Žinutės internete

„Štai stebuklinga dieta, kuri atkeliavo iš Liepojos. Jos laikėsi ir laikosi labai daug įžymybių. Svoris tikrai krenta stebuklingai: per pirmą mėnesį nukrenta per 10 kg. Aišku, nėra lengva jos laikytis. Laikantis šios dietos yra dvi pagrindinės dienos – mėsos ir žuvies. Kartą per savaitę būna iškrovos diena, per kurią reikia valgyti varškę, riešutus, medų, obuolius ir gerti 0,5 l pieno arba kefyro. Kartą per savaitę ryte valgomi kiaušiniai.

O tie, kurie nemėgsta žuvies, tegul neišsigąsta – galima valgyti krevetes. Be to, kai savaitę pasimaitinsite pagal šias rekomendacijas, ir žuvis iš bado pasidarys skani!“ - tokius atsiliepimus apie populiarią Chazano dietą internete rado Lietuvos olimpinio sporto centro sportininkų mitybos specialistas Marius Baranauskas.

Anot pašnekovo, visos panašios dietos pagrįstos labai maža maisto raciono energine verte. Kitaip tariant, jei per parą žmogui reikia apie 2500 kcal, pagal rekomendacijas didžiąją energinės vertės dalį jis gauna suvalgęs 375 g angliavandenių ir šiek tiek mažesnę – 100 g baltymų ir 70 g riebalų. Jei pasinaudotume šių dietų autorių patarimais ir labai apribotume angliavandenių bei riebalų kiekį maiste (paliekant vos po 20 proc. minėto angliavandenių ir riebalų kiekio), o baltymų vartotume tiek pat, maisto racione beliktų 75 g angliavandenių, 100 g baltymų ir 15-20 g riebalų, iš viso tik apie 800 kcal.

Kas vyksta organizme, kai badaujame

„Tenka konstatuoti, kad tokių „dietų“ veiksmingumas anaiptol nėra jokia paslaptis. Ribojant angliavandenius ir riebalus, maisto raciono energinė vertė sumažėja iki minimumo. Organizmui reikia energijos, todėl papildomai naudojamos riebalų atsargos. Riebalai skyla ir panaudojami energijai gauti dar greičiau, kai ypatingai ribojami didelio glikeminio indekso angliavandenių maisto produktai (cukrus, ryžiai, javainiai, makaronai, saldumynai, sausainiai, pyragaičiai, duonos ir batono kepiniai, miltiniai patiekalai, daugelis vaisių, jų sulčių ir pan.), nes išsiskiria mažiau insulino, kuris, kaip žinome, daro neigiamą įtaką riebalų skilimui organizme.

Pridėjus dar ir itin mažą gėrimų kiekį ir (arba) organizmą sausinančių skysčių vartojimą (kavos, juodosios arbatos, alkoholio, kolos gėrimų, distiliuoto vandens) norimą rezultatą pasieksime dar greičiau, nes trūkstant skysčių organizme kūno masė mažėja ir vandens sąskaita“, - teigė sportininkų mitybos ekspertas.

M. Baranauskas primena, kad valgant labai mažai angliavandenių energijai gauti naudojamos organizme (raumenyse ir kepenyse) sukauptos angliavandenių atsargos – glikogenas. Išsekus glikogeno atsargoms, organizme sumažėja vandens, nes viena glikogeno molekulė sujungia 2 g vandens. Taigi pirmasis ir greitas „stebuklingos dietos“ požymis – sumažėjusi kūno masė skysčių sąskaita. Ilgiau praktikuojant labai mažos energinės vertės mitybą, skyla ne tik riebalai, bet energijai gauti pradedami naudoti ir organizmo baltymai.

„Reikia pastebėti, kad taip badaujant padidėja ketoninių medžiagų koncentracija kraujyje ir dėl jos poveikio slopinamas alkio jausmas, parūgštėja vidinė organizmo terpė‚ „ardomas“ raumeninis audinys, atsiranda silpnumas, pykinimas, žmogus tampa išsiblaškęs, neturi jėgų, tampa irzlus, agresyvus ir nuolat kankinamas blogos nuotaikos. Beje, toks maisto racionas, kai iš esmės vartojami tik baltyminiai maisto produktai (mėsa, žuvis, kiaušiniai, varškė ir pan.), sunkiai suderinamas su sportine veikla – dėl išsekusių glikogeno atsargų bei parūgštėjusios organizmo terpės toleruoti intensyvesnį fizinį krūvį tampa sunkiau“, - pasakojo sportininkų mitybos specialistas.

