Šventės pradžia – 11 val. Atvykusieji kviečiami aplankyti restauruotus dvaro pastatus ir žydinčias tulpes, kurių dvaro parke yra apie 300 rūšių. Lankytojų lauks unikali restauruotų gramofonų, patefonų, klinkstonų, grafonolų, aristonų ir muzikinių dėžučių paroda, restauruoti senoviniai traktoriai ir automobiliai, kuriuos pristatys jų šeimininkai Klementas Sakalauskas, Gitautas Žičkus ir Robertas Grigaitis.

Burbiškio arba Baženskių dvaras istoriniuose šaltiniuose minimas nuo XVII a. Dvare – peizažinio tipo parkas, užimantis 28 ha plotą. Parko teritorijoje esančiuose tvenkiniuose yra 15 salų. Tvenkiniai sujungti lieptais ir tilteliais, šalia teka per parką tekantis Liulio upelis. Nutiesti takai, pastatyta tiltų, pavėsinių, suoliukų, skulptūrų, pagal Valdaikių–Rozalimo kelią nuo ažūrinių metalinių vartų driekiasi dviejų eilių beržų alėja, šonuose – liepų alėjos.

Iš visų Radviliškio rajone esančių dvarų Burbiškio dvare XX amžiaus pradžioje buvo sukaupta daug meno vertybių. Burbiškio dvaras pasižymėjo senosios bajoriškos dvarų kultūros puoselėjimu. Dvaro savininkai Baženskiai kūrė didelį ir puošnų parką, jame statė paminklus, skulptūras, kaupė archyvą ir biblioteką. Visas parke esančias skulptūras dvarininko Mykolo Baženskio užsakymu sukūrė skulptorius Kazimieras Ulianskis (1878–1914). XX amžiuje dvare lankydavosi P. Vileišis, J. Basanavičius, K. Makušinskis.

Adomas Baženskis, dvaro paveldėtojas, gyvenęs Gniezne, Lenkijoje, 1992 metais apleistą, sovietiniais laikais nuniokotą dvarą padovanojo Radviliškio rajono savivaldybei, kuri įsipareigojo jį sutvarkyti ir pritaikyti visuomenės kultūros reikmėms.

Susirinkusius linksmins Šiaulių miesto pučiamųjų orkestras, Radviliškio merginų modernaus šokio grupės „Aistra“, televizijos projekto „Triumfo arka“ nugalėtojas, tarptautinių konkursų laureatas, operos solistas Liudas Mikalauskas ir atlikėja Vaida Genytė, Simonas Donskovas, Irena Starošaitė, Vitalija Katunskytė su dukra Monika, grupės „4FUN“ ir „Vairas“.

Tulpių šventėje pakviesti dalyvauti LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė, LR Seimo pirmininkė Irena Degutienė, LR Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Vytautas Stankevičius, LR Seimo nariai Algirdas Butkevięčius, Algimantas Salamakinas, Kazimieras Kuzminskas, ministrai Dainius Kreivys ir Donatas Jankauskas, Lietuvos miestų merai, kiti garbūs svečiai.

Laukiama delegacijų iš Gruzijos, Lenkijos Grodzisk Mazovieckio, Gniezno miestų, Rusijos Sergejevo Pasado miesto. Kaip ir kasmet, Tulpių žydėjimo šventėje dalyvauja Adomo Baženskio, padovanojusio dvarą Radviliškio rajono savivaldybei, artimieji.

Šventės dalyvių ir svečių laukia liaudies meistrų gaminių mugė, pramogos su žirgais, įvairūs atrakcionai. Ikimokyklinio amžiaus vaikai, neįgalieji įleidžiami nemokamai. Bilieto kaina: suaugusiems – 15 Lt; vaikams – 10 Lt.

„Šventė kasmet vis populiaresnė, sulaukiame svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Tikimės, kad šiemet šventėje tulpėmis ir turininga programa gėrėsis 20 000 žmonių,“ – teigė Egidijus Prascevičius, Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)