Ne kartą teko girdėti, kad Liuksemburgas su tokio paties pavadinimo sostine yra toks turtingas, kad čia netgi gatvės plaunamos su šampūnu. Lankantis šiame mieste taip ir nepavyko išsiaiškinti, kuo gi tos gatvės plaunamos, tačiau Liuksemburgas tikrai įsiminė kaip nepaprastai švarus, tvarkingas ir žalias miestas.

Net trys oficialios kalbos

Jeigu kalbate prancūziškai ar vokiškai, Liuksemburge jausitės kaip namuose. Šioje šalyje vartojamos trys oficialios kalbos: be liuksemburgiečių, oficialiai vartojamos vokiečių bei prancūzų kalbos. Būtent daugiakalbiškumas ir buvimas pačioje Europos širdyje leidžia Liuksemburgą tituluoti viena iš „Europos sostinių“.

Liuksemburgas ES garsėja ir didžiausiu čia gyvenančių užsieniečių procentu – jie sudaro apie 34,9 proc. šalies gyventojų.

Pastaruoju metu į šią šalį atvyksta vis daugiau užsieniečių. Statistikos duomenimis, maždaug 135,4 tūkst. žmonių į darbą vyksta iš kaimyninių valstybių – Belgijos, Prancūzijos ir Vokietijos. Savaitgaliais jie išvažiuoja namo, ir miestas, o kartu ir visa šalis ištuštėja. Dar apie 10 tūkst. liuksemburgiečių dirba Liuksemburge, tačiau tam, kad išvengtų labai aukštų nekilnojamojo turto kainų ir milžiniškų mokesčių, gyvena gretimose šalyse. Tokie žmonės yra didelė paspirtis valstybės ekonomikai, nes bendrąjį vidaus produktą jie vis tiek kuria Liuksemburgui.

Galima apeiti pėsčiomis

Didžiausias nykštukinės valstybės miestas – sostinė Liuksemburgas. Iš 442 tūkst. šalies gyventojų apie 76,7 tūkst. gyvena būtent sostinėje.
Miestas yra nedidukas, todėl jį apžiūrinėti galima drąsiai leistis pėsčiomis, nes taip galima aplankyti daugelį įdomių objektų.

Geriausia pažintį su Liuksemburgu pradėti nuo stoties iki centro žingsniuojant Liberte alėja. Ji veda tiesiai iki Adolfo tilto, pastatyto XX a. ir pavadinto didžiojo kunigaikščio garbei (dar vadinamo Naujuoju tiltu). Anksčiau jis buvo laikomas aukščiausią akmeninę arką pasaulyje turinčiu tiltu. Virš Petrusse slėnio statinys iškilęs 153 metrus, o nuo jo atsiveria įspūdinga panorama.
Jeigu jaučiate silpnybę tiltams, ekskursijos pabaigoje galėsi pereiti kitu tiltu – Pasarela, arba Senuoju tiltu. Jis virš Petrusse slėnio iškilęs 45 metrus ir taip pat veda į stotį.

Gausu lankytinų objektų

Liuksemburge būtina aplankyti 1613–1618 metais Jėzuitų ordino pastatytą Dievo Motinos katedrą ir miesto simboliu tapusius Kunigaikščio rūmus. Anksčiau šioje vietoje vykdavo liuksemburgiečių susirinkimai, o XIX a. šis pastatas oficialiai tapo valdančiosios šeimos rezidencija.
Liuksemburge gausu įvairių muziejų: Nacionalinis istorijos ir meno muziejus, Nacionalinis gamtos mokslų muziejus, taip pat pašto ir telekomunikacijų bei tramvajaus muziejai.

Kazematai yra vienas žymiausių lankytinų Liuksemburgo objektų. Tai ilgas, po miestu esantis tunelių tinklas, skirtas gynybiniams tikslams. Kazematai kadaise buvo viena iš miesto tvirtovės dalių. Jų ilgis yra beveik 23 km ir esant būtinybei ten galėjo sutilpti 35 tūkst. žmonių. 1867 m. visi miesto fortai ir įtvirtinimai buvo nugriauti, nes Liuksemburgas paskelbė neutralitetą. Tačiau kazematų sunaikinti nepavyko, kadangi jie buvo po žeme ir tam būtų reikėję nugriauti dalį miesto. Dabar turistams prieinama tik labai nedidelė kazematų dalis.

