Th.Samdupas interviu BNS antradienį teigė, jog Tibeto dvasinio vadovo kitų metų vizitų darbotvarkė užpildyta, tad jo apsilankymo Lietuvoje tikėtis būtų sunku. Planuojama, jog 2011-aisiais Dalai Lama lankysis seniai jį kvietusiose Estijoje ir Suomijoje.

Th.Samdupas sako apie galimą vizitą kalbėjęs ir su Latvijos žmonėmis, kurie, tarp jų - parlamentarai, - išreiškė norą dar kartą pamatyti Dalai Lamą savo šalyje. Th.Samdupas tikisi susidomėjimo šiuo klausimu ir iš Lietuvos pusės, bet pripažįsta, kad galimo vizito aptarimas į jo susitikimų su Lietuvos parlamentarais darbotvarkę neįtrauktas.

"Latvijoje buvo didelis susidomėjimas - žmonės nori, kad jo šventenybė vėl atvyktų. Neabejoju, kad tas pats bus ir Lietuvoje. Kitais metais bus sudėtinga - viskas suplanuota, jis keliaus per pasaulį, bet jei Lietuvoje bus susidomėjimas (...), galbūt tai gali įvykti 2012-aisiais, galbūt į Lietuvą ir Latviją", - kalbėjo Dalai Lamos atstovas.
Iki šiol Tibeto dvasinis vadovas Lietuvoje lankėsi du kartus: 1991-aisiais ir 2001 metais.

Per Baltijos šalis pastaruoju metu keliaujantis ir pirmąkart Lietuvoje viešintis Th.Samdupas sako savo apsilankymu norintis nušviesti situaciją šiame Kinijos regione, esančiame Himalajų kalnuose.

Dalai Lamos atstovas įsitikinęs, kad Lietuva gali padėti Tibetui. Anot jo, ir tokia pagalba kaip Vilniuje Tibeto vardu pavadintas skveras, kurio atidaryme jis dalyvaus antradienio vakarą, reiškia šio Himalajų regiono žmonių palaikymą ir suteikia jiems viltį.

"Mano vizito tikslas - susitikti su Lietuvos gyventojais, kurie susirūpinę Tibetu, Tibeto draugais, Tibeto budizmo grupėmis, parlamentarais Tibeto rėmėjais ir supažindinti su Tibeto situacija, ir su tuo, kaip Lietuva - parlamentas ir žmonės - gali padėti. Lietuviai neseniai atgavo savo nepriklausomybę, ir dauguma jų gerai pamena, ką reiškia gyventi okupuotiems svetimos šalies", - kalbėjo jis.

"Tibetiečiai dažnai domisi, ar pasaulyje yra kas nors, kam jie tikrai rūpi. (...) Bet kas, kaip ir solidarumui su Tibeto išreikšti Vilniuje Tibeto vardu pavadintas skveras, reiškia labai daug. Dauguma lietuvių žino, jog kai jie buvo okupuoti sovietų, bet kokia maža pagalba bet kuriame pasaulio krašte suteikdavo jiems viltį", - sakė Th.Samdupas.

Jis atkreipė dėmesį, kad antradienį su Kinijos atstovais susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė turėtų jiems perduoti, kad įvykiai Tibete Lietuvai kelia susirūpinimą.

Th.Samdupas pabrėžė, kad Kinija yra svarbi daugelio valstybių prekybos partnerė, tačiau, anot jo, tuo pačiu metu galima ir palaikyti su ja ekonominius ryšius, ir išsakyti susirūpinimą Tibeto klausimu.

"Manau, kad tai natūralu: Lietuvos prezidentė atsakinga už Lietuvą, nacionalinis interesas labai svarbus. Žinoma, Kinija šiandien yra svarbi prekybos partnerė. Mes visada sakome, kad tarptautinė bendruomenė turėtų palaikyti gerus santykius su Kinija, nesiūlome jos izoliuoti. Bet tuo pačiu metu svarbu, kad Lietuvos prezidentė pasakytų kinų kolegoms, kad mes kaip šalis reiškiame didelį susirūpinimą tuo, kas vyksta Tibete, kad tibetiečiai turėtų turėti teisę pasirinkti savo likimą, turėti pagrindines žmogaus teises, o Kinijos vyriausybė privalo kalbėti su Dalai Lama, kad būtų priimtas taikus sprendimas", - kalbėjo jis.

Prezidentės patarėjai BNS sakė, kad D.Grybauskaitės susitikimo su Kinijos delegacija metu Tibeto klausimas nebuvo aptartas.
Anot Th.Samdupo, Dalai Lama siekia ne Tibeto nepriklausomybės, o autonomijos: "ko mes prašome, viskas įrašyta Kinijos konstitucijoje. Mes neprašome nieko daugiau".

Kinijos ambasadorius Lietuvoje Mingtao Tongas BNS yra pareiškęs, jog tokie dalykai kaip Tibeto skveras "žeidžia Kinijos žmonių jausmus". "Viskas žeidžia Kinijos žmonių jausmus, o kaip Tibeto žmonių jausmai?", - komentavo Th.Samdupas.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis ES šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.