Pirmoji per visą istoriją finansinė pagalba vienai iš 16-os eurą naudojančių valstybių kainuos mokesčių didinimą, valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimų ir pensijų mažinimą, sekmadienį paskelbė Graikijos, kuri iki 2014 metų privalo sumažinti deficitą iki ES nustatytos ribos, finansų ministras.

"Mes šiandien raginami padaryti esminį pasirinkimą. Pasirinkti (reikia) iš žlugimo arba išsigelbėjimo", - sakė Georgas Papakonstantinas.

Visa trejiems metams numatyto TVF ir euro zonos paketo suma bus paskelbta Briuselyje po skubiai sušaukto euro zonos finansų ministrų susitikimo, į kurį G.Papakonstantinas išvyko po Atėnuose surengtos spaudos konferencijos.

Jis sakė, kad suma bus "artima" plačiai skelbtiems skaičiams. Prancūzijos ir kitų šalių pareigūnai yra minėję 120 mlrd. eurų (414 mlrd. litų) sumą.

G.Papakonstantinas sakė, kad iki 2012 metų imtinai 30 mlrd. eurų bus sutaupyta sumažinus valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimus ir pensijas, padidinus mokesčius ir racionalizavus vyriausybės veiklą.

Pasak ministro, metinės šventinės premijos valstybės tarnautojams bus apribotos tūkstančiu eurų ir panaikintos tiems, kurių mėnesinis atlyginimas viršija 3 tūkst. eurų. Pensininkų priemokos taip pat apribotos 800 eurų ir panaikintos tiems, kurie gauna daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų. Atlyginimų mažinimas nebus taikomas privačiajam sektoriui, kaip daug kas baiminosi.

Graikai savo metinį atlygį gauna kaip 14 algų - papildomas sumos jiems išmokamos per Kalėdas, Velykas ir vasaros atostogoms.

Tarp toliau didinamų mokesčių bus degalų, alkoholio ir tabako mokesčiai. Viršutinė pardavimų mokesčio riba didinama nuo 21 iki 23 procentų.

Kaip nurodė G.Papakonstantinas, Graikijos skola 2013 metais pasieks 140 proc. bendrojo vidaus produkto ir pradės mažėti nuo 2014 metų. Ekonominė produkcija 2010-aisiais turi sumažėti 4-iais proc., 2011-aisiais - 2,6 proc., o 2012-aisiais jis turi pradėti pamažu atsigauti.

Naujos taupymo priemonės laikomos esminėmis tam, kad ES ir TVF suteiktų minimą pagalbos paketą, kurio Atėnai paprašė praėjusią savaitę ir pagal kurį kitos euro zonos valstybės ir TVF suteiks Graikijai paskolas.

Vokietija, kurios ekonomika yra didžiausia euro zonoje ir kuri bus didžiausia pavienė rėmėja, labai nenorėjo skirti kokių nors pinigų, jei Atėnai labiau neapkarpys išlaidų.

EKomisija remia Graikiją dėl pagalbos paketo

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso parėmė Graikijos gelbėjimo paketą - tai jis padarė po to, kai pavadino Atėnų priemones "rimtomis ir patikimomis".

J.M.Barroso sekmadienį sakė rekomenduojantis patvirtinti pagalbos Graikijai priemones.

Euro zonos šalių finansų ministrai šį klausimą svarstys vėliau sekmadienį įvyksiančiame susitikime.
Pasak J.M.Barroso, tokia pagalba bus "lemiama" vėl pastatant Graikiją ant kojų ir saugant 16-os eurą naudojančių valstybių finansinį stabilumą.