkintų krapų.

Vištienos maltiniai su obuoliais

3 vištų krūtinėlių filė, 2 piene išmirkytos batono riekelės, 1 kiaušinis, 1 šaukštas krakmolo, 1 didelis obuolys, truputis druskos, maltų juodųjų pipirų, kario, miltų maltiniams apvolioti, aliejaus.

Vištų krūtinėles sumalkite mėsmale. Į faršą įdėkite piene išmirkytas batono riekeles, suberkite krakmolą, įmuškite kiaušinį, paskaninkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Obuolį nulupkite ir supjaustykite apskritais griežinėliais (iš vidurio pašalinkite sėklas). Iš vištienos faršo formuokite maltinius, į vidų dėdami po obuolio griežinėlį, tuomet juos apvoliokite miltuose. Kepkite gausiai aliejaus pripiltoje keptuvėje. Galite patiekti su bulvių koše, pomidorais, žirneliais ir obuolių skiltelėmis.

Virtiniai su varške ir morkomis

Tešlai: 3 stiklinės miltų, 1 kiaušinis, truputis druskos, vandens.

Varškės įdarui: 150 g varškės, 2 šaukštai grietinėlės, 1 trynys, 2 šaukštai cukraus, truputis vanilinio cukraus.

Morkų įdarui: 1 morka, 2 šaukštai cukraus, truputis aliejaus.

Iš tešlai skirtų produktų pagaminkite tešlą. Varškę sumaišykite su grietinėle, tryniu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Morką sutarkuokite šiaudeliais ir pakepkite su trupučiu aliejaus, įberkite cukraus. Iškočiokite tešlą ir formuokite virtinukus, į kiekvieno vidų dėdami po pusę arbatinio šaukštelio abiejų įdarų. Virkite apie 10 minučių.

Varškėčiai su įdaru

200 g varškės, 50 g miltų, 30 g cukraus, 4 kiaušiniai, truputis vanilinio cukraus, druskos, 200 g džiūvėsėlių, aliejaus, cukraus pudros. Įdarui: 50 g uogienės, 20 g razinų.

Varškę pertrinkite ir sumaišykite su cukrumi, 1 kiaušiniu bei miltais. Įberkite truputį vanilinio cukraus ir druskos (labai nedaug). Viską gerai išmaišykite. Įdarui uogienę pavirkite su išmirkytomis razinomis ir atvėsinkite. Iš varškės masės padarykite apskritus blynelius, į jų vidų dėkite įdaro ir formuokite ovalius varškėčius. Tada juos apvoliokite kiaušinių pakinyje ir džiūvėsėliuose. Kepkite įkaitusiame aliejuje. Prieš patiekdami varškėčius pabarstykite cukraus pudra. Valgykite su grietine.