"Mes kaip tik šioje vietoje elgiamės visiškai kitaip. Į mus kreipėsi žmogus, žemės ūkio bendrovės, žemdirbių atstovas, kuris skundėsi, kad juos skriaudžia viena stipri finansinė grupuotė, ir buvo nagrinėjamas ne koks nors teisminis ginčas, o kaip teismų sprendimas buvo įgyvendinamas, ar nėra viršijami vieni ar kiti įgaliojimai", - ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Pasak premjero, atvejų, kai žmonės kreipiasi jausdami, kad negali rasti teisybės, yra ne vienas.

"Mes esame priversti juos nagrinėti ir ieškoti, kaip žmogui padėti (...) Mes ir esame visiems lygiai teisingi, ir jeigu žmogus skundžiasi, tai mes nagrinėjame jo skundą ir žiūrime, kaip galima padėti žmogui", - tikino A.Kubilius.

Balandį Vyriausybė specialiame pasitarime Panevėžyje nagrinėjo bendrovės „Gustoniai" ir su Konservatorių frakciją palikusio Vidmanto Žiemelio sūnaus bendrovėmis siejamos žemės ūkio valdymo grupės „Agrowill Group" ginčą.

Pasitarime dalyvavo generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Eugenijus Ušinskas, Teisingumo ministerijos bei Vyriausybės teisininkai. Jame taip pat dalyvavo ir „Gustonių" vadovas Mindaugas Kazlauskas, tačiau „Agrowill Group" atstovai į pasitarimą nebuvo kviesti.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis trečiadienį neigė, kad darytas spaudimas teisėsaugai susikvietus jos institucijų vadovus.

Anot jo, pasitarime buvo kvestionuojamas ne teismo sprendimas, kuriuo „Agrowill group" iniciatyva nuo pareigų buvo nušalintas „Gustonių" vadovas, o tai, kaip jis buvo įgyvendintas.

Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo savivaldžiavimo įgyvendinant teismo sprendimą, tačiau Policijos departamento atstovas tvirtino, jog skundas, taigi ir pagrindas tyrimui, gautas dar iki susirinkimo Vyriausybėje.

Seimas gegužę sudarė laikinąją tyrimo komisiją galimai neteisėtam politikų ir interesų grupių poveikiui teisėsaugos institucijoms tirti. Jai pavesta aiškintis, ar yra požymių, kad politinės ir interesų grupuotės galėjo daryti neteisėtą poveikį teisėsaugos institucijoms dėl atliekamų tyrimų, kad teisėsaugos institucijoms sąmoningai trukdoma atlikti nusikalstamų veikų tyrimus. Tyrimo laikotarpiu nustatyti 2005-2010 metai.

Komisijai pavesta tyrimą atlikti iki spalio 1 dienos.

Opozicija inicijuodama komisiją tvirtino, kad ją kurti paskatino pranešimai žiniasklaidoje apie neva padažnėjusius bandymus daryti įtaką vykdomiems ikiteisminiams tyrimams.

Žiniasklaidoje tuomet skelbta apie premjero patarėjo Virgio Valentinavičiaus bei kitų Vyriausybės darbuotojų vizitą Finansų nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT), siekiant susipažinti su dar nebaigta byla dėl mėginimo gauti 22,5 mln. litų ES paramos žuvų mailiui auginti. Taip pat - apie Vyriausybėje vykusį pasitarimą, kuriame su teisėsaugos institucijų vadovais spręstas dviejų bendrovių teisminis ginčas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją