Turėti bendrą valiutą ir neturėti jokio mechanizmo, kuris būtų pakankamai griežtas, kad būtų įmanoma kontroliuoti valstybes nares ir skatinti jas elgtis atsakingai, yra klaida, pareiškė Lietuvos valstybės vadovė, kalbėdama apie nuolatinį ES valstybių narių nesugebėjimą laikytis Stabilumo ir augimo pakte nustatytų reikalavimų.

"Jeigu vienai šaliai leidžiama netinkamai elgtis, apgaudinėti teikiant netikslią informaciją, vengti mokėti visą įnašą į Europos biudžetą, imtis nesuderintų ekonominės politikos priemonių, sistema žlunga", - pareiškė ji ir pridūrė, kad dabartinis euro kritimas turėjo įvykti ir pasaulinė krizė tik jį paspartino, nes atskleidė Europos fiskalinės ir pinigų politikos trūkumus.

Pasak D. Grybauskaitės, ES vadovų kiek anksčiau šį mėnesį patvirtintas pagalbos paketas, kuriuo siekiama išvengti euro žlugimo, tėra priemonė laimėti šiek tiek laiko.

Lietuvos prezidentės teigimu, jeigu Europa nesugebės imtis priemonių, "pagalbos paketo investicijos bus prarastos ir netinkamai panaudotos", nes krizė nėra tik Graikijos problema. Tai, anot jos, yra visos euro zonos ir ES problema, nes krizei sureguliuoti būtinos fiskalinės politikos priemonės, taip pat būtina užtikrinti jų kontrolę ir derinimą.

Paklausta, ar pasiūlymai įsteigti Europos pinigų fondą ar Europos kredito reitingų agentūrą yra pagrįsti, D. Grybauskaitė atsakė, kad regioninės įstaigos gali išspręsti problemas tik iš dalies.

"Finansų rinkos integruotos labiau negu vyriausybės <...> Pasaulio rinkos jau yra "federacija", dar daugiau - jos taip suvienytos, kad mes, įvairių regionų vyriausybės, einame joms iš paskos", - pareiškė Lietuvos Prezidentė, ragindama reformuoti tarptautines institucijas.

Kartu ji pareiškė, kad Europos masto priemonės padėtų blokui padidinti koordinavimą.

Pasak D. Grybauskaitės, ateinančiais metais Europai reikės būti integruotai ne tik bendros prekių ir paslaugų rinkos atžvilgiu, bet taip pat ir energetikos infrastruktūros srityje.

"Mums nereikia keisti ES sutarties, kad būtų pasiektas politinis susitarimas dėl bendros energetikos politikos ar užsienio politikos. Tam reikia tik Tarybos ir vyriausybių sutarimo <...>", - pareiškė ji.

Pasak Lietuvos valstybės vadovės, krizės visada laikomos galimybėmis imtis pokyčių ir daryti pažangą. Tačiau dar neaišku, ar ES pasimokys iš šios krizės, pareiškė D. Grybauskaitė.