Būtent todėl protingi „stebuklingų dietų“ kūrėjai, anot jo, savo pasekėjams primygtinai draudžia sportuoti, nes drastiško kūno masės mažinimo nulemtas organizmo išsekimas fizinės veiklos fone lemia didesnę traumų tikimybę, o organizmo pakenkimai sportuojant išryškėja žymiai greičiau.

Badavimo grėsmių sąrašas – ilgas

Suomijoje šiemet buvo atliktas tyrimas su fiziškai aktyviomis apie 67 kg sveriančiomis moterimis, kurios per 4 savaites sumažino kūno masę 3,8 kg, o riebalų masę – 2,5 kg. Jų paros maisto raciono energinė vertė buvo sumažinta nuo joms rekomenduojamos 2340 kcal iki 1036 kcal, angliavandenių kiekis jų maiste sudarė 1,7 g/kg, baltymų – 1,4 g/kg ir riebalų – 0,34 g/kg.

Po keturių savaičių nustatyta, kad nors ištirtų moterų kraujo hemoglobino koncentracija nepakito, organizme vykstantys procesai rodė, kad pradėjo mažėti lieknoji kūno masė. Tai patvirtino statistiškai reikšmingai sumažėjusi kraujo serumo testosterono bei padidėjusi kortizolio koncentracija.

Taigi ilgiau nei mėnesį trunkantis kūno masės mažinimas, maisto raciono energinę vertę nuo įprastinės mažinant daugiau nei 1000 kcal, lemia greitą rezultatą – kas savaitę prarandama po 1 kg kūno masės. Tačiau dėl angliavandenių, ypač saldumynų ribojimo ir dažnesnio rūgštinėmis savybėmis pasižyminčius mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalų, pieno produktų (išskyrus jogurtą, kefyrą, rūgpienį) vartojimo mažėja ne tik riebalų, bet ir raumenų masė. Taip pat padidėja kraujo pH rodiklis (kraujas tampa labiau rūgštinis).

„Pastaruoju metu diskutuojama, kad trumpalaikis kūno masės mažinimas, kuomet įprastinis maisto raciono kaloringumas sumažinamas ne daugiau 500 kcal nuo rekomenduojamo ir vartojamas pakankamas baltymų kiekis, o angliavandenių ir riebalų kiekiai ribojami, be pašalinių pasekmių gali būti toleruojamas 2-4 savaites.

Tačiau eiliniam žmogui teisingai valgyti, pasirinkti reikalingus maisto produktus yra ganėtinai sunku, jau nekalbant apie ydingą mitybą sportuojant. Viena iš dažniausiai lengvatikių daromų klaidų – drastiškas kūno masės mažinimas, valgant tik baltyminį maistą, o maisto raciono kaloringumą mažinant iki 600 kcal“, - įspėjo M. Baranauskas.

Anot jo, parūgštėjus vidinei organizmo terpei ir organizme trūkstant skysčių, susidaro palankios sąlygos trombozėms, padidėja infarktų, insultų rizika, gali atsirasti širdies ritmo sutrikimai, o dėl rūgštaus šlapimo inkstuose gali susiformuoti „smėlis“ ar net akmenys. Be to, kai kurie žmonės yra alergiški baltymams, o ilgai praktikuojant ypatingai mažos energinės vertės mitybą sulėtėja medžiagų apykaita, suaktyvėja už riebalų kaupimą atsakingų fermentų veikla, todėl greitai sumažėjusią kūno masę išlaikyti yra labai sunku.

Todėl žmogus, nusprendęs mažinti kūno masę, turi nusistatyti realius lieknėjimo planus. Koreguojant kūno masę rekomenduojama užsiimti sportine veikla, vykdyti pastovų kūno masės ir jos komponentų (lieknosios kūno masės, riebalų ir raumenų masės) bei kraujo rodiklių stebėjimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)