„Šeštadienio rungtynių rezultatas buvo anuliuotas. Tokį sprendimą priėmė techninė komisija, kurią sudaro po vieną atstovą iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Buvo priimtas nutarimas peržaisti rungtynes ir apie tai oficialiai buvo informuotos abi komandos.

Kaip matote, viena komanda atvyko, o kitos – nėra. Buvo vadovaujamasi FIBA taisyklėmis, laukiama 15 minučių nuo nustatytos rungtynių laiko pradžios. Neatvykusiai komandai įskaitytas pralaimėjimas – 0:20“, – padėtį paaiškino BBL direktorius Romualdas Brazauskas.

Vaizdo peržiūros nenumato BBL nuostatai

„Ventspils“ klubui galimos sankcijos bus skirtos BBL Vykdomojo komiteto (VK) posėdyje gegužės pradžioje.

„Kaip tik yra numatytas eilinis BBL VK posėdis gegužės 5 d. Vilniuje. Jame tikrai bus ne vienas klausimas įtrauktas į dienotvarkę. Kokie bus sprendimai priimti, paaiškės gegužės 5 d.“, – sakė R. Brazauskas.

Diskutuotina situacija kilo, ar „Šiaulių“ pergalę lėmęs Vytauto Šarakausko metimas šeštadienio mače buvo atliktas laiku. Pakartojimas TV monitoriuose ir arenoje kabėjusiame vaizdo kube latviams sukėlė klausimų, tačiau FIBA taisyklės nenumato ginčytinų akimirkų vaizdo peržiūros.

„Ne, mūsų varžybose nėra numatyta peržiūra. Buvo priimtas sprendimas peržaisti rungtynes. Daugiau buvo vadovaujamasi garbingo žaidimo taisyklėmis. Nes pagal rungtynių rezultatą nugalėtojai buvo „Šiauliai“. Komandos net pasveikino viena kitą su pergale, bet paskui, kai pasižiūrėjo kube (švieslentėje virš aikštės – DELFI), ten buvo matyti, kad metimas – po laiko.

Kubas nėra oficialiai patvirtintas prietaisas, kuriuo galima vadovautis. Aišku, ateityje mes įtrauksime (vaizdo peržiūrą – DELFI) į nuostatus, jei bus tokių problemų ateityje kažkokiose rungtynėse, o jas transliuoja televizija. Ateityje tuo vadovausimės, bet šeštadienio rungtynėse tai buvo neoficialu. Man truputėli keista, kad mūsų kaimynų latvių komanda neatvyko į rungtynes, juo labiau, kad šis priimtas sprendimas buvo palankus jiems“, – pabrėžė BBL vadovas.

Teisėjai suklydo

BBL pripažįsta, kad rungtynių teisėjai, įskaitydami V. Šarakausko metimą, padarė klaidą.

„Be abejo, tai visiems aišku. Bet aš galiu asmeniškai pasakyti, kaip teisėjas. Aš mačiau tą metimą ir tikrai galvojau, kad jis buvo laiku. Niekam nekilo abejonė, kad metimas buvo ne laiku. Man asmeniškai – nekilo. Pasirodo, kad mes buvome neteisūs“, – atviravo R. Brazauskas.

Techninių švieslentės ir laikmačių gedimų neužfiksuota.

„Ne, aš peržiūrėjau ekrane ir labai gerai matosi, kad užsidega raudona juosta aplink skydą. Įsitikinau, kad technika tikrai veikė vienu metu sinchroniškai ir dirbo be jokių problemų“, – informavo BBL vadovas.

Diskutuotinų epizodų viešas demonstravimas arenos švieslentėje yra nepageidautinas.

„Mes jau ne kartą kalbėjome su „Siemens arenos“ (atstovais) ir prašėme, kad nedarytų tų kartojimų. Kažkuriuo laiku Eurolygoje tai jau nebuvo daroma. Na, bet mes negalime kontroliuoti, ką jie („Siemens arena“ – DELFI) parodo rungtynių metu. Gal būtų dabar ir kitokia rungtynių baigtis“, – svarstė R. Brazauskas.

R. Brazausko karjeroje tokių atvejų nepasitaikė

Vieno geriausių krepšinio teisėjų laikomo R. Brazausko karjeroje panašių atvejų nebūta.

„Aš asmeniškai tokių neturėjau. Žinau Eurolygoje yra buvęs keletas tokių atsitikimų. Prieš keletą metų buvo Frankfurto ir (Atėnų) „Panathinaikos“ (klubų) rungtynės, o taip pat dar anksčiau, pirmą Eurolygos sezoną, Atėnų AEK (1997-98, 69:66 su Treviso „Benetton“ – DELFI). Buvo aiškiai matoma, kad metimas – po rungtynių, bet tai nebuvo oficialu ir mačai buvo peržaisti.

Gal mums nebūtų reikėję priimti labai skubių sprendimų, bet suprantame, kad čia nėra dvi Vilniaus komandos, kurios gali susitikti gal po 2-3 dienų. Mes atsižvelgėme į šitą situaciją ir padarėme kaip galima patogiau, žinodami, kad laukia nacionalinių čempionatų pusfinaliai tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje, balandžio 28 d., trečiadienį.

