Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Labai suprantu jūsų skausmą ir pasimetimą. Vien jau buvimas atskirai nuo vyro, kurio kūdikį nešiojate, turėtų apsunkinti būseną, o ką jau kalbėti apie situaciją, kuomet pasikeičia jo elgesys ir artimas žmogus ima skaudinti, atsiriboti, žeminti, atsisako to, kas jums abiem turėtų kelti džiaugsmą ir leisti pasijusti dviem bendrai kuriantiems žmonėms.

Tačiau priimdama ir suprasdama jūsų liūdesį bei norą gauti kuo aiškesnį ir konkretesnį atsakymą, ką daryti, turiu pripažinti, jog jūsų užsakymą įvykdyti pakankamai sudėtinga. Jame yra nemažai nežinomųjų, kurie neleidžia pamatyti iki galo aiškios situacijos.

Čia svarbu, kaip jūs bendravote iki šiol? Kaip atsitiko, jog jūs laukiatės, ar tai buvo planuotas nėštumas? Kokia buvo kiekvieno iš jūsų motyvacija susilaukti kūdikio? Kas paskatino jus gyventi mylimo vyro namuose su jo artimaisiais? Kas paskatino jį išvažiuoti? Kada prasidėjo jo įžeidinėjimai? Ką jau bandėte daryti? Kas bent kiek veikė, o kas ne? Visi šie klausimai padėtų aiškiau pamatyti, kas atsitiko jūsų ryšiui, jog jis staigiai ėmė blėsti, o į jo vietą atsiranda savotiška neapykanta, nepagarba, pažeminimai.

Pabandžiusi aiškiau suvokti, kas atsitiko, galėtumėte pradėti veikti. Kaip beatrodytų jūsų santykiai, jūs negalite leisti, kad kitas žmogus jus žemintų, skaudintų. Taigi pirmasis žingsnis galėtų būti neleidimas su savimi elgtis taip, kaip draugas dabar daro. Niekas neturi teisės jūsų skaudinti, įžeidinėti ir rodyti savo nepagarbą, ir jūs negalite to kentėti. Ypatingai tuo atveju, jei asmuo nesupranta tokio savo elgesio žalingų pasekmių.

Uždraudusi su savimi elgtis, kaip jis tai darė iki šiol, turėtumėte pradėti mąstyti ir kalbėtis su juo kartu, kas atsitiko, kad atsirado tokie pokyčiai. Ar jūs galite kaip nors paveikti tokią būseną, iš kur ji ir panašiai. Gali būti, jog vaikelio tėvas tokiems savo veiksmams turi paaiškinimus, tačiau nebūtinai jie kaip nors galės padėti. Bet kokiu atveju, kol kas labiausiai jums galėtų padėti bandymas kuo konkrečiau įvardinti, kas vyksta, išgirsti kito žmogaus versiją ir priimti sprendimus apie tolesnį buvimą kartu.

Pabandykite susirasti ką nors, kas jums padėtų. Artimą šeimos narį, draugę ar profesionalų darbuotoją, kad neliktumėte viena ir pasikeitę santykiai visiškai nenukreiptų dėmesio nuo nėštumo ir vaikelio laukimo.

Stiprybės
Vaida

Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)