Todėl verslumą skatinti prasminga: 2010 m. Europos MVĮ savaitę, nuo gegužės 25 d. iki birželio 1 d., pristatysime, kokią paramą MVĮ gali gauti iš ES, šalių, regionų ir vietos valdžios įstaigų. Verslius žmones ir MVĮ visą laiką konsultuoti ir padėti rasti partnerių ES ar kitose šalyse yra pasirengęs ir 600 organizacijų siejantis verslo ir inovacijų tinklas Enterprise Europe Network.

Krizė skaudžiausiai sudavė smulkiam verslui

Paskaičiuota, kad per dabartinę krizę Europos smulkiame versle darbo neteks net 3,25 mln. asmenų, t. y. neliks daugiau nei trečdalio 2002–2008 m. sukurtų darbo vietų. Tokiomis sąlygomis būtina politikos parama. Reikia, kad kuo skubiau imtų veikti Komisijos Smulkiojo verslo iniciatyvoje išdėstytos priemonės verslumui ir MVĮ remti. 2010 m. Europos MVĮ savaitėje jau bus galima apžvelgti, kas nuveikta, kad MVĮ kvėpuotų lengviau.

MVĮ finansavimo šaltiniai

Svarbiausias tos iniciatyvos elementas – didinti MVĮ galimybes gauti finansavimą. Nauja Europos Centrinio Banko apklausa atskleidė, kad dabar bankai atmeta 18% mažų įmonių paskolų prašymų (2009 m. pradžioje – 12%), o 2% MVĮ atsisakė imti paskolas dėl pernelyg didelės kainos. Sunkiausiai sekėsi smulkiems paslaugų ir statybų sektorių verslininkams.

Dedu pastangas, kad vyktų nuolatinis bankų ir MVĮ dialogas. Gegužės 6 d. surengiau MVĮ finansavimo forumą, kur pristačiau naują veiksmų planą, sieksiantį:

  • Palaikyti konstruktyvų Europos bankų ir MVĮ bendradarbiavimą, kad grįžtų prarastas pasitikėjimas
  • Įvertinti paskolų garantijų sistemas ir galimybę jas naudoti plačiau;
  • Stiprinti Komisijos ir Europos investicijų banko bendradarbiavimą, kad MVĮ finansavimo programos būtų kuo efektyvesnės;
  • Rekomenduoti priemones, kursiančias bendrą rizikos kapitalo rinką, skatinsiančią investuoti į rizikos kapitalą ir rizikos kapitalui pritaikysiančias geriausius Europos paso sistemos elementus;
  • Persvarstyti MVĮ listingavimo reikalavimus ir pagerinti jų likvidumą biržose;
  • Skatinti kredito rinkos tarpininkų patirties mainus visose valstybėse narėse.

Gerai suvokiu, kad pirmiausia MVĮ turi gauti atlygį už padarytą darbą. Deja, vėluojantis atsiskaitymas yra tikras Europos įmonių maras: pernai dėl vėluojančio atsiskaitymo Europos įmonės turėjo nurašyti 300 mlrd. eurų skolų. Todėl siekiu, kad iki vasaros Europos Komisija pasiūlytų griežtesnes sankcijas mokėti delsiančioms valdžios įstaigoms.

Verslumas vertas apdovanojimo

Siekiu kurti aplinką, kur verslumas būtų įvertintas. Stengiuosi, kad verslumas būtų įtrauktas į visų lygių mokymosi programas ES šalyse. Sukurta programa, kuri sudaro sąlygas jauniems verslininkams mokytis iš patyrusių kolegų. 2009 m. spalį suburtas moterų verslo ambasadorių tinklas. Toliau remsiu antro šanso politiką – raginsiu valstybes nares sudaryti palankias sąlygas kartą sunkumų parklupdytiems verslininkams pradėti darsyk ir įvesti tvarką, kad nutraukti verslą užtruktų ne daugiau metus. Manau, kad visuomenė nepagrįstai nuvertina verslininkus, kuriems nepavyko pirmą kartą.

Iki birželio 1 d. vyksiančioje Europos MVĮ savaitėje 37 valstybėse įvyks daugiau nei 1000 renginių, skatinsiančių verslumą idėjas paversti tikrove.

Noriu, kad po penkerių metų Europos Komisijoje mano darbas būtų vertinamas tuo, ar man pavyko iš esmės pagausinti savarankiškų verslininkų skaičių Europoje. Tai reikštų daugiau verslo ir daugiau darbo vietų Europoje.