Tokius koncepcinius buities prietaisus tarptautiniam konkursui „Electrolux Design Lab“ pasiūlė Vilniaus dailės akademijos studentai, tapę vietinio etapo laimėtojais.

Denis Orlenok. Crystal Polifunkcinė sistema
Pirmosios vietos laimėtojas Denisas Orlionok, sukūręs polifunkcinę sistemą „Crystal“, numatė, kad iš trikampių segmentų formuojami įvairiausi indai turėtų termotaškus (termospots), kurie kaitintų visą indo paviršių, ir kaitlentės namuose taptų nebereikalingos. Taip pat indų sienelės itin plonų LCD ekranų dėka galėtų keisti vaizdą – pasak studento, tas yra itin aktualu, nes mokslo patvirtinta, kad garsas ir kiti aplinkos faktoriai gali keisti vandens struktūrą ir jo savybes.

Antrąją vietą pelniusi Airinga Valiulytė prognozuoja, jog ateities namams nereikės turėti daug įvairių indų – juos pasigaminti, išskaidyti ir sukurti iš naujo padės namų prietaisas „Nano box“, veikiantis nano technologijų pagalba. Pasak studentės, pasitelkus šią technologiją, perdaryti galima ne tik plastiką, bet ir keramiką bei kitas medžiagas – tereikia pasirinkti norimą dizainą ir spalvą.

Airinga Valiulytė. Nano box

Trečiosios vietos nugalėtoja Julija Cyliova konkursui pasiūlė itin kompaktišką susivyniojančią silikono kaitlentę su teflono dalelėmis, kurią papildo taip pat susivyniojantis lytėjimui jautrus ekranas, prijungtas prie interneto ir leidžiantis čia pat susirasti norimo patiekalo receptą. Prietaisą papildo ir specialios, panašios į spausdintuvo, skirtingų kvapų kasetės.

Paguodos prizus pasidalino ir dėl trečiosios vietos varžęsi Ainė Petrulaitytė , sukūrusi multifunkcinę lovą, ir ašinės virtuvės autorius Aleksandras Dubickij. A.Petrulaitytės lova gali būti transformuojama į šezlongą, turi integruojamą kompiuterį, televizorių, radiją, be to, neigiamais jonais valo gulinčiojo drabužius, transliuoja atpalaiduojančius vaizdus bei garsus ir skleidžia gryną kalnų orą.

Tuo tarpu A .Dubickio virtuvė sumontuota iš 9 modulių, kuriuos galima sukti aplink ašį – joje įmontuotas šaldytuvas, šaldiklis, mikrobanginė, orkaitė, kaitlentė, pjaustymo lenta, gartraukis, kriauklė, indaplovė, indų sandėliavimo kamera bei lankstus monitorius. Pasak VDA studento, tokia kompaktiška virtuvė tinkama ne tik vienišiams, bet ir šeimoms iki 4 žmonių.

Iš viso šių metų „Electrolux Design Lab“ konkursui buvo pateikti 22 darbai iš Lietuvos. Šių metų konkurso tema “2-asis kosmoso amžius“, kurio pagrindinis iššūkis - gyvenamosios erdvės susitraukimas maždaug dvigubai. Jungtinių tautų organizacijos duomenimis, 2050 m. pasaulio populiacija išaugs iki 9 mlrd. ir apie 74 proc. jos gyvens miestuose.

Aštuntąjį kartą nuo 2003 m. rengiamo konkurso dalyviai turėjo pateikti idėjas, kaip žmonės gamins ir laikys maistą, skalbs drabužius, plaus indus savo sumažejusiuose namuose 2050-aisiais.

25 konkurso pusfinalininkų sąrašas bus paskelbtas antroje birželio pusėje, o finalas įvyks rugsėjo pabaigoje Londone. Čia 8 finalininkai, pasitelkdami animaciją bei profesionaliai pagamintus koncepcinius prototipus, savo projektus pristatys dizaino ekspertų komisijai.

Praėjusių metų konkursą, kuriam buvo pateikta per 900 projektų, nugalėjo švedo Rickard Hederstierna (Lundo technologijos institutas) sukurtas prietaisas „Kokonas“ (angl. „Cocoon“), kuris ateities technologijų dėka ne tik pagamins, bet ir „užaugins“ mėsos ir žuvies produktus. Šį prietaisą, kaip ir kitus 7 finalistus, buvo galima išvysti praėjusių metų lapkričio pabaigoje Lietuvoje viešėjusioje parodoje.

Tarp 8 konkurso finalistų praėjusiais metais pirmą kartą pateko Vilniaus Dailės Akademijos bakalaurė Toma Brundzaitė, sukūrusi kompaktišką ant sienos kabinamą indaplovę „Bifoliate“, skirtą vis labiau plintantiems 1-3 asmenų namų ūkiams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją