Pasenti suspėsite!

„Toks gyvenimo paradoksas: kai esame jauni, trykštame energija, grožiu, stebiname skaisčia oda, dirbtinai save sendiname – norime būti suaugę, siekiame sukurti solidumo įspūdį. O kai peržengiame brandos amžių, viską darome, kad tik vėl taptume tokie pat nerūpestingi, turėtume lygią ir gražią veido odą, šviesiname plaukus, pasirenkame valiūkiškus kirpimus, rengiamės jaunatviškai... Savo amžiumi reikia džiaugtis ir didžiuotis, todėl visada sakau mergaitėms: pasenti suspėsite, neskubėkite gyventi ir naudokitės gyvenimo dovanota jaunyste!“ – šypsosi kaunietė kirpėja Laura KURIENĖ ir tvirtina, jog šiandieninis jaunimas turi puikų skonį, žino, ko nori, tik ne visuomet tai, ką pasirenka, jiems tinka.

Laura Kurienė
Nesvarbu, kokiai progai bus skirta šukuosena: išleistuvėms ar tiesiog norint pasikeisti, reikia labai protingai įvertinti visą savo asmenį nusakančią visumą: akių, veido odos spalvą, tai progai skirto drabužio spalvą bei modelį ar turimo garderobo spalvinę paletę, kūno sudėjimą ir charakterį.

„Kas iš to, kad šukuosena bus graži, bet mergaitė jausis nepatogiai, suvaržyta, kaip nesava – tada ir jos gyvenime pirmoji, gražiausia šventė, kurią turėtų lydėti tik patys džiugiausi prisiminimai, bus nemiela, nemaloni... – sako meistrė. – Gražiai sutvarkyti plaukai, dailus papuošalas ant kaklo, originalus konstrukcinis drabužio sprendimas jo viršutinėje dalyje nukreips pašaliečių žvilgsnius nuo ne itin tobulos apatinės kūno dalies. Net jei veidas turi trūkumų, yra asimetriškas, geras kirpėjas ras sprendimų šiems defektams paslėpti taip, kad niekas jų net nepastebės.“

Pinsime kasas!

Tradiciškai išleistuvėms ilgus plaukus papuošia sugofruotos sruogelės, bangelės, garbanos, tiesa, juos galime ir visiškai ištiesinti. Ilgi plaukai dosnūs fantazijos vizijoms – iš jų galima padaryti bet ką, ne tik įvairias palaidų plaukų šukuosenas, bet ir skirtingus kuodus, juos derinti su palaidų plaukų sruogomis.
Meistrė sako, jog šiandien itin madingos praėjusio amžiaus aštuntojo dešimt-mečio šukuosenos su pakeltais, išpūstais priekiais ir sulygintais („prilaižytais“) šonais, taip pat populiarumo apogėjų pasiekė kaselės.

„Kasos man asocijuojasi su keliu, taku, tradicijomis, simbolizuoja rūpestingumą, kantrumą, pastovumą. Jų populiarumas, matyt, išaugo dėl to, kad žmonės vėl atsigręžė į savo šaknis, natūralumą, ekologiją. Negalima sakyti, jog jos yra tik mūsų krašto tautinis paveldas – kaselėmis galvas puošė senovės romėnai ir lig šiol jas pina Amerikos indėnai, afrikiečiai. Skirtingos tautos, skirtingos tradicijos bei kaselių pynimo būdai“, – pasakoja Laura Kurienė.

Kasas galima pinti, kaip nuo seno jas pina lietuvės – iš trijų plaukų sruogų, arba „eglute“, padalinus suimtus plaukus į dvi dalis ir permetant po siaurą plaukų sruogelę iš vienos pusės į kitą, be to, kasa gali priminti pintą juostą, jei tik nepatingėsime žaisti su keturiomis ar šešiomis sruogomis. Daug pačių įvairiausių kasų šukuosenų variantų galima gauti pinant vadinamojo „drakoniuko“ principu, kai pradedant pinti kasą nuo galvos priekio, šono, viršugalvio, iš šonų paimamos ir vis įpinamos naujos sruogelės. Tokia kasa gali eiti ties galvos viduriu, šonu ar tarsi vainikas apjuosti visą galvą. Beje, ji gali būti ne viena – gražiai atrodys ir supintos kelios stambios kasos ar visa smulkiomis kaselėmis supinta galva.

