Jautrūs

Jie pastebi vaiko geros ar blogos savijautos ženklus ir žino, kaip vaikas jaučiasi. Jie išklauso ir užjaučia.

Atsiliepiantys

Jie atsiliepia taip, kaip reikalinga vaikui. Jei vaikas bijo, tėvai paguodžia. Jei vaikas įsiaudrinęs, tėvai nuramina. Bet jie neleidžia nepagarbaus elgesio. Ribos yra aiškios ir neperžengiamos.

Moko ne tik imti, bet ir duoti

Santykiuose imama ir gaunama. Tėvai gerbia vaiko emocijas ir moko juos įvertinti kitų žmonių emocijas.

Paremia ir padrąsina

Jie supranta, kad mokymasis suvaldyti savo emocijas yra nelengvas ir ilgas procesas. Vaikui to besimokant, tėvai jį remia ir padrąsina.

Toks tėvų elgesys sustiprina vaiko raidą, skatina savigarbą ir, svarbiausia, užtikrina sveikus santykius tarp vaikų ir tėvų.

Mažiausiai efektyvūs tėvai, kuriuos galima pavadinti baugintojais, yra:

Nejautrūs

Jie nepastebi vaiko rodomų signalų arba neteisingai juos interpretuoja.

Nereaguojantys

Jie nereaguoja į vaiko rodomus signalus. Arba jie pasirenka šiuos signalus ignoruoti, arba reaguoja į juos taip, kaip toje situacijoje nėra tinkama. Tai, kaip vaikas jaučiasi ar ko jam reikia, yra nesvarbu. Toks tėvas gali pasakyti: „Man neįdomu, kad tau karšta. Man nekaršta, todėl ir tu megztinio nenusirengsi“.

Įkyrūs

Jų veiksmai yra invaziniai. Jie per daug kalba, per daug reikalauja, kišasi į vaiko asmeninę erdvę, per greitai viską daro arba nuolat iš arti stebi vaiką.

Dominuojantys

Jie linkę savo vaikus ne paremti, o įveikti.

Dr. R.Thomas ir Dr. B.Cooke nustatė, kad jei augina mažiausiai efektyvaus – baugintojo – tipo tėvai, vaikai smarkiai nukenčia. Jų raida sulėtėja, jų pasitikėjimas savimi būna silpnas, neretai jei būna pikti ar priešiški, atsisako bendradarbiauti su suaugusiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją