Lenkų minios renkasi į savo istorinį miestą, tačiau JAV prezidentas Barackas Obama ir daugelis kitų lyderių buvo priversti atsisakyti planų dalyvauti tose ceremonijose dėl chaoso oro transporte, kurį sukėlė iš vieno Islandijos ugnikalnio išmestų pelenų debesys.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, Didžiosios Britanijos princas Čarlzas ir Pietų Korėjos premjeras Chung Un-Chanas taip pat praeitą naktį pranešė, jog negalės atvykti dėl tos pačios priežasties.

D.Medvedevas išskrido į Krokuvą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas sekmadienį išskrido iš Maskvos į Krokuvą dalyvauti Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio laidotuvių gedulo ceremonijoje, pranešė Rusijos valstybės vadovo sekretorė spaudai Natalija Timakova.

Rusijos vadovas išvyko, nepaisydamas pelenų debesies, dengiančio visą Europą po ugnikalnio išsiveržimo Islandijoje.

Iš pradžių buvo numatoma, kad į laidotuves atvyks maždaug 90 užsienio delegacijų.

Sekmadienį vykstančios L. Kaczynskio ir jo žmonos Marios laidotuvės - kulminacija nacionalinio gedulo, kuris buvo paskelbtas po pirmosios poros ir dar 94 žmonių, tarp jų daugelio politinio ir karinio elito narių, žūties per balandžio 10 dieną Rusijoje įvykusią lėktuvo katastrofą.

L. Kaczynskis, kurio konservatyvi nacionalistinė politika dažnai būdavo vertinama prieštaringai, taip pat jo žmona Maria (Marija) bus palaidoti Krokuvos karališkojoje Vavelio pilyje esančios katedros kriptoje, greta Lenkijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų bei nacionalinių didvyrių.

Krokuvos administracijos atstovas spaudai Filipas Szatanikas sakė naujienų agentūrai AFP, jog šios laidotuvės bus "vienas iš didžiausių, jeigu ne pats didžiausias renginys, vykęs šiame mieste per pastaruosius porą šimtmečių."

Lenkijos prezidentas ir dar 95 žmonės, tarp jų - L.Kaczynskio žmona ir daug lenkų politinio bei karinio elito atstovų, žuvo balandžio 10 dieną per lėktuvo katastrofą šalia Smolensko Vakarų Rusijoje. Delegacija skrido pagerbti lenkų karininkų ir intelektualų, kurie Antrojo pasaulinio karo pradžioje buvo sušaudyti sovietų NKVD Katynės miške.