Atšaukiamas milijonas nešioklių „Infantino SlingRider“ bei „Wendy Bellissimo“, skirtų JAV rinkai, ir 15 000 nešioklių, kurios parduotos Kanadoje.

Įmonės „Infantino“ prezidentas Jackas Vresicsius sakė, kad jų bendrovė glaudžiai bendradarbiauja su komisija, norėdami išspręsti dėl nešioklių kilusią problemą.

„Mūsų pagrindinis prioritetas yra šiuos produktus naudojančių tėvų ir globėjų naujagimių saugumas“, - sakė įmonės vadovas. Jis tvirtina, kad įmonė mainais už kiekvieną gražintą nešioklę pasiūlys kitą nešioklę, pirkinių krepšelį arba fizinio aktyvumo lavinimo rinkinį.

Nešioklės tvirtinamos prie krūtinės, todėl judriems tėvams patogu prižiūrėti ar tiesiog bendrauti su prie jų krūtinės esančiais vaikais.

Anksčiau Cartotojų produktų saugumo komisija išplatino įspėjimą apie galimą nešioklių-slingų keliamą pavojų tvirtindami, kad šios nešioklės kelia potencialią uždusinimo riziką, ypač naujagimiams iki 4 mėnesių. Taip pat didesnę grėsmę tokios nešioklės kelia kūdikiams, gimusiems per anksti, gimusiems mažo svorio ar turintiems kvėpavimo sutrikimų.

Įspėjimo platinimo metu komisija nekonkretizavo, kokia nešioklė ar kokio gamintojo nešioklės kelia pavojų. Buvo tvirtinama, kad atliekamas bent 14 mirčių, ištikusių per pastaruosius 20 metų, ir susijusių su nešioklėmis, tyrimas. Įspėjime nurodyta, kad trys mirtys įvyko praėjusiais metais ir buvo susiję su „Infantino“ nešioklėmis. Nebuvo nurodyta kaip būtent mirė kūdikiai.

Bendrame įspėjime apie nešioklių pavojus šio mėnesio pradžioje komisija nurodė, kad kūdikiai gali uždusti dėl dviejų skirtingų priežasčių:

- Nešioklės medžiaga gali uždengti kūdikio burną ir nosį ir neleidžia orui patekti į plaučius, todėl vaikas uždūsta per vieną-dvi minutes.

- Kita uždusimo grėsmė kyla tuomet, kai vaikas nešyklėję laikomas susirietęs į raidės C formą, kuomet būna po motinos krūtine ar arti jos pilvo. Taip susirietus vaikas, kurio kaklo kontrolė nėra pakankamai stipri, gali palenkti galvą į priekį, taip sutrikdydamas kvėpavimo takų praeinamumą. „Vaikas negalės verkti šaukdamas pagalbos ir gali lėtai uždusti“, - įspėjo komisija.

Nešyklių naudojimą išpopuliarino vaikų priežiūros ekspertai, tvirtinantys, kad tai yra gera priemonė prižiūrėti neramius vaikus, be to, suteikia galimybę maitinančioms motinoms nesunkiai pamaitinti savo vaiką.

Ataskaitose vartotojams susirūpinimas išreikštas dar 2008 metais, o dėl šio susirūpinimo buvo kreiptasi į Vartotojų produktų saugumo komisiją prašant atšaukti „Infantino SlingRider“. Saugumo šalininkai kritikavo tai, jog šiose nešyklėse vaikai gali susiriesti į pavojingą pozą.

Vaikų ekspertai ir maitinimo krūtini šalininkai tvirtina, kad ne visos nešioklės yra pavojingos. Jie tvirtina, kad nešioklės, tvirtai laikančios kūdikį prie motinos kūno vertikalioje pozicijoje, yra saugios.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją