Ar galima paprašyti tam tikros dovanos?

Ne, prašyti dovanos negalima. Tai taisyklė, kurios nevalia laužyti. Prašyti tam tikros dovanos yra nemandagu, kaip ir kvietime užsiminti apie dovanų sąrašą. Trumpai tariant: jei būsimoji nuotaka, jaunikis, jų draugai ar šeimos nariai užsimena ar rekomenduoja dovaną, tai laikoma grubiu etiketo pažeidimu.

Vestuvinių dovanų etiketas

Rašytiniuose šaltiniuose teigiama, kad svečiai vestuvinę dovaną turi atsiųsti ne vėliau kaip praėjus metams nuo vestuvių. Tačiau akivaizdu, kad tai per ilgas laiko tarpas. Dovanas derėtų atsiųsti per tris mėnesius. Tačiau net ir tai gali būti palaikyta nemandagumu. Daugelis žmonių nusprendžia atsiųsti dovanas tuomet, kai gauna pakvietimus arba atsineša su savimi į vestuves. Geriau dovanas įteikti prieš vestuves, kad niekam nereikėtų rūpintis, kaip po šventes jas pargabenti į jaunųjų namus.

Ar dovana turi būti brangi?

Daugelis mano, kad dovanos vertė turėtų būti lygi svečio vakarienės kainai. Tai netiesa. Dovanojantysis gali išleisti tiek pinigų, kiek nori - nepriklausomai nuo to, kiek suvalgys. Jaunieji privalo maloniai priimti visas dovanas ir būti už jas dėkingi, nesvarbu, ar svečias išleido dešimt litų, ar dešimt tūkstančių.

Dovanų sąrašas

Daugelis jaunųjų nusprendžia sudaryti dovanų sąrašą. Tokiu atveju svečias žinos, kad dovanoja tai, ko pora tikrai nori ir, svarbiausia, dar neturi. Tai nereiškia, kad svečias turi pirkti dovaną sąraše nurodytoje parduotuvėje. Priešingai - jis gali ją nupirkti kur tik jam patinka.

Piniginė dovana

Ar priimtina dovanoti pinigus? Taip, jei tik norite. Nepriimtina yra tik prašyti piniginės dovanos. Tai - grubus etiketo pažeidimas. Nors svečiai privalo įteikti dovaną, jauniesiems nedera prašyti pinigų ar užsiminti, ko norėtų.

Dovanų stalas

Kai kurie jaunieji šventes patalpose pastato dovanų stalą, kur svečiai gali sudėti dovanas. Tokiu atveju nuotaka ir jaunasis turėtų pasirūpinti, kad vienas ar keli šventes dalyviai būtų atsakingi už dovanų surinkimą ir vakaro pabaigoje jas nuvežtų į sutartą vietą.

Jei vestuvės atšaukiamos

Niekas nesitiki, kad jų vestuvės gali būti atšauktos, tačiau kartais taip nutinka. Dėl to prieš vestuves gautų dovanų nevalia išpakuoti iš anksto. Jei vestuvės neįvyksta, dovanos privalo būti grąžintos.

Padėkos atvirutės

Jaunieji privalo padėkoti visiems, kas įteikė dovanas. Padėkos atvirutės turėtų būti išsiųstos per kelias savaites po grįžimo iš povestuvinės kelionės. Taisyklėse sakoma, kad tai turi būti atlikta ne vėliau nei po mėnesio, tačiau tiek laukti tikrai nedera. Šiaip ar taip, svečiai surado laiko ne tik atvykti į jūsų šventę, bet ir išrinkti bei nupirkti dovaną. Tad ir atsidėkokite jiems laiku.

Vestuvinės dovanos turi suteikti džiaugsmo. Svečiai neturi to pamiršti. Padėkodami jiems pasakykite, ką ši dovana jums reiškia. Jie bus pamaloninti, kad suradote tam laiko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)