Per penkis šių metų mėnesius užregistruoti 453 eismo įvykiai, kuriuos sukėlė į kelią išbėgę gyvūnai. Krašto keliuose įvyko 191 eismo įvykis, magistraliniuose – 125, o rajoniniuose – 59.

„Magistraliniuose keliuose gelbsti įrengtos apsauginės tvoros, kurios mažina tikimybę, jog į kelią išbėgs koks nors gyvūnas. Be to, vairuotojus apie galimus pavojus miškingose vietovėse įspėja atitinkami kelio ženklai „Laukiniai žvėrys“ ar „Kiti pavojai“. Vadinasi, vairuotojas, pamatęs šiuos ženklus, turi suprasti, kad įvažiuoja į pavojingą kelio ruožą, ir imtis atitinkamų atsargumo priemonių – mažinti važiavimo greitį. Tokiu būdu, kelyje netikėtai atsiradus kliūčiai, galėtų saugiai suvaldyti transporto priemonę“, – teigė Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius.

Draudimo bendrovė „PZU Lietuva“ per penkis mėnesius sulaukė 54 pranešimų apie eismo įvykius, susidūrus su gyvūnais kelyje. Apsidraudusiesiems Kasko draudimu buvo išmokėta 205 tūkst. litų, vidutinė žala sudarė 3500 litų.

„Dažniausiai keliuose susiduriama su miško žvėrimis: šernais, stirnomis, rečiau – šunimis. Tokių įvykių metu dažniausiai būna apgadinamas automobilio priekis – buferis, žibintai, variklio dangtis, priekinės grotelės, radiatoriai, – sakė „PZU Lietuva“ Vilniaus žalų centro vadovas Modestas Žilionis. – Paprastai eismo įvykiai nutinka paryčiais arba vakare. Todėl važiuojant tamsiu paros metu reikia būti labai budriems, o kelkraštyje pastebėjus judančius šešėlius ar žibančias gyvūnų akis – nedelsiant mažinti savo transporto priemonės greitį. Jei vairuojant jaučiate nuovargį ar pradėjo imti miegas, rekomenduojame bent trumpam sustoti ir prasiblaškyti“.

Eksperto teigimu, paprastai į netikėtai atsiradusią kliūtį kelyje nepervargęs vairuotojas reaguoja per 1 sekundę. Per šį laiką leistinu – 50 km/val. nestabdomas automobilinis nuvažiuoja apie 14 metrų, o greitį viršijus 20 km/val. šis atstumas pailgėja 6 metrais. Kuo greičiau automobilis važiuoja ir kuo lėtesnė yra vairuotojo reakcija, tuo didesnė rizika pakliūti į avariją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją