Ketvirtoje vietoje įvardytas sekretorės gebėjimas įgyti naujų žinių ir įgūdžių, greitai priimti naujas taisykles, perprasti procedūras. Dešimtuko viduryje – sekretorės žinojimas, kada patylėti, o kada prabilti ar tuščiai nesiginčyti. Šeštoje vietoje – gebėjimas klausytis ir pristatyti sprendimus, o ne susikoncentruoti į problemas.

Svarbus profesionalus požiūris ir apranga, gebėjimas darbe atsiriboti nuo asmeninių problemų. Aštuntoje vietoje – gebėjimas greitai ir efektyviai atlikti užduotis, devintoje – puiki tartis, geri rašymo įgūdžiai ir mokėjimas interpretuoti vadovo užrašytus „hieroglifus“. Dešimtoje vietoje – sugebėjimas netrukdyti vadovui, ypač dėl kiekvienos menkos problemos.

Siekiant patenkinti personalo ir vadovo lūkesčius, sekretorei prireikia stiprios valios, kantrybės, teigiamo požiūrio ir šypsenos.

Jeigu sekretorė abejoja, ar ji pateisins lūkesčius, svarbu išsiaiškinti, ko ji tikisi iš savo darbo, ar į jį žvelgia tik kaip į laikiną užsiėmimą ir galimybę užsidirbti šiek tiek pinigų? O gal sekretorės darbas – pradinis karjeros laiptelis įmonėje, ant kurio užlipus dirbama apdairiai ir atsakingai tikintis paaukštinimo?

Jeigu į darbą sekretorė žvelgia rimtai ir atsakingai, tada praverstų šie patarimai: nepanikuoti susidūrus su nežinoma užduotimi ar nesibaigiančios informacijos lavina; susivaldyti stresinėmis situacijomis, darbą pradėti mintimis, kad kebli situacija kada nors baigsis, kad laikini sunkumai užklupo dėl patirties ar žinių stokos. Kol nėra aišku, kaip atlikti užduotį, sekretorė jaučiasi it žuvis, išmesta ant kranto. Sekretorei itin svarbus atidumas smulkmenoms, antraip galima pakliūti į bėdą.

Rekomenduojama turėti ne tik lipnius lapelius, kurie kartais panaudojami, kartais pamirštami ar pametami, bet ir užrašų knygelę. Užrašų knygelėje reikia planuoti kitos dienos darbus. Svarbu būti atsakingai ir mokėti suskirstyti užduotis pagal svarbą ir atlikimo skubumą. Dieną reikėtų pradėti nuo užduočių, kurių atlikimo laikas yra griežtai nustatytas ir kurias atlikti asmeniškai paprašė vadovas. Atlikus svarbiausią užduotį, galima pereiti prie mažiau svarbių.

Prašant kolegų ar vadovo patarimų, pagalbos, svarbu tai daryti drąsiai, su šypsena, atsipalaidavus ir draugiškai nusiteikus. Dažnai pasitaiko, kad sekretorė atlieka vieną darbą, o kas nors jau neša kitus. Reikėtų juos paimti, tačiau įspėti, jog šiuo metu atliekate kitą darbą. Pravartu įvardyti, ką būtent ir kokiam darbuotojui darote, antraip gali atrodyti, kad išsisukinėjate.

Bus tęsinys

Naujajame žurnalo „Biuro administravimas“ numeryje skaitykite:

Įsakymąpakeisti galima keliais būdais: vieno punkto formuluotę (tekstą)pakeisti kita; papildyti jį kitais naujais punktais ar skyriais beipripažinti negaliojančiais įsakymo punktus, skyrius ar net visąįsakymą. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje – ĮSAKYMO PAKEITIMOĮFORMINIMAS.

Kasdien mums reikia daug ir įvairiosinformacijos. Dažniausiai jos ieškodami naudojamės žinoma paieškostarnyba Google, tačiau tik nedaugelis interneto vartotojų žino apiepapildomas Google sistemos komandas ir operacijų ženklus, kuriaisgalima gauti ypač tikslius užklausų rezultatus. Plačiau apie taiskaitykite straipsnyje – „GOOGLE“ PAIEŠKOS TARNYBA – GERASPAGALBININKAS IEŠKANT INFORMACIJOS.Akys yra ne tik sielosveidrodis, bet ir langas į pasaulį. Tačiau daugelis biuroadministratorių, ypač ilgau padirbę kompiuteriu, pradeda skųstis akiųnuovargiu, regėjimo sutrikimais. Kaip organizuoti darbą, kad akysnepavargtų ir išliktų sveikos? Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje– PASIRŪPINKIME SIELOS VEIDRODŽIU – AKIMIS.

Šaltinis
Žurnalas "Biuro administravimas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją