Teisingai pasirinkite

Pasidaryti suolelį nesunku. Tik pirma įsitikinkite, kad pasirinktas medis išties tinkamas. Žemė aplink jį turi būti lygi ir tvirta, o kamienas – nelinguoti, netabaluoti. Negerai, jei šaknys išlindusios į paviršių ir susiraizgiusios kaip gyvačiukai. Už jų einant klius kojos. Baldas gali ne tik pasidaryti mažiau stabilus, bet ir laikui bėgant sulūžti.

Suolelis neturėtų stipriai priglusti prie kamieno. Juk net seni medžiai lėtai auga. Ypač tai aktualu, jei augalas, aplink kurį bus suolelis, jaunas. Nepamirškite palikti vietos jam plėstis.

Gal naudosite medieną?

Jei ketinate sodo baldus darytis patys, tikriausiai naudosite medieną. Suolelio sėdynė turėtų būti sukalta iš lentų. Jai tiks tvirta, ilgaamžiškesnė mediena.

Pušies ir eglės mediena lengvesnė už lapuočių. Ji dervinga, atsparesnė įvairioms grybinėms ligoms, puvimui ar medieną graužiantiems vabzdžiams. Pušį lengviau apdoroti nei eglę, tačiau pastaroji yra vientisesnės struktūros, šviesesnė, mažiau dervinga, lengviau impregnuojama, bet šakotesnė.

Maumedžio mediena labai stipri ir atspari puviniams, sunki. Ąžuolas kietas ir ilgaamžis, sunkiau apdirbamas. Uosio ir klevo mediena šviesi, gražios tekstūros. Gerai nuobliuota ji būna glotni, švelni, maloni. Iš beržo, liepos ir drebulės daromos lentos vientisos, bet neatsparios drėgmei, linkusios deformuotis. Šių minkštų lapuočių mediena labiausiai tinka lauko baldams gaminti, nes ją lengva pjaustyti, drožti.

Didelės reikšmės turi medienos drėgnumas. Nuo jo priklauso lauko baldų ilgaamžiškumas, svoris bei stabilumas.

Tvirčiausi sodo baldai daromi iš natūralaus ar gamtinio akmens. Deja, šaltuoju metu jų, kaip ir ant plytų ar metalo, ilgai nepasėdėsi. Tad akmuo derinamas su medžiu ar kitomis „šiltomis“ medžiagomis. Geras pavyzdys – medinis suolelis su akmeniniu pagrindu.

Bendri reikalavimai

Suolelis aplink medį bus toks, kokio pageidaujate. Jį galite pasidaryti patys ar nusipirkti gatavą (tereikės pastatyti). Bendri reikalavimai tokie patys kaip ir kitiems sodo baldams.

Visų pirma suolelį privalu saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, ypač pusiaudienį. Po medžio lapija esantis baldas bus pavėsyje. Krintantis šešėlis itin malonus.

Jei parinktoje vietoje drėgnoka, prieš statydami suolelį aplink medžio kamieną pabarstykite smulkios skaldos, žvirgždo. Aikštelę galite užsėti žole ar išgrįsti akmenimis. Jei pageidaujate, kad suolelis stovėtų pievelėje, padarykite nuolydį, kad pasišalintų vandens perteklius.
Jei bijote atsirėmę į medžio kamieną išsitepti drabužius, suolelį darykite su atlošu.

Suoliukas gražiai atrodys stovėdamas po senu, išsikerojusiu ir vaisių nevedančiu medžiu. Svarbu, kad šaknys nebūtų išlindusios į paviršių. Baldas gali ne tik pasidaryti mažiau stabilus, bet ir laikui bėgant sulūžti.