Nebijančioms iššūkių

Šukuosenos pasirinkimui įtakos turi išleistuvėms įsigyto drabužio stilius: prie klasikinio tiks garbanos, kuodai, prie modernaus – ištiesinti plaukai, trumpi kirpimai ir kt. Tačiau labai dažnai tai suskamba nuobodžiai ir dvelkia monotonija. Būtent todėl drąsioms ir mėgstančioms naujus potyrius merginoms kirpėja siūlo surizikuoti ir išbandyti kontrasto principą – prie įprastos klasikinės suknutės priderinti avangardinę šukuoseną. Tiesa, ji puikiausiai derės ir prie modernaus stiliaus, o ką jau kalbėti apie avangardą – neformalų gatvės stilius.

Ne ne, plaukų nestatysime skiautere, neskusime ir nedažysime raudonai – tereikės trupučio kantrybės ir, suprantama, išradingos kirpėjos ar draugės, mamos, kuri, įkvėpta mūsų pašnekovės sukurtų šukuosenų, padarys kažką panašaus.

Šukuosenose gali atsirasti kaselės, įvairūs mazgai, perpynimai, pašiaušimai, specialiomis priemonėmis sulipintos plaukų sruogos ir vos kelių plaukų sruogelės. Kirpčiukus galima panaudoti kaip šukuosenos akcentą arba juos įjungti į visumą supynus kaselę ar susukus „gyvatėles“ ir prisegus pakaušyje. Galiausiai plaukus galima net sunerti vąšeliu kartu su dekoratyvia virvele.

„Avangardinei šukuosenai papuošti tinka kaspinėlis, plastikinės virvelės, skirtingų faktūrų siūlai. Juos galime suraityti ir prisegti segtukais arba verti į adymui skirtą storą adatą ir išsiuvinėti plaukus tarsi kokį rankdarbį skirtingais dygsniais“, – šypsosi Laura Kurienė.

Detalės

• Šiandien itin madingi įvairiausi plaukų aksesuarai: segtukai, segės, lankeliai, kaspinai, prisegamos blizgios dirbtinių plaukų, blizgučių sruogos. Bet kokią išleistuvių šukuoseną visada papuoš dirbtiniai ar gyvų gėlių žiedai.

• „Jei plaukai labai ilgi, galima juos kartu su perlų vėriniu apsukti aplink kaklą, o galus paleisti kristi garbanomis ant krūtinės“, – prisimena itin originalią proginę šukuoseną iš savo praktikos Laura Kurienė.

• Šukuosenos akcentu gali būti ir kirpčiukai, kuriuos galima sušukuoti ant vieno ar kito šono, pavelti, susukti ir prisegti ant pakaušio, naudojant želė suformuoti sruogeles, bangeles, padaryti perpynimus, įvairiai suraityti. Be to, kirpčiukus galima ir skirtingai nukirpti: tiesiai, lankeliu į viršų arba žemyn.

• Perskirkite plaukus kitoje vietoje, skyrimą darykite ne tiesų, o zigzago formos ar permeskite siauras sruogas iš vienos skyrimo pusės į kitą – tai dar viena įdomi meistrės idėja.

• Jei plaukų nedaug, darant šukuoseną galima pavelti, prisegti papildomas tikrų ar dirbtinių plaukų sruogas, panaudoti net šinjonus. Ir nebūtinai jie turi atitikti mergaitės plaukų spalvą – gali skirtis ne tik tonas, bet ir spalva.

• Jei suknelės iškirptė yra laivelio formos, dera pakelta šukuosena, jei apskrita – priekis pakeltas, ilgi plaukai paleisti, asimetriniam modeliui gražu vienoje pusėje susegtos garbanos, jei suknelė yra korseto tipo, o plaukai ilgi, galima rinktis labai įvairias šukuosenas.