Sekmadienis mums atrodė priimtiniausias ir laiko,ir finansiniu atžvilgiu. Abi komandos turėjo vienodas sąlygas“, – pasakojo BBL direktorius.

„Ventspils“ klubo vadovai dar gali parašyti protestą dėl techninio pralaimėjimo 0:20.

„Gali parašyti ir apskųsti mūsų sprendimą, kuris bus svarstomas aukštesnėje instancijoje – BBL VK. Rungtynes jie protestavo šeštadienį, pasirašydami protokole. Mes į tai atsižvelgėme, žiūrėjome, ką daryti ir priėmėme sprendimą rungtynes anuliuoti ir skirti peržaidimą.

Po rungtynių visiems pasirodė, kad (peržaidimas) logiškas sprendimas ir visi su tuo sutiko. Klausimas buvo tik, kur rasti salę. Tas užėmė laiko, reikėjo derinti. Aš asmeniškai, per šitą situaciją, mačiau gal 30 sekundžių finalo. Paskui, nežinau kodėl, jie („Ventspils“) pakeitė savo planus ir išvažiavo. Mes viską padarėm, ką turėjome.

Sekmadienį su jais susisiekti nebandėme. Turėjau neoficialių žinių, kad jų autobusas važiuoja namų link. Latvijos krepšinio lygos vadovai buvo čia (Vilniuje) ir buvo pasirengę tas Ventspilio klubo rungtynes su Rygos VEF pakoreguoti, nukelti. Negirdėjau, kad „Šiauliai“ prašytų atidėti pusfinalį su „Žalgiriu“, – pasakojo R. Brazauskas.

BBL finalo ketvertas – pavykęs renginys

R. Brazauskas patenkintas finalo ketverto turnyru.

„Aš esu labai patenkintas tuo visų renginiu. Dėl to incidento – čia yra gyvenimas. Žiūrovai, pažįstami ir draugai dėkoja. Renginys tikrai pavyko. Buvo beveik pilna salė per finalą, o tai yra mūsų pagrindinis tikslas. Mes esame labai patenkinti pusfinalio rungtynių lankomumu, nes susirinko apie 4,5 tūkst. aistruolių. To niekada nebuvo. Būdavome patankinti, jei pusfinalius stebėdavo 2 tūkst. žiūrovų. Žinoma, visur yra vieta tobulėjimui“, – sakė BBL atstovas.

Lygos vadovai mano, kad incidentas kovoje dėl 3 vietos nepakenks BBL prestižui.

„Tikrai ne, kadangi čia yra darbas. Kiekvienas jį atliekame. Mes stengiamės jį atlikti kaip galima geriau. Mums yra labai svarbus garbingas žaidimas. Viso to nori, kad įvertintume situaciją ir nieko nenuskriaustume. Aš kaip lygos direktorius esu iš Lietuvos ir svarbu, kad nebūtų nei mažiausios galimybės kažkokiems priekaištams dėl šališkumo“, – įsitikinęs R. Brazauskas.

Ateityje remsis technikos pagalba

Ateityje BBL planuoja naudoti TV technikos pagalba ginčams spręsti.

„Aš manau, kad mes šitą siūlysime kitiems metams ir tai bus patvirtina (BBL) nuostatuose. Ne visos mūsų rungtynės yra „televizinės“. Čia nebus lengva tą atlikti techniškai. Eurolygos varžybose kiekviena komanda turi turėti specialius 6 monitorius, kur vaizdas matomas iš skirtingų TV kamerų. Aš asmeniškai šiemet teisėjavau Madrido „Real“ klubo rungtynėms su „Panathinaikos“ ekipa, kada antro kėlinio pabaigoje reikėjo įvertinti, ar metimas laiku, ar ne.

Tik iš paskutinės, šeštosios kameros, pavyko nustatyti. Ar metimas buvo laiku, dabar jau neprisimenu“, – kalbėjo R. Brazauskas.

„Čia, Lietuvoje, reikalinga brangi aparatūra ir ją yra įsigijusios Eurolygos komandos („Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“). To net nėra Europos taurės (Euro Cup) turnyre. Apie tai kalbėti pas mus, Baltijos šalyse ar Lietuvos čempionate, dar truputėlį ankstoka. Bet kada vyksta TV transliacijos – tai įmanoma. Priimsime tokį sprendimą, kad rungtynėse, kurios yra „televizinės“, vadovaujamės vaizdo kartojimu. Filmuota medžiaga bus, kaip pagalba“, – žaidėjo BBL vadovas.

„Ventspils“ klubas už 4-ąją vietą galėjęs gauti 5 tūkst. eurų čekį gali likti be pinigų, o visas peržaidimo organizavimas BBL kainavo gana brangiai.

„Pagalvosime, ar latviams mokėti premiją, bet jūs patys žinote atsakymą... Na, o finansinis nuostolis tikrai yra nemažas. Reikėjo mokėti pinigus už arenos nuomą. Turėjome už šitą interviu sumokėti 7 tūkst. litų ir PVM“, – sarkazmo neslėpė BBL vadovas R. Brazauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją