Mobilusis telefonas žudo spermą

1. Gautas patvirtintas mokslinis įrodymas: mobilusis telefonas turi neigiamą poveikį spermatozoidų kiekybei ir kokybei.

Šį tyrimą Vengrijos mokslininkai pradėjo dar 2004 metais ir pastebėjo, kad vyrų, kurie nešiojosi telefoną ant diržo ar kelnių kišenėje, spermos parodymai mažiau kaip per metus pablogėjo 20 – 30 proc.

Net jei jūs telefonu nekalbate, jame pastoviai veikia ryšio su tinklu signalas. Kai jūs patenkate į aklinai uždarą patalpą (liftą, rūsį, požeminę stotį ir pan.), telefonas pradeda aktyvią tinklo paiešką, signalas daug kartų sustiprėja, ir jo darbo rėžimas tampa labai aktyvus.

Praėjusiais metais Amerikos reprodukcinės medicinos draugijos konferencijoje buvo pristatyta sensaciją sukėlusi ataskaita, kurioje buvo kalbama apie negatyvų kalbėjimo mobiliuoju telefonų poveikį vyrų organizmui: kuo daugiau laiko per dieną jie kalbėdavo telefonu, tuo mažiau pas juos buvo spermatozoidų.

Pagrindiniai priešai: sauna, angina ir kompiuteris

2. Šiluma – vyrų lytinių liaukų priešas. Dvidešimt minučių prabuvus saunoje, kur oro temperatūra 85 laipsniai, sumažėja spermatozoidų kiekis ir kokybė. Visą savaitę po pirties šie parodymai lieka žemi, o po to 5 savaičių eigoje lėtai grįžta į normą. Pasikeitimai, laimei, grįžtami, bet planuojant pradėti kūdikį nuo saunos geriau kokius 3 mėnesius susilaikyti. Kad užaugtų nauja sveika spermatozoidų karta, reikia 10 savaičių. Žinoma, to nereikia suprasti, kaip naujos kontracepcijos priemonės: vyras po pirties – nėštumo nebus.

3. Taip pat vyrams pavojingas net banalus peršalimas, angina arba gripas, kai kūno temperatūra pakyla iki 38 – 39°С. Po to trijų mėnesių eigoje blogėja sėklos kokybė. Reprodukcinė funkcija tik po 5 mėnesių grįžta į normą.

4. Sėdėjimas prie kompiuterio ilgiau kaip 4 – 5 valandas iš eilės gresia lytinių liaukų perkaitimu, o tai neigiamai atsiliepia jų funkcijoms.

5. Dėl tos pačios priežasties negalima pastoviai dėvėti tampriai apgulančių glaudžių. Jos turi būti laisvos, ilgesnės. Berniukams nerekomenduojamos ir karštos vonios.

Alkoholiniai kastratai

6. Nuo alkoholio poveikio nukenčia vyrišką hormoną gaminančios ląstelės.
Yra net tokia liga, kaip alkoholinis hipogonadizmas – nepakankama testosterono gamyba. Faktiškai, vartodami alkoholį, vyrai pasmerkia save kastracijai. Ypač alkoholis pavojingas lytinio brendimo metu.

7. Plastikiniai buteliai vandeniui turi panašių į estrogenus medžiagų, kurių poveikis nepalankus reprodukcinei sistemai. Todėl piktnaudžiauti gėrimais iš plastikinės taros nereiktų.

Pavojingoji štanga

8. Puiku, kaip vaikas sportuoja, bet visos sporto šakos, susijusios su sunkumų kilnojimu, gali pakenkti reprodukcinei sistemai.

Jei vaikas turi polinkį, tai kilnojant didelius svorius, jam būtinai išsivystys varikoziniai sėklidžių venų išsiplėtimai, kas galų gale sukels reprodukcinės funkcijos sutrikimus.

9. Nevaisingumą gali sukelti kriptorchizmas (nenusileidžianti sėklidė). Jei šią ligą gydysime laiku ir teisingai, nepalankių pasekmių išvengti galima. Esant šiai ligai būtina vaiką (iki trijų metų) operuoti.

10. Milijonas žmonių serga kiaulyte vaikystėje, bet problemų su vaisingumu atsirandreprodukcija,a tik tiems, kam kiaulytė komplikavosi į orchitą (sėklidės uždegimą). Todėl jei berniukas susirgo kiaulyte, reikia leisti jam išsigulėti, vengti bet kokių fizinių krūvių ir griežtai vykdyti gydytojo rekomendacijas.