Kartu ir atskirai

Kažin, ar išėjimas į pensiją ilgametės Šiaulių dramos teatro aktorės gyvenime nubrėžė ribą tarp to, kas buvo, ir to, kas bus. Gyva, energinga moteris gimusi būti aktore: ji ir toliau vaidina ne tik teatro scenoje, bet ir kine (vaidmuo populiariame TV seriale „Moterų alėja“), režisuoja spektaklius. Kaip tik šiuo metu Olita Dautartaitė išvykusi keliems mėnesiams į Los Andželą, kur jau antrą kartą lietuvių bendruomenės Dramos sambūrio kvietimu stato spektaklį.

„Tai tikrų tikriausi žmonos namai – čia viskas išdėliota pagal jos skonį ir grožio suvokimą. Dažnai juose būnu, bet ilgai gyventi negaliu – pripratęs prie savo lovos!“ – juokiasi Narcizas Freimanas, turintis namą šalia Kauno, Raudondvaryje. Toks gyvenimas sutuoktinių, pasirodo, visai nevargina: būdami kartu, jausdami tarpusavio ryšį, jie palieka erdvės asmeninei laisvei, juk jų profesijos labai skiriasi, o tai lemia ir savitą gyvenimo ritmą.

Antras aukštas - savo rankomis

Pasak N. Freimano, jie pirko sienas: buvo viena didelė erdvė, kambarėlis be lango ir vonios kambarys – kiek daugiau nei 60 kv. m. Visas komunikacijas, išskyrus dujas, teko išvedžioti patiems.

„Dizaineriai? Ne, mes abu buvome dizaineriai, tik dėl sienų spalvos teko pasitarti su kaimynystėje gyvenančia interjero specialiste – namuose norėjosi ne tik šviesos, bet ir žaismingos nuotaikos, – pasakoja vyras. – Kadangi patalpos aukštos – 4,5 m, sugalvojome praplėsti naudingą gyvenamąjį plotą padarydami „antrą aukštą“ – taip išlošėme dar 8 kv. m.“

Išvedžioti elektrą, sutvarkyti santechniką, šildymo sistemą buvo patikėta meistrams, jie taip pat sudėjo šviesias uosines grindis, medžio drožlių plokštėmis iškalė lubas bei išmūrijo vienos plytos pločio sienelę, kuri didžiojoje patalpoje atskyrė koridorių nuo virtuvės zonos ir tapo atramine siena antrajam aukštui.

„Visa kita dariau pats, – sako menininkas. – Su Olita pasvarstėme, pabraižiau elementarų brėžinuką, gavau pigių ąžuolinių lentų ir sukaliau maždaug 2 m aukščio „antresolę“, šalia sienos padariau laiptelius į ją užlipti. Ant jų visada įsitaisau gerdamas kavą – tai mano mėgstama vieta: prieš akis – ne tik visas kambarys, bet ir pro langus atsiveriantis puikus vaizdas, tolumoje matyti net Napoleono kalnas!“

Praktiškos idėjos

Didelėje ir vientisoje erdvėje racionaliai suplanuotos net keturios patalpos: koridorius, svetainė, po antru aukštu virtuvė ir valgomasis. Antras aukštas, anot N. Freimano, kol kas liko nepakrikštytas – pradžioje sutuoktiniai galvojo čia įrengti biblioteką, galiausiai jis virto poilsio kambariu su plačia ir patogia lova bei televizoriumi.

Mažesniame kambaryje Olita įsirengė miegamąjį labai praktiškai išnaudodama palėpės lubų nuolydį – jame padarė drabužių spintą su stumdomosiomis durimis. „Iš tiesų, tai puiki idėja – nereikia namų apkrauti didelėmis spintomis, daryti drabužinių. Šis nuolydis šiaip jau yra visai nenaudingas ir kitam tikslui sunkiai praktiškai pritaikomas, o drabužių spintai – geriausia vieta!“ – džiaugiasi „M ir M“ pašnekovas.

Dar vienas puikus buto savininkų sprendimas – stoglangiai, įrengti miegamajame, poilsio kambaryje antrame aukšte ir vonioje: gulint kvapnių putų patale galima mėgautis dangumi slenkančiais debesimis – štai kas gali būti aktorės įkvėpimo šaltiniu!

Tiesa, neskubėkime užverti vonios kambario durų – čia jus sužavės dar viena puiki idėja. Žinia, daugelis suka galvą, kaip uždengti vonios šonus. Kai kas juos užbetonuoja, palikdami tik mažą tarpelį prieiti prie vamzdžių, kiti priveržia plokštes arba įstato dureles. O štai Olita sumanė gana moterišką „projektą“: ant po vonios kraštais padarytų plonų rėmų užkabino nuotaikingas lino skiautes – gražu, tvarkinga, praktiška. Šią originalią vonios sienelę savotiškai atkartoja siauro kambarėlio gale, pačiame lubų nuolydyje stovinti širma.

„Kada nors čia bus spintelė, o kol kas širma slepia įvairius buityje reikalingus daiktus“, – sako aktorės vyras.

Beje, vonios kambario šaltą pilkos ir baltos spalvų derinį Olita Dautartaitė pasirinko pati. Jos miegamajame dera pilkšva ir rusva – natūrali medžio drožlių spalva, svetainė – pilka, o šviesi plytos spalva atskiria koridorių ir virtuvę. Tokį spalvų derinį buto šeimininkams, norintiems šviesos, bet vengiantiems sterilumo, norintiems nuotaikos, tačiau nemėgstantiems itin ryškių kontrastų, pasiūlė pažįstama dizainerė.

Pasak Narcizo, pradžioje jie puoselėjo mintį svetainėje pastatyti ir židinį, jam net sumūrijo kaminą – pastogėje tai padaryti buvo nesunku, bet vėliau apsigalvojo ir vietoj jo ant storos marmuro plokštės pastatė krosnelę. „Nuolat gyvenant ir kūrenant jos teikiamos šilumos užtektų visam butui, – tikina Olitos vyras. – Vieta prie krosnelės yra žmonos viena mėgstamiausių – čia jai patinka skaityti knygas.“

Sielos džiaugsmai

Neretai vyrai savo antrąsias puses lygina su knygomis. „Įsivaizduokite 500 puslapių knygą. Verti puslapį po puslapio – tuščia, tuščia... Nors su žmona susituokę daugiau kaip dvidešimt penkeri metai, negaliu sakyti, kad ją puikiai pažįstu, tik žinau, ką ji mėgsta, – tvirtina Narcizas Freimanas. – Mum abiem svetimas uniforminis stilius, nes gali nutikti, kaip toje legendinėje rusiškoje komedijoje „Likimo ironija, arba po pirties“. Visi daiktai yra artimi, mieli, savi, nesvarbu, kad ne iš prabangių baldų salonų, nesvarbu, kad ne itin madingi ir šiuolaikiški, – mums čia jauku ir gera.

Virtuvės spintelių komplektas padarytas specialiai pagal užsakymą, mat jis turėjo tilpti po mano sukalta „antresole“, svetainės stalelis, miegamojo komoda, dar vienas kitas baldas visiškai nauji, o štai masyvus ąžuolo bufetas, kėdės, krėslas prie židinio įsigyti naudotų baldų parduotuvėje. Virtuvę nuo svetainės skiria apskritas stalas, mudviem tokio visiškai užtenka, tiesa, išskleidus prie jo telpa ir visa mūsų šeima – apie dešimt žmonių.“

Olita Dautartaitė labai mėgsta įvairius niekučius ir smulkmenas, tuoj jiems suranda tinkamą vietą. Gal jų ir per daug, tačiau, pasak jos vyro, menininkams tos smulkmenos dažnai yra įkvėpimo, polėkio, išganingų minčių šaltinis. Aktorė ypač brangina jaudinančias savo gyvenimo akimirkas, draugų dovanas, būtent todėl čia daug suvenyrų, buto sienas puošia paveikslai, įrėminti apdovanojimai, spektaklių plakatai, nuotraukos. O jose – visas šios moters gyvenimas: vaikai, anūkė, vyras, draugai, spektaklių, pasirodymų akimirkos... – maži ir dideli sielos džiaugsmai.

Olita itin žavisi rankdarbiais, ypač turinčiais savą istoriją. Jos lova užtiesta rankomis austa lovatiese, valgomasis stalas papuoštas nerto lino ažūru, pagalvių užvalkalai, staltiesėlės, išpuoštos senamadiškai spalvingais gėlių motyvais, – iš kraičio skrynios... Namuose nėra ir ištaigingų kilimų: interjere puikiai dera kaimiško stiliaus austiniai takeliai, o prie patogaus krėslo šalia krosnelės aktorės kojas šildo avikailis.

Jaukumą ir šilumą dovanoja gėlės, dekoratyvios džiovintų žolynų puokštelės, pinti krepšeliai, pintinės...

„Interjero dizaineriai tikrai rastų prie ko prikibti, bet svarbiausia – mums čia gera! Jau tokie esame... Šiuose namuose viešpatauja stilių įvairovė ir vienovė. Jie atspindi mūsų gyvenimus“, – sako aktorės Olitos Dautartaitės vyras fotomenininkas Narcizas Freimanas.