Pasak Vilniaus miesto DORADO parduotuvių tinklo vadovės Ingridos Fedaravičienės, šių metų Kalėdų dekoras - tai pasaulio kultūrų kokteilis, pabrėžiantis siekį išsiskirti iš minios. „Tarptautinės namų interjero parodos parodė, kad naujos, egzotiškos interjero idėjos, indų, detalių formos, spalvos ir papročiai šiek tiek adaptuoti bei kiek modernizuoti plinta ir tampa naujausia interjero mada“,- teigia I. Fedaravičienė.

Pasak DORADO stilistų, Kalėdiniame interjere itin aiškiai pabrėžiami ateinančiųjų metų ženklo – beždžionės – atributai: ugnis, papuošimų gausa ir įvairovė, “pamaiviškas” stilius. Šiais metais dizaineriai siūlo atsisakyti perdėtos dermės, vienodumo, paviršutiniškos ramybės ir sutikti šventes pasitelkiant spalvų ir formų įvairovę.

Kalėdiniame interjere šiais metais dominuoja stiklas, masyvios interjero detalių ir indų formos, žvakidės bei briedžio statulėlės, kurios šiemet itin madingos.

Tradicinė eglutė, žvakė ir stalas įgyja naujas formas

„Vienoje didžiausių namų dekoro ir interjero parodų – Tarptautinėje Frankfurto mugėje „Tendence Lifesile“ galima buvo matyti, kad pagrindiniais Kalėdinio interjero elementais išlieka eglutė, stalas ir žvakė, tačiau šiemet jie įgyja naujas formas bei panaudojimo galimybes“,- teigia I. Fedaravičienė.

Šiemet madingas dvejopas Kalėdų eglutės papuošimas. Greta ilgą laiką vyravusios tradicinės formos, puošnios ir margos eglutės atsiranda neįprastos, nesimetriškos ar net juokingos formos spygliuotis. Šios naujų formų ir pavidalų Kalėdų eglutės įkomponuojamos interjere natūralios, nenaudojant papildomų papuošalų.

Tradicinis eglutės dekoras šiais metas išsiskiria papuošimų gausa. Tačiau nenatūraliai “apkrauta” žaisliukais ir papuošimais eglutė išlieka natūrali ir skleidžianti jaukumą. Europos interjero meistrai šiemet eglutės papuošimui siūlo naudoti įvairiausius žaisliukus bei papuošalus, pagamintus iš natūralių medžiagų (medžio, šiaudų, gėlių ar net konditerijos kepinių). Taip pat madingi senoviniai ar sendinti eglutės papuošimai.

Oficialiai aplinkai siūlomos tradicinės formos eglutės, tačiau visiškai be papuošalų. Biuruose ar įstaigose statomas eglutes siūloma papuošti tolygiai nupurškiant balta arba sidabro spalva.

Ateinantys metai – ugnies metai, tad šių metų Kalėdų interjere itin akcentuojama žvakė. Įvairių dydžių žvakės, žvakidės ir jų gausa – tai pagrindinis šių metų akcentas.

Masyvias žvakides siūloma statyti ant stalo kaip interjero detales, mažas žvakides skirti kiekvienam prie stalo sėdinčiam asmeniui, o dideles žvakides rekomenduojama statyti ant grindų, taip sukuriant itin šiltą ir jaukią aplinką.

Centrinė Kalėdų puošmena – stalas

Europos ir pasaulio interjero dizaino meistrai šiemet siūlo bene visą Kalėdinio interjero dekorą koncentruoti ant stalo. Tuo tarpu pats stalas turėtų būti paprastas, be įmantrių raižinių tradicinės formos, lakoniškas. Šių metų Kalėdų stalas taip pat neturėtų “lūžti” ir nuo patiekalų gausos. „Stalas – tai žaidimas, tai galimybė pabendrauti, o ne “tylus apsivalgymas”, - teigia I.Fedaravičienė.

Stalo dekoras - dominuojantys stiliai

Kuriant šių metų Kalėdinio stalo dekorą dominuoja 2 pagrindiniai stiliai: rytų ir kaimo.

Rytų stiliaus stalas

Precizika ir sterilumu pasižymintis rytietiškas stalas dvelkia Azijos kultūra ir tradicijomis. Itin subtilus ir prabangus stalas dekoruojamas pasitelkiant kiniečių filosofijos Feng-shui principus: kiekvienas daiktas čia turi jam skirtą, patogiausią ir tinkamiausią vietą, daiktų nėra nei per daug nei per mažai, o tiek, keik jų reikia.

Rytietiško stalo dekore vyrauja simetrija ir kampuotos formos bei balta ir juoda spalvos. Įvairių dydžių kampuotos lėkštės kuria tobulumu dvelkiantį stalą. Taip pat stalą puošia masyvios taurės. Ant šio stalo nepamirštamas ir būtinas šių metų akcentas – žvakė. Pusrutulio formos žvakidės suteiks atsvarą kampuotoms stalo formoms ir pabrėš stalo detalių simetriją. Rytietiško stalo dekoras gali būti papildytas sidabro ar aukso spalvos detalėmis.

Kaimiškas stalas

Kaip visišką priešingybę rytų stiliui, dizaineriai siūlo kaimišką stalo dekorą, kuris pasižymi indų ir detalių gausa, žaismingumu ir šiluma. Čia itin aiškiai jaučiami skandinaviškų tradicijų motyvai: skandinaviškos tematikos, masyvūs, tarytum senoviniai indai, pinti ir mediniai elementai, Skandinavijos šalių Kalėdų simbolio - elnio statulėlės. Ant šio stalo dominuoja stikliniai raudonos, baltos spalvos ir margi masyvūs indai bei taurės.

Taip pat kaip ir ant rytietiško, ant kaimiško stalo dedamos masyvios stiklo žvakidės. Pintos detalės, servetėlės, padėkliukai bei mediniai briedžiai puikiai pagyvins kaimiško stiliaus stalą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją