Iš pradžių būta smagaus nuotykio – Biržų miesto pakraštyje, Kilučių pusėje, nuo ežero žmonės pastebėjo atklydusį briedžio jauniklį, nemažą, gal jau antrametį.

Briedis buvo draugiškas, jaukus, ėmė iš rankų maistą – vaikams miela atrakcija. Tai tęsėsi kelias savaites. Paskui briedis suvis įsidrąsino, ėmė maklinėti po gyventojų daržus, brautis per tvoras į kiemus. Tada žmonės suskato šauktis pagalbon policiją, ši kreipėsi į aplinkosaugos pareigūnus.

- Aišku, kad briedžiukas žmogaus augintas, prijaukintas ir išmestas, kitaip nebūtų toks drąsus. Toks į laisvę paleistas augintinis tikrai žus – savininkas turbūt tai žinojo, todėl savo rūpesčio atsikratė tyliai. Mums teko ieškoti išeičių, - žvėries globėjų lengvabūdiškumu piktinosi „Ūkininko patarėjo“ pakalbintas Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Dalius Drevinskas.

Apie įvykį biržiečiai pranešė Aplinkos ministerijai, gavo leidimą, užmigdžius gyvūną, ieškoti jam prieglaudos. Kadangi patys reikiamų priemonių neturėjo, pagelbėti paprašė Gyvūnų globėjų asociaciją. Iš Kauno atvykusi jos komanda ėmėsi darbo.

Sutramdyti išgąsdintą gyvūną pasirodė ne taip paprasta: kol migdomasis užtaisas suveikė, briedis dar mėgino peršokti per aukštą vienos sodybos tvorą, susižalojo užpakalinę koją. Teko surišti galūnes, uždėti akių raištį, kad briedžio netrikdytų aplinka.

Pasak aplinkosaugos valstybinio inspektoriaus D.Drevinsko, ilgai dar teko ieškoti, kur priglausti sugautą briedį. Skambinta Žemaitijon į „Žvėrinčių“, po aplinkines urėdijas, kurios laiko žvėrių aptvarus, net Kauno zoologijos sode teirautasi.

- Niekas nepanoro priglausti pamestinuko, visiems trūksta lėšų. Suleisti į vieną voljerą kad ir su dėmėtaisiais elniais būtų nesaugu. Šiuo atveju reikalingos saugios laikymo sąlygos, aukštos tvoros, taigi nemažai rūpesčių iškyla laikytojui, - tvirtino pašnekovas.

Laikiną prieglobstį briedžiui pagaliau pasisekė surasti kaimyniniame Kupiškio rajone, Kreiveniškių kaime, pas danielius laikantį Lauryną Rastauską.

Šis, sulaukęs netikėto įnamio, dar gavo šauktis ir veterinaro pagalbos, mat paaiškėjo, kad Biržuose gaudomas žvėris, bandydamas peršokti aukštą tvorą, persiplėšė į vielas užpakalinę koją.
Kupiškėnas veterinarijos gydytojas Artūras Šatinskas „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad pagelbėti briedžiui nebuvę paprasta, po užmigdymo jis jau buvo beveik atsibudęs, tačiau pavyko dezinfekuoti ir susiūti žaizdą.

Koks toliau bus žmonių pamesto briedžio likimas, dar neaišku. Aplinkosaugininkai gavo voljero savininko pažadą, kad jis žvėrį priglaus laikinai ir vėliau pagal žvėries būseną ir elgseną nuspręs, ką daryti – ar, išsirūpinus leidimą, laikyti briedį savo aptvare, ar atiduoti atgal aplinkosaugininkams.
.