Moterys tuo patenkintos. Vyrai irgi džiaugiasi. Bet niekas netrykšta entuziazmu paaiškinti, kodėl taip yra.

Ar žinote, kaip apskaičiuoti liemenėlės dydį? Lengviausias būdas išsiaiškinti - nueiti į parduotuvę ir paprašyti, kad pardavėja jums išrinktų geriausią variantą.

“Per pastaruosius keletą metų pastebėjome pokyčių, - sako parduotuvės “John Lewis” apatinio trikotažo skyriaus darbuotoja Helen Spencer. - Anksčiau perkamiausias dydis buvo 34B; daugelis moterų teigė, kad jų dydis būtent toks. Dabar populiariausias - 32D. Šis pokytis įvyko per pastaruosius 18 mėnesių. Toliau analizuodami pardavimus prognozuojame, kad netrukus daugelis moterų ieškos 32F dydžio liemenėlių.“

Anot apatiniais prekiaujančių parduotuvių atstovų,  išaugo liemenėlių su nedidele nugaros apimtimi, bet dideliais kaušeliais, pardavimas. Ir tokias liemenėles labiausiai perka jaunos merginos.

Krūtys - tai riebalinis, jungiamasis ir liaukinis audiniai. Jos sudaro maždaug 1 proc. kūno svorio ir 4-5 proc. riebalų masės. Tačiau moters krūtys visada buvo kur kas daugiau nei vien kūno dalis. Dėl šios priežasties mums tokie įdomūs šie nauji skaičiai. Jei padidėtų batų dydis, niekas nesuktų galvos. Tačiau krūtys yra seksualios, jaudinančios - kuri mergina atsisakytų poros tobulų apvalumų?

Kultūra lemia supratimą, kokios yra idealios krūtys. Pavyzdžiui, tarp 1920 m. ir 1960 m. moterys norėjo vis didesnių krūtų. 7-ajame dešimtmetyje vėl išpopuliarėjo mažos krūtys ir lieso sudėjimo moterys. 10-ojo dešimtmečio pabaigoje sugrįžo didelių krūtų (kaip ir kitų apvalumų) kultas.

Nors požiūris į krūtis nuolat keičiasi, pastaruoju metu ėmė keistis ir pačios krūtys. Tai ypatingas sinerginis momentas, kadangi kultūriškai mums patrauklesnės didelės krūtys, o moterys ima ir staiga tokias turi...

Didina specialiai?

Apatinių drabužių gamintojai neigia, kad dėl staigaus krūtinių padidėjimo kaltas drabužių žymėjimas, kai gamintojai vienu dydžiu sumažina suknelės dydį, kad stambesnės pirkėjos pirktų tai, kas neva yra mažesnio dydžio. Tačiau pastaraisiais metais liemenėlių gamyboje šiokia tokia revoliucija tikrai įvyko. Liemenėlės yra ypatingai kompleksiniai drabužiai, prie kurių palinkę ilgai dirbo dizaineriai ir inžinieriai.

Dar 1964 m. žurnalo “Mechanikos mokslas” straipsnyje “Liemenėlės: inžinerijos stebuklas” buvo rašyta, jog  “iššūkis, kuomet reikia patalpinti ir prilaikyti pusiau kietą įvairių formų ir dydžių masę, reikalauja ne mažesnių pastangų nei statant tiltą ar dangoraižį.”

Nors straipsnyje minimos purškiamo plastiko liemenėlės taip niekada ir neišvydo dienos šviesos, naujų dizainų ir konstrukcijų paieškos toliau tęsiasi. Dizainerė Sue Dunmore padėjo plėtoti naują australų prekės ženklą Dimity So, kurio specializacija - madingos DD+ liemenėlės. Ji yra baigusi 3D dizaino specialybę.

“Ką bendro tai turi su apatiniais? - klausia ji. - Daug daugiau, nei atrodo, nes abu dalykai susiję su trijų dimensijų struktūromis. Kad galėtum sukurti gražią ir tinkančią liemenėlę, turi išmanyti 3D.”

Praeityje moterys neturėjo galimybių dėvėti 32G ir 34FF liemenėlių, nes jos tiesiog neegzistavo. Vintažo įkvėptų apatinių drabužių kompanijos “What Katie Did” įkūrėja Katie Halford, kurianti prabangius apatinius iš 5-ojo ir 6-ojo dešimtmečių audinių, teigė, jog dar prieš 10 metų parduotuvėse buvo beveik neįmanoma gauti didesnės nei D dydžio liemenėlės, tad situacija pasikeitė į gera: "6-ajame dešimtmetyje buvo galima gauti tik B-D dydžio liemenėlių. Jei moters krūtys didesnės, tekdavo pirkti ir didesnės nugaros apimties liemenėlę. Turiu daug vintažinių korsetų - kai kurie jų tikrai keistų dydžių, pavyzdžiui, 56B. “

Ar gali būti taip, kad krūtys liko tokios pat, tačiau pagaliau pradėta pardavinėti apatinius figūroms, kurios visada egzistavo?

Sian Porter teigia, kad krūtys iš tiesų padidėjo, tačiau tai nesunkiai paaiškinama.

“Šiais laikais turime galimybę valgyti daugiau ir vertingesnio maisto, - teigė ji. - Kiekviena nauja karta yra stambesnė, aukštesnė ir stipresnė už senesnę, nes vaikams suteikiama geresnė medicininė pagalba. Mūsų mamos yra stambesnės už močiutes ir t.t. Tai ilgalaikė tendencija. Jei galite ūgtelėti iki 180 cm, bet jūsų mityba nepakankama, užaugsite iki 175 cm. Jei jūsų mityba pakankama, kai vystosi antriniai lytiniai požymiai, jie bus optimaliai išsivystę. Dabar esame sveikesni nei anksčiau, jei neminėsime dabartinės nutukimo problemos.”

O dabar - neišvengiamos blogos žinios.

“Krūtų dydį lemia odos ir raumenų būklė, taip pat daugybė kitų faktorių, - teigė S. Porter. - Tad jei jaučiate, kad drabužiai traukiasi ir reikia pirkti didesnius, pagalvokite, gal verta sulieknėti?"

Apie svorio problemas gali pranešti po mentėmis besikaupiantys riebalai. Tai viena iš vietų, kurią gydytojai matuoja, norėdami nustatyti riebalų masę. (Kitos vietos - klubai, tricepsai ir bicepsai.)

Gyd. Fentiman sutinka su S. Porter teorija: “Žinome, kad keičiasi krūtų dydis, bet žinome ir tai, kad mergaitės pradeda anksčiau sirgti mėnesinėmis. Prieš 100 metų vidutinis amžius buvo 16 m., o XX a. pabaigoje - 11-12 m. Tai reiškia, kad anksčiau pasiekiama tam tikra kūno masė. To priežastis - išsivysčiusiose šalyse lengvai prieinamas maistas. Didėja ne tik krūtys, bet ir visas kūnas. Akivaizdi priežastis - mityba. Taip, gali būti ir kitų paaiškinimų, bet mokslas nespėja žengti koja kojon su pokyčiais. Galime atlikti stebėjimus, bet juos paaiškinti kur kas sunkiau.”

Tad vis didėjančios krūtys gali būti tiesiog moters kūno evoliucijos dalis. Gerai, kad dėl to moterys nė nesiruošia jaudintis - bent kol kas. Tad jei turite krūtis, jų neslėpkite!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją