„Visuomenės požiūris, baimė dėl tam tikrų neva sveikatai kenkiančių aplinkybių ir kita dalis - įstatyminės bazės nebuvimas, ir nebuvimas motyvacinės sistemos žmonėms, kurie užsiimtų žaliąja energetika. Visų pirma, turėtų būti mokestinės lengvatos tiems žmonėms, turėtų būti skatinami ir fiziniai asmenys, kurie savo reikmėms irgi galėtų apsirūpinti iš alternatyvių energijos šaltinių“, - pirmadienį myEP.lt konferencijoje su skaitytojais teigė R. Morkūnaitė – Mikulėnienė.

Ji sako tikinti, kad „šitam Seimui užteks politinės valios priimti atsinaujinančių energijos šaltinių įstatymą, tokiu būdu suteikiant galimybę šioje rinkoje dalyvauti ir kitiems energijos gamintojams“. Kaip pavyzdį ji paminėjo Smalininkų bendruomenę, kur vėjo malūno pagaminamą energiją vietos bendruomenė parduoda, o gautas lėšas naudoja savo reikmėms.

EP pirmininkui Jerzy Buzekui neseniai paskelbus apie iniciatyvą kurti bendrą ES energetikos bendriją, Lietuvos europarlamentarė įsitikinusi, kad be ES parama energetikos srityje Lietuvai būtina.

Anot jos, Lietuva gali priimti savarankiškus sprendimus dėl energetikos, „bet vėlgi klausimas, kiek mes vien savo resursais galim padaryti??? Dažnu atveju be tų pinigų, kurie ateina iš ES, mes energetikos srityje nelabai ką ir padarytume“, - teigė jauniausia Lietuvos politikė EP.