Begalinė meilė gyvūnams

Norint pajusti liuksemburgietišką gyvenimo būdą, būtina pasivaikščioti po senamiestį. Daugybė jaukių kavinukių, parduotuvėlių leidžia pajusti miesto dvasią. Tiesa, daugelis parduotuvių duris užveria 18 valandą, šeštadieniais dirba dar valanda trumpiau, o sekmadienį apskritai yra užrakintos.
Liuksemburge stebina itin draugiškas gyventojų požiūris į gyvūnus. Tik ant retos parduotuvės durų pamatysi iškabą, kad draudžiama įeiti su mylimais augintiniais. Netgi prabangioje optikoje pro vitrinos langus galima pamatyti viduje jaukiai įsitaisiusį keturkojį.

Miestas žavi ir itin išpuoselėtomis žaliosiomis oazėmis. Jeigu mėgstate iškylauti gamtoje, vietoj pietų kavinėje ar restorane nusipirkite užkandžių ir papietaukite miesto parke.
Žinoma, lankantis Liuksemburge rekomenduojama aplankyti Europos institucijų kvartalą, kuriame yra įspūdingas filharmonijos pastatas ir šiuolaikinio meno muziejus „Mudam“.
Tiesa, ruošiantis ekskursijai po miestą, verta į rankinę įsidėti skėtį. Tipiškas liuksemburgietiškas oras labai permainingas: nuo kaitrios saulės iki šalto vėjo ir lietaus.

Įspūdingas bankų skaičius

Liuksemburgas dar vadinamas ir vienu garsiausiu tarptautinių finansų centru. Liuksemburgo finansų sektoriaus priežiūros komisija yra užregistravusi net 149 bankus, kuriuose dirba daugiau kaip 26,4 tūkstančio tarnautojų.

Ne be reikalo šiandien Liuksemburgas ES pirmauja pagal daugelį finansinių rodiklių, o vienam gyventojui tenkančios pajamos, socialinės išmokos lenkia daugelį valstybių.
Liuksemburge vos 1 proc. žmonių dirba žemės ūkyje, 13 proc. – pramonės srityje ir net 86 proc. darbuojasi paslaugų ir aptarnavimo srityje.

Kelionė tęsiasi

Liuksemburge visiškai pakaks praleisti vieną dieną. Planuojant kelionę į šią šalį, vertėtų aplankyti ir aplink esančias valstybes. Juolab kad nuo Liuksemburgo jos kone ranka pasiekiamos.
Vos už 15 kilometrų nuo Liuksemburgo pietinės dalies, derlingose Mozelio upės žemėse, įsikūręs seniausiu Vokietijos miestu laikomas Trieras.

Už 50 km nuo Liuksemburgo sostinės yra Viandeno pilis, statyta XI–XIV a. Tai viena didžiausių ir gražiausių romaniškojo ir gotiškojo Europos laikotarpio feodalinių rezidencijų, kurioje gyveno žymiausi Liuksemburgo grafai ir kunigaikščiai.
Nuo Liuksemburgo iki Belgijos sostinės Briuselio tėra 200 kilometrų, iki Strasbūro – 220 kilometrų.

Verta žinoti

Politinė santvarka: konstitucinė monarchija
Plotas: 2586 kv. km (84 km ilgio ir 52 km pločio).
Gyventojų skaičius: 442 tūkst.
Liuksemburgas ribojasi su Belgija (sienos ilgis 148 km), Prancūzija (73 km), Vokietija (138 km).
Sostinė – Liuksemburgas. Kartu tai ir didžiausias šalies miestas, kuriame gyvena apie 76,7 tūkst. žmonių.
Valstybinės kalbos: prancūzų, vokiečių, liuksemburgiečių.
Valiuta: euras.

Įdomūs faktai

Liuksemburge įsikūrusios Europos Sąjungos Parlamento administracinės įstaigos (Generalinio sekretoriato), Teisingumo Teismo, Europos Audito Rūmų, Europos investicijų banko, Europos Komisijos atstovybės ir kiti ES padaliniai.

Iš kitų ES šalių Liuksemburgas išsiskiria didžiausiu BVP, tenkančiu vienam gyventojui, didžiausiomis socialinėmis išmokomis, didžiausiu naujų automobilių skaičiumi, tenkančiu 1000 gyventojų. Čia gyvenantys žmonės daugiausia ES lėšų skiria knygoms įsigyti ir... pirmauja pagal suvartojamo alkoholio kiekį.

Šalis garsi tuo, kad 1957 metais buvo viena iš Europos Sąjungos įkūrėjų ir šiandien priklauso daugeliui tarptautinių organizacijų.

Sostinė Liuksemburgas buvo paskelbtas UNESCO paveldo objektu.