Avis ganydami piemenys fondiu gamindavo dėl to, kad jų racionas buvo itin skurdus. Kada pasiimtas į kalnus sūris sudžiūdavo, o vynas nugaruodavo, piemenys juos supildavo į puodą, pakaitindavo ir tame virale mirkydavo sužiedėjusią duoną.

Pamažu ir kilmingi žmonės ėmė skanauti šio patiekalo. Aišku, vynas ir sūriai būdavo naudojami aukščiausios rūšies.

Beje, šokoladinis fondiu pasaulį išvydo tik praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Matyt, kažkas sukaupė nemenkas šokolado ir apdžiūvusių vaisių atsargas.

Šveicariškasis fondiu

Jeigu šaldytuve - tik 600 g lydyto sūrio ir dvi skiltelės česnako, bare dūla baltojo vyno butelis ir vyšnių trauktinės, o spintelėje dulka fondiu gaminti skirtas indas, imkitės veiksmų.

Indą ištrinkite česnaku, įpilkite pusę stiklinės vyno ir pašildykite, sudėkite sūrį. Į stiklinę įpilkite šiek tiek vandens, įdėkite pusę šaukštelio krakmolo, supilkite dvi taureles vyšnių trauktinės ir žiupsnelį maltų juodųjų pipirų. Į gautą “viralą” mirkome skrudintos duonos kubelius ir įnirtingai ginčijamės, kas po vaišių plaus indą...