Baklažanai mažina cukraus kiekį kraujyje ir veikia kaip antibiotikai. Juos naudinga valgyti sergantiems skleroze bei kamuojamiems podagros. Jie stiprina organizmą, didina vyrų potenciją, nes turi seleno. Be to, baklažanai nekaloringi: 100 g - tik 24 kalorijos.

Sveikatai naudingi tiek virti, tiek ir kepti baklažanai. Juos naudinga vartoti profilaktiškai, kad išvengtumėte išeminės širdies ligos ir aterosklerozės, taip pat sergant stenokardija, mažakraujyste, kepenų ir kasos ligomis, nutukimu. Juos patartina valgyti sergantiems skrandžio bei žarnyno opalige ir turint įvairių odos problemų.

Baklažanuose esančios veikliosios medžiagos labai efektyviai mažina “blogojo” cholesterolio koncentraciją kraujyje (net iki 55 procentų), todėl juos rekomenduojama dažniau valgyti sergant ateroskleroze bei šios ligos profilaktikai. Baklažanai valgomi švieži, sūdyti arba marinuoti. Jų vaisius galima kepti, troškinti, įdaryti mėsos, grybų, daržovių arba ryžių įdarais.

Baklažanų ikra

Reikės: 2 vidutinio dydžio baklažanų, 5-6 skiltelių česnako, trijų šaukštų aliejaus, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį), šlakelio citrinos sulčių arba vieno arbatinio šaukštelio obuolių acto ir žiupsnelio druskos. Nuplautus baklažanus kepti orkaitėje, kol susiraukšlės ir paruduos jų odelė.

Po to juos perpilti šaltu vandeniu ir nulupus pertrinti per sietelį arba sumalti mėsmale. Česnaką kuo smulkiau supjaustyti ir sutrinti kartu su druska. Tada sudėti baklažanų tyrę ir po truputį pilant aliejų sukti tol, kol susidarys vientisa masė. Paruoštą baklažanų ikrą parūgštinti citrinos sultimis arba natūraliu obuolių actu, įberti maltų pipirų, pagal skonį pasūdyti ir gerai išmaišyti.