Gegužės 28 d. Liuksemburgui pateiktuose dviejuose skunduose „Rossius C267/10“ ir „Collard C268/10“ raginama uždrausti pardavinėti ES cigaretes ir uždrausti imti akcizo mokestį už tabako produktus Belgijoje, rašo „EuObserver“.

Skunduose taip pat prašoma patikrinti, ar prekyba tabako gaminiais neprieštarauja Lisabonos sutarčiai, ES Pagrindinių teisių chartijai ir 1989 m. JT Vaiko teisių konvencijai.

Karštas kovotojas prieš rūkymą, Belgijos Namuro teismo teisėjas Baudouinas Hubaux, perdavęs bylas Liuksemburgui, teigė belgų žiniasklaidai, jog būtų geriausia, jeigu teismas visoje ES uždraustų cigaretes ar bent jau numatytų tabako gamintojams finansinę atsakomybė už žalą žmonių sveikatai.

B. Hubaux pareiškimas buvo išspausdintas Belgijos dienraščio „La Derniere Heure“ birželio 3 d. numeryje.

„20 a. tyrinėjantys istorikus tikrai nustebins neryžtingos kovos prieš rūkymą priemonės. Jei ES nepavyks sumažinti rūkymo, 1950 – 2050 m. visame pasaulyje nuo jo žus 520 milijonų žmonių – 10 kartų daugiau, nei per Antrąjį pasaulinį karą“, – rašoma pareiškime.

ES teismas svarstys, ar galima kelti tokio pobūdžio bylą. Jei byla būtų iškeltą, teismas turi paskirti specialųjį įgaliotinį, generalinį advokatą, posėdžių datas ir per 17 mėnesių paskelbti nuosprendį.
Lisabonos sutartyje numatyta, kad ES teismo sprendimas turi viršenybę prieš valstybių narių teismus.

Pranešama, kad cigarečių  gamintoja „British American Tobacco“ žino apie pateiktus skundus, tik nenori platinti pareiškimo, remdamasi vien žiniasklaidos pranešimais.

Briuselio teisinės firmos „BXL Consulting“ įkūrėjas buvęs čekų kilmės eurokomisaras, atsakingas už sveikatos apsaugos klausimus, Pavelas Telicka reagavo neigiamai. Jo nuomone, draudimas nebus priimtas jau vien todėl, kad tada būtų sudarytos sąlygos nelegaliai prekybai. Jis pabrėžė, kad „BXL Consulting“ neatstovauja „British American Tobacco“, bet pabrėžė neseniai tarpininkavęs kompanijos ir akcininkų, tarp kurių yra ir ES institucijų, dialoge.