Norėjote padaryti kaip geriau, tačiau atėjo kita mintis, dar kita. Vienu žodžiu – mąstome daug, kartais netgi puolame kažką daryti, o rezultato nėra.

Ką daryti, kad rezultatas būtų? Ir ne „koks išeis“, o toks, koks reikalingas?

Štai kelios paprastos ir patikrintos taisyklės.

1. Pradėkite nuo greito starto. Realizacija turi būti pradėta vykdyti kaip galima greičiau. Nereikia galvoti ir skaičiuoti, tiesiog nors užfiksuokite mintį bet kokiu prieinamu būdu. Be to, greitai pradėję realizaciją, tiesiog nespėsite išsigąsti ir rasti pakankamai įtikinamų priežasčių ko nors nedaryti.

2. Pradėkite nuo paprastų dalykų, nuo paprasčiausių – prie sudėtingiausių. Pavyzdžiui, protinga mintis – išplauti indus. Bet jau labai nesinori, ir protas ima ieškoti kokių nors malonesnių užsiėmimų. Ką daryti? Atsukti čiaupą. Paprasta? O kas čia sudėtingo? Praskalaukite puodelius. Taip pat paprasta, bet jau... rezultatas. O kodėl dabar neišplovus lėkščių? Išplovėte lėkštes. Liko viena prikepusi skarda. Na, juk nepaliksite jos. Ir štai – viskas, indai išplauti, mintis paversta konkrečiu rezultatu.

3. Penkiolikos minučių taisyklė. Duokite sau žodį, kad dirbsite ties minties įgyvendinimu viso labo tik penkiolika minučių. Pasiruoškite, nusistatykite žadintuvą, pradėkite ir dirbkite. Nuskambėjus žadintuvui, sustokite. Paklauskite savęs, ar verta tęsti. Jei taip, tęskite tol, kol gausite, jūsų nuomone, būtiną rezultatą.

4. Motyvacijos taisyklė. Pagalvokite, kaip šios minties rezultatas jums padės. Pavyzdys su indais – pašalins diskomfortą dėl siaubingo kalno indų kriauklėje. Motyvacija padės padaryti ne vieną, ne du žingsnius, o tiek, kiek reikia rezultatui pasiekti. Ir būtinai pagalvokite apie neigiamus padarinius nesant reikiamam rezultatui. Taip pat motyvuoja... Tik nepersistenkite, kitaip laukia priešingas rezultatas – nervinė įtampa ir atsisakymas imtis veiksmo.

5. Plano taisyklė. Susidarykite veiksmų planą ir kiek galima tiksliau pasižymėkite silpnąsias grandis. Būtent jos gali pakišti koją lemiamu momentu, jei jų nepamatysite laiku ir nesiimsite priemonių.

6. Starto per 72 valandas taisyklė. Tinka didelėms, globalioms idėjoms, tačiau kartais šios šauna būtent tuomet, kai galva užimta skubiais reikalais. Išsirašykite pagrindines tezes, kur ir kiek galite, pasižadėkite pradėti realizaciją per tris paras. Jei to nepadarysite, pasakykite minčiai sudie. Psichologai išsiaiškino, kad tikimybė, jog pradėsite kažką daryti po trijų porų, ne didesnė nei dešimt procentų. Štai tokia ne itin maloni žmogiškosios psichologijos savybė.

7. Termino taisyklė. Nusistatykite galutinį rezultato pasiekimo terminą. Jei pasiekimų iki to laiko nebus, liaukitės užsiiminėję niekais.

8. Kontrolės taisyklė. Bet koks judėjimas link rezultato turi būti kontroliuojamas. Įvykiai, palikti likimo valiai, turi tendenciją rutuliotis iš blogos į dar blogesnę pusę, byloja Merfio dėsnis. Ir tai tikrai dėsnis, toks pat, kaip kad „obuolys visuomet nukrenta ant žemės“.

9. Tylėjimo taisyklė. Tuščios kalbos paprastai nesuteikia jokių rezultatų, tik neigiamus. Nesidalinkite mintimis su niekuo, kol nepasieksite nors pačių nereikšmingiausių rezultatų. Kitaip jūsų energija išeis ne darbams, o žodžiams.

10. Gyrimo taisyklė. Būtinai pagirkite save pasiekus bet kokį, net patį mažiausią rezultatą. Tegu jis dar ne tas, kurio jums norisi, bet jau šis tas. Pagyrę save lyg dar pakurstome ugnį.

Gana. Vis tiek dauguma nepaisys šių taisyklių. Bet jeigu jau perskaitėte šį straipsnį iki galo, žinokite, kad jūs, sistemingai taikydami šias paprastas taisykles, galite pajusti skirtumą tarp visaverčio, sėkmingo gyvenimo ir stagnacijos, kurią dauguma ir laiko gyvenimu. Tad ką gi renkatės jūs